Najnowsze artykuły
ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać186
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać4
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać11
Popularne wyszukiwania
Polecamy
Po obu końcach smyczy
Zofia Mrzewińska to prawdziwy autorytet dla wielu miłośników psów. W zwięzły sposób potrafi opisać to wszystko co innym zajmuje wiele stron. Pięknym i zrozumiałym językiem opisane zostały w książce wszelkie możliwe relacje między właścicielem a czworonogiem.
Nie bez znaczenia jest też fakt, że Autorka nie tylko wie "wszystko" o psach, ale niewątpliwie obdarza je prawdziwym uczuciem.
Kup Po obu końcach smyczy w ulubionej księgarnii
Oceny książki Po obu końcach smyczy
136 użytkowników ma tytuł Po obu końcach smyczy na półkach głównych- Przeczytane 70
- Psy 7
- Kynologia 5
- Zwierzęta 2
- O zwierzetach 1
- Chcem 1

Zofia Mrzewińska
Zofia Mrzewińska jest trenerką psów, mogącą się pochwalić imponującym, wieloletnim doświadczeniem w tej dziedzinie. Jako osoba ciesząca się niepodważalnym autorytetem w zakresie kynologii, na co dzień zajmuje się prowadzeniem szkoleń zarówno dla behawiorystów, trenerów psów, jak i wszystkich miłośników tych zwierząt. Ponadto jest autorką poczytnych poradników, w których zawarła bezcenną wiedzę na temat postępowania z psem i jego tresury, w tym „Jak rozmawiać z psem”, „Po obu końcach smyczy” oraz „Psim zdaniem”.
Zofia Mrzewińska jest aktywna w środowisku kynologicznym – a więc skupiającym osoby hodujące i tresujące psy – od bardzo wielu lat. Posiada uprawnienia międzynarodowej sędzi prób pracy i charakteru – co oznacza sprawdzanie, czy dany pies spełnia wymagania przypisane do konkretnej rasy i czy poprawnie wykonuje typowe dla niej czynności i zadania. Trenerka jest także instruktorem szkolenia psów Związku Kynologicznego w Polsce.
Mrzewińska wraz z ponad dwudziestoma innymi osobami zainteresowanymi szkoleniem psów założyła w grudniu 1999 roku w Rzeszowie „Storat” - Stowarzyszenie Cywilnych Zespołów Ratowniczych z Psami. Zwierzęta, które stowarzyszenie to obejmuje swoim programem, przygotowywane są do tego, by później mogły służyć pomocą w akcjach ratowniczych i poszukiwawczych. Sama Zofia Mrzewińska zajmuje się trenowaniem psów, które potem, po zakończeniu szkolenia, mogą uratować niejedno ludzkie życie.
Jako autorka popularnych poradników na temat szkolenia psów, posiada tę niezwykłą umiejętność opisywania nawet trudnych zagadnień w sposób zwięzły, prosty i przystępny dla odbiorcy. Nie bez znaczenia jest również to, że pisze o zwierzętach i ich relacji z człowiekiem pięknym, ale jednocześnie nieskomplikowanym językiem. Na kartach jej książek czytelnik może niemal namacalnie odczuć głębię miłości trenerki do czworonogów, ale jednocześnie ma pewność, że wszelkie informacje i rady przekazuje osoba, która o psach i postępowaniu z nimi wie po prostu wszystko, co wiedzieć można.
