Bractwo świętego całunu

- 2007-01-01
- 2005-01-01
- 978-83-247-0397-5
- Agnieszka Mazuś
W słynnej katedrze turyńskiej wybucha pożar, w którym ginie mężczyzna pozbawiony języka i linii papilarnych - prawdopodobnie rabuś. Podobne próby włamania i pożary miały miejsce wielokrotnie na przestrzeni wieków. Śledztwo, które prowadzi komisarz Marco Valoni, historyk sztuki Sofia Galloni oraz dziennikarka Ana Jimenez ujawnia, że włamywacze wywodzą się z tego samegośrodowiska - wspólnoty chrześcijańskiej z miasta Urfa. Ich celem jest najcenniejsza relikwia chrześcijańska: Syndon, pośmiertna szata Chrystusa...
Kup Bractwo świętego całunu w ulubionej księgarni
Oceny książki Bractwo świętego całunu
976 użytkowników ma tytuł Bractwo świętego całunu na półkach głównych- Przeczytane 731
- 2014 7
- Thriller/sensacja/kryminał 6
- 2011 6
- 2013 4
- 2012 3
Tagi i tematy do książki Bractwo świętego całunu
Cytaty z książki Bractwo świętego całunu
...przeszłości nie można zmienić,choć teraźniejszość jest odzwierciedleniem tego,czym byliśmy.Lecz by iść na przód,nie możemy oglądać się za siebie.
dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bractwo świętego całunu
Nie wciągnęła mnie.
Nie wciągnęła mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMieszanka historii, tajemnicy i współczesnego śledztwa, która chwilami naprawdę wciąga. Nie wszystko jest do końca przekonujące, ale doceniam rozmachem i dbałość o tło historyczne. Dobra lektura na wieczór, choć miejscami przegadana.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy ja wiem? "Bractwo świętego całunu" to niby dobra powieść quasi-historyczna w tym znaczeniu "historyczna" w jakim można traktować powieści Dana Browna, a więc z przymrużeniem oka. Pisząc wprost - niegłupie, sympatyczne czytadło.
Wydane na początku XX wieku powieści Dana Browna, najpierw "Anioły i demony", potem "Kod Leonarda da Vinci" wzmogły modę na takie powieści, związane po trosze z historią Kościoła Rzymskiego, po trosze z historią sztuki. I najwyraźniej w tę modę usiłowała się wpisać komercyjnie dziennikarka z Hiszpanii Julia Navarro. A że obdarzona dużym talentem narracyjnym i wymyśliła ładną opowiastkę o rzekomej historii całunu turyńskiego, to napisał powieść. Oczywiście, te trochę horrorkowate, trochę banalne historie ze stowarzyszeniem uciętych języków mogłaby sobie darować, ale to także danina modzie. Bo sporo powieści sensacyjnych sprzedaje się dobrze właśnie dzięki tym "krwistym" wstawkom.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWydane na początku XX wieku powieści Dana Browna, najpierw "Anioły i demony", potem "Kod Leonarda da Vinci" wzmogły modę na takie powieści,...
przyjemna lektura na podróż pociągiem, ale ani mnie nie pochłonęła bez reszty, ani nie czuję potrzeby, żeby przeczytać ją jeszcze raz. Coś stylowo nawiązujące do Dan'a Brown'a, ale bez żadnych przełomowych teorii "ryjących beret"
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMęcząca
Męcząca
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka zapowiadała się bardzo dobrze ale im dalej, tym bardziej nieprawdopodobna i naciągania stawała się fabuła. Denerwujący i płascy bohaterowie, których motywy postępowania są bezsensowne (w czym przoduje Ana Jimenez).
Szkoda bo pomysł był ciekawy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZakończenie mocno rozczarowujące, miałam wrażenie, że autorka sama się znudziła swoją historią i chciała jak najszybciej zakończyć pisanie.
Szkoda bo...
Niektórzy krytycy porównują prozę Julii Navarro do twórczości Dana Browna, ale mnie taka opinia wydaje się mocno naciągana. W powieści "Bractwo Świętego Całunu" autorstwa Navarro wielbiciele tego gatunku znajdą prawie wszystko co ma do zaoferowania thriller historyczny, a więc intrygę, zagadkę, inteligentnych śledczych i barwne postaci historyczne.
Lektura obfituje w próby kradzieży Całunu - płótna, w które zawinięte było ciało Jezusa po śmierci oraz pożary w słynnej katedrze turyńskiej. Poznajemy mężczyzn bez języka i linii papilarnych, tajemnicze bractwo z miasta Urfa w Turcji oraz Tempraliuszy.
Całość akcji rozgrywa się na dwóch płaszczyznach czasowych, współczesność przeplata się z czasami, w których żył Chrystus.
Powieść Navarro nie powinna zbytnio rozczarować fanów tego rodzaju gatunku literackiego, gdyż czyta się ją szybko i przyjemnie pomimo zbyt wolnej akcji i braku napięcia. Końcówka książki pozytywnie mnie zaskoczyła, ale też rozczarowała, bo wszak każdy lubi szczęśliwe zakończenia.
Ocena 1-10: 7
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLektura obfituje w próby...
Ciekawa książka, która od samego początku pochłania czytelnika. Myślę, że warto ją przeczytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka zaczyna się od pożaru w katedrze turyńskiej, w której znaleziono mężczyznę pozbawionego języka i linii papilarnych. Podobne próby włamania i pożary miały miejsce wiele razy na przestrzeni wieków. Śledztwo, prowadzi komisarz Marco Valoni, historyk sztuki Sofia Galloni oraz dziennikarka Ana Jimenez. Odkrywają oni, że istnieje tajemne bractwo, wywodzące się z miasta Urfa, które ma wysoko postawionych przyjaciół. Ich celem jest najcenniejsza relikwia chrześcijańska: Syndon, pośmiertna szata Chrystusa. Książka trzyma w napięciu do samego końca.
Książka zaczyna się od pożaru w katedrze turyńskiej, w której znaleziono mężczyznę pozbawionego języka i linii papilarnych. Podobne próby włamania i pożary miały miejsce wiele razy na przestrzeni wieków. Śledztwo, prowadzi komisarz Marco Valoni, historyk sztuki Sofia Galloni oraz dziennikarka Ana Jimenez. Odkrywają oni, że istnieje tajemne bractwo, wywodzące się z miasta...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiewykorzystany potencjał. Nuda.
Niewykorzystany potencjał. Nuda.