Historia Ameryki Łacińskiej. Zderzenie kultur

Okładka książki Historia Ameryki Łacińskiej. Zderzenie kultur autora Marshall C. Eakin, 9788323328087
Okładka książki Historia Ameryki Łacińskiej. Zderzenie kultur
Marshall C. Eakin Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego Seria: Historiai historia
historia
Barbara Gutowska-Nowak

Kup Historia Ameryki Łacińskiej. Zderzenie kultur w ulubionej księgarnii

Oceny książki Historia Ameryki Łacińskiej. Zderzenie kultur

OPINIE i DYSKUSJE o książce Historia Ameryki Łacińskiej. Zderzenie kultur

Bardzo ciekawa książka, przeczytałem ją wiosną 2010 lub 2011 r. Warto było by ją przeczytać jeszcze raz i podać, nakierować na kilka ciekawych przykładów z Historii Ameryki Łacińskiej. Np. z okresu przełomu XVIII i XIX w. kiedy kraje A.Poł. były kolonią Hiszpanii. W pewnym okresie wytworzyło się ugrupowanie młodych rewolucjonistów, chcących rękami chłopów uwolnić ich z pod wpływu Hiszpanii. Jednak w rzeczywistości, Hiszpania utrzymywała swe wpływy dzięki własnej gwardii wyhodowanych na jej intrygach i ważnych stanowiskach urzędników państwowych, którzy broniąc starego układu bronili swoich stanowisk. Zaś młodzi rewolucjoniści planowali, wyzwolić się spod wpływu Hiszpanii aby przejąć utworzone już struktury i zawłaszczyć władze dla siebie samych.

To musiało być w drugiej części, ależ jakież to aktualne. Nawet dziś, odnośnie stanu Polski. W tej książce można odkryć wiele takich prawd, które pokazują że Historia się powtarza.

Bardzo wartościowa książka.

92 użytkowników ma tytuł Historia Ameryki Łacińskiej. Zderzenie kultur na półkach głównych
12 użytkowników ma tytuł Historia Ameryki Łacińskiej. Zderzenie kultur na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Historia Ameryki Łacińskiej. Zderzenie kultur

Marshall C. Eakin
Marshall C. Eakin
MARSHALL C. EAKIN jest profesorem na Wydziale Historii Uniwersytetu Vanderbilta oraz prezesem Towarzystwa Studiów Brazylijskich (BRASA). Specjalizuje się w historii Brazylii XIX i XX wieku. Jest autorem książek British Enterprise in Brazil (1989),Brazil: The Once and Future Country (1997) oraz Tropical Capitalism: The Industrialization of Belo Horizonte, Brazil (2001).

Cytaty z książki Historia Ameryki Łacińskiej. Zderzenie kultur

Dodaj cytat z książki Historia Ameryki Łacińskiej. Zderzenie kultur