Bogactwo polszczyzny w świetle jej historii. Tom 3

Okładka książki Bogactwo polszczyzny w świetle jej historii. Tom 3 autora Artur Rejter, 9788322619216
Okładka książki Bogactwo polszczyzny w świetle jej historii. Tom 3
Artur Rejter Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego językoznawstwo, nauka o literaturze
językoznawstwo, nauka o literaturze

Kup Bogactwo polszczyzny w świetle jej historii. Tom 3 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Bogactwo polszczyzny w świetle jej historii. Tom 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bogactwo polszczyzny w świetle jej historii. Tom 3

Tagi i tematy do książki Bogactwo polszczyzny w świetle jej historii. Tom 3

Okładka książki Lingwistyczne badania nad dyskursem. Kompendium Waldemar Czachur, Artur Rejter, Marta Wójcicka
Okładka książki Encyklopedia mediolingwistyki Waldemar Czachur, Iwona Loewe, Artur Rejter, Marta Wójcicka
Okładka książki Bogactwo polszczyzny w świetle jej historii. Tom 4 Joanna Przyklenk, Artur Rejter
Okładka książki Bogactwo polszczyzny w świetle jej historii. Tom 2 Kleszczowa Krystyna, Artur Rejter
Artur Rejter
Artur Rejter
Doktor habilitowany nauk humanistycznych, profesor nadzwyczajny UŚ w Zakładzie Historii Języka Polskiego. Zainteresowania naukowe: historia języka polskiego, ze szczególnym uwzględnieniem metod badawczych lingwistyki tekstu, stylistyki i semantyki, także problemy polszczyzny współczesnej. Główne zagadnienia badawcze: problematyka gatunków mowy w aspekcie ich ewolucji, słownictwo w ujęciu historycznym, styl artystyczny, problematyka relacji język a płeć, lingwistyka międzykulturowa. Autor monografii: Kształtowanie się gatunku reportażu podróżniczego w perspektywie stylistycznej i pragmatycznej (Katowice 2000),Leksyka ekspresywna w historii języka polskiego. Kulturowo-komunikacyjne konteksty potoczności (Katowice 2006). Współautor książki Polszczyzna XVII wieku. Stan i przeobrażenia (Katowice 2002) oraz skryptu dla studentów polonistyki Gra w gramatykę. Ćwiczenia i materiały do gramatyki opisowej języka polskiego. (Katowice 2002). Współredaktor cyklu prac zbiorowych Bogactwo polszczyzny w świetle jej historii (t. 1–4, Katowice 2006, 2008, 2010, 2012). Artykuły publikuje m. in. w „Stylistyce”, „Poradniku Językowym”, „Języku Polskim”, „Polonikach”, „LingVariach”, Pracach językoznawczych, Języku artystycznym, licznych tomach pokonferencyjnych, w kraju i za granicą. Założyciel i opiekun (od 2003 do 2008 r.) Sekcji Historycznojęzykowej Studenckiego Koła Naukowego Językoznawców UŚ. Prowadził wykłady i konwersatoria na wielu uczelniach zagranicznych, m.in. w: Rzymie, Turynie, Lecce, Halle, Lipsku, Berlinie, Kolonii, Mińsku, Kijowie, Velikom Tyrnovie, Daugavpils. W latach 2008-2009 wykładał na gender studies w Instytucie Stosowanych Nauk Społecznych Uniwersytetu Warszawskiego. Współpracuje ze Szkołą Języka i Kultury Polskiej UŚ. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Językoznawczego, Komisji Językoznawstwa PAN (Oddział w Katowicach),Towarzystwa Miłośników Języka Polskiego, Stowarzyszenia Sympatyków Szkoły Języka i Kultury Polskiej UŚ. W latach 2008-2012 pełnił funkcję zastępcy dyrektora ds. naukowych w Instytucie Języka Polskiego UŚ.

Cytaty z książki Bogactwo polszczyzny w świetle jej historii. Tom 3

Dodaj cytat z książki Bogactwo polszczyzny w świetle jej historii. Tom 3