Poker z szatanem

- religia
- Oficyna Wydawniczo-Poligraficzna "ADAM"
- 2010-04-01
- 2010-04-01
- satanizm religia szatan
Jan Paweł II, 24 maja 1987 roku, w czasie pobytu w sanktuarium św. Michała Archanioła w prowincji Foggia, powiedział: „Ta walka z szatanem, którą wyraża postać Michała Archanioła, jest aktualna także i dziś, ponieważ szatan nadal żyje i działa w świecie. W rzeczywistości zło, jakie się w nim znajduje, nieład w naszym społeczeństwie, zamęt w człowieku i pęknięcie wewnętrzne, którego ofiarą się stał, nie są jedynie konsekwencją grzechu pierworodnego, lecz także skutkiem nękających i ukrytych działań szatana, który zastawia pułapkę na równowagę moralną człowieka, to dlatego św. Paweł nie waha się nazwać go `bogiem tego świata` (2 Kor 4, 4),jawi się bowiem jako podstępny zwodziciel, wślizgujący się do naszego postępowania po to, by wprowadzić doń różne dewiacje, zarówno szkodliwe jak i pozornie zbieżne z naszymi instynktowymi aspiracjami. To dlatego Apostoł Narodów ostrzega chrześcijan przed zasadzkami szatana i jego niezliczonych satelitów, gdy nakłania mieszkańców Efezu, by przyoblekli zbroję Bożą, aby w ten sposób stawić czoło owym zasadzkom szatana".
"Biblia mówi o strąceniu do piekieł zbuntowanego anioła, który w swej pysze chciał być równy Bogu samemu" – tu chodzi o szatana. "Złą demonicą babilońską i sumeryjską, obecną w późniejszych legendach, była Lilith".
"Imię "Belzebub" (z hebrajskiego "Ba'al zebub" = "Władca Much") występuje przeważnie w mowach przypisywanych faryzeuszom. Może oznaczać urągliwe "Władca much" albo "Władca nieczystości", albo też "Władca mieszkania". Jego pochodzenie jest niepewne, gdyż występuje jako bożek filistyńskiego miasta Ekron (2 Krl 1,2-13),a bywa też interpretowane jako "bóg-mucha" bądź "bóg much", albo rzymski bóg Deus Myagron z Solinu lub "bóg miasta Zebub".
Dla mnie jest to bardziej przekrój historyczny niż przekrój wiary. Są rozdziały dotyczące pochodzenia i charakteru działań Szatana, istnienia w religiach i kulturach. Znajdują się informacje o templariuszach, różokrzyżowcach, masonerii, sektach, neopogaństwie.
więcej Pokaż mimo to"Imię "Belzebub" (z hebrajskiego "Ba'al zebub" = "Władca Much") występuje przeważnie w mowach przypisywanych faryzeuszom. Może oznaczać urągliwe "Władca...
Bardzo dużo cennych skondensowanych informacji o masonerii. Są wątki nie uwypuklone wcześniej w innych książkach. Silna pozycja.