Podróż z nieznajomą. 33 współczesne opowiadania bułgarskie

- 2012-01-01
- 2012-01-01
"Czym są wspomnienia? Zabawą w kiczkę? Pieśnią, której i słów i melodii zapomniałem? Lub czymś, co z pomocą kilku paczek papierosów i kilku dzbanków kawy możesz przemienić w schody z białego kamienia do świata, którego już nie ma. I po których, aby czytelnik mógł się wspiąć, autor musi zejść."
No właśnie, czym są wspomnienia? Warto zastanowić się nad pytaniem, które zadaje bohater opowiadania "obudź mnie, kiedy sierpień się skończy" Dejana Enewa. W jakiejś mierze zapewne odrobiną każdej z wymienionych w cytowanym fragmencie rzeczy z osobna. A skoro autorzy opowiadań już do nas zeszli owymi schodami z białego kamienia, spróbujmy wspiąć się nimi do zakamarków naszej duszy, spróbujmy podjąć własną podróż do wspomnień, których inspiracją będzie ta książka.
Książka została wydana przez wydawnictwo OMNIBUS PRESS w Rzeszowie.
Książka do nabycia jedynie u redaktora: omnibuspress@interia.pl
Kup Podróż z nieznajomą. 33 współczesne opowiadania bułgarskie w ulubionej księgarni
Oceny książki Podróż z nieznajomą. 33 współczesne opowiadania bułgarskie
16 użytkowników ma tytuł Podróż z nieznajomą. 33 współczesne opowiadania bułgarskie na półkach głównych- Chcę przeczytać 9
- Porzucone 1
- 2012 1
- Literatura innych narodów 1
- Opowiadania 1
Tagi i tematy do książki Podróż z nieznajomą. 33 współczesne opowiadania bułgarskie
Cytaty z książki Podróż z nieznajomą. 33 współczesne opowiadania bułgarskie
Dodaj cytat z książki Podróż z nieznajomą. 33 współczesne opowiadania bułgarskie
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Podróż z nieznajomą. 33 współczesne opowiadania bułgarskie
Opowiadania różne - długie, krótkie, koncentrujące się na opisie i bardziej dynamiczne, skupipające się na nietypowości wydarzeń lub mentalności bohaterów. Łączy je za to bułgarski duch literatury, tak nieznany czytelnikom z innnych zakątkó świata.
Książkę można potraktować jako syntezę współczesnych nurtów pisarstwa bułgarskiego, która może zachęcić do sięgnięcia po obszerniejsze dzieła tych bądź innych autorów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę można potraktować jako syntezę współczesnych nurtów pisarstwa bułgarskiego, która może zachęcić do sięgnięcia po...
Ciekawy wybór 33 opowiadań współczesnych pisarzy bułgarskich. Stylem nie odbiegają od siebie, kulturowo - podobne do naszych spostrzeżeń i toczącego się wokół nas życia i różnych spraw. Brakowało mi troszkę takich opowiadań stricte egzystencjalnych, ale będąc świeżo po lekturze Intymności Satre'a miałem raczej zbyt wygórowane ambicje.