W swoich poradnikach Zofia Mrzewińska porusza różnorodne zagadnienia i kwestie, które mogą sprawiać kłopoty hodowcom psów i ich trenerom. Obala też wiele krążących wśród ludzi mitów na temat tych zwierząt. W „Jak rozmawiać z psem” tłumaczy sygnały, jakimi komunikują się z nami nasi czworonożni przyjaciele; w „Po obu końcach smyczy” koncentruje się na człowieku – tym, kto nadaje się na posiadacza psa, jaka rasa jest dla niego najodpowiedniejsza oraz jak na co dzień należy zajmować się zwierzęciem; w „Psim zdaniem” w humorystyczny sposób prezentuje najpopularniejsze błędy właścicieli psów; w „Sam wychowasz swojego psa” daje cenne rady osobom planującym adopcję lub zakup pierwszego psa; w książce „Zwykły niezwykły przyjaciel” przeprowadza czytelników przez początkowy etap posiadania szczeniaka w domu; natomiast w „Z kluczem do psa” tłumaczy, na czym polega odpowiedzialna, mądra i troskliwa opieka nad domowym zwierzęciem.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Po obu końcach smyczy
Jak dla mnie, autorka to autorytet w dziedzinie wiedzy o psach. Pisze w sposób zabawny, z humorem, a jednocześnie tak trafnie i rzeczowo. Książki Mrzewińskiej to stara dobra szkoła - jej rady docenia sie dopiero po latach pracy z psami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo niesamowite ile wartościowej treści można znaleźć w tej króciutkiej książce - broszurze wręcz. Co prawda język jakim została jest już trochę przedawniony, nie ujmuje jej to jednak niczego. Pozycja wartościowa dla każdego początkującego właściciela psa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKiedy próbujesz wychować najgorszego psa świata... zaliczasz psie przedszkole, szkolenie jedno, drugie, behawiorystę ... i nic. Czytasz dziesiątki książek i inne "mądrości", a w domu jest czworonożny diabeł... I nagle znajdujesz autorkę, którą dobrze się czyta, pisze sensownie, nie zagłębia się w teorie z kosmosu, często dawno obalone... Zaczynasz widzieć światełko w tunelu :)
Kiedy próbujesz wychować najgorszego psa świata... zaliczasz psie przedszkole, szkolenie jedno, drugie, behawiorystę ... i nic. Czytasz dziesiątki książek i inne "mądrości", a w domu jest czworonożny diabeł... I nagle znajdujesz autorkę, którą dobrze się czyta, pisze sensownie, nie zagłębia się w teorie z kosmosu, często dawno obalone... Zaczynasz widzieć światełko w tunelu...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacyjny poradnik dla właściciela psa.
Rewelacyjny poradnik dla właściciela psa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPokazuje jak zrozumieć swojego psa, jak się komunikować ze swoim psem i jak pracować na co dzień z psem, tak aby wspólne życie, i człowieka i psa, było naprawdę udane.
Fajny, prosto napisany krótki poradnik, z którym warto się zapoznać, szczególnie przed pierwszym świadomym zakupem czy adopcją psa. Pani Mrzewińska obala większość teorii, która utrzymuje się w świadomości społeczeństwa o psach i niestety nie służy polepszeniu ich dobrobytu.
W książce opisane mniej lub bardziej obszernie chyba wszystkie podstawy, które psiak i właściciel powinni znać, żeby dobrze im wspólnie żyło pod jednym dachem. Mimo tego, że poradnik jest króciutki, autorka nie zapomina wspomnieć, że każdy pies jest inny i szkolenie powinno być dostosowane do konkretnego osobnika. Warto mieć pod ręką, żeby w razie jakichkolwiek wątpliwości móc zajrzeć do lektury.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW książce opisane mniej lub bardziej obszernie chyba wszystkie podstawy, które psiak i właściciel...
Krótki, przystępny poradnik dla każdej osoby myślącej o posiadaniu psa - obejmuje w pigułce wiedzę poczynając od tego czy w ogóle nadaje się na właściciela psa, przez wybór, wychowywanie szczeniaka, życie z psem na co dzień, savoir vivre, jak nawiązać więź z psem od szczenięcia, obalający podstawowe mity na temat psów - o ile świat byłby lepszy, gdyby każdy właściciel psa kierował się prostymi, jasnymi zasadami opisanymi w tej pozycji!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak dla mnie "must have" dla kazdego psiarza. Do kompletu polecam "Jak rozmawiac z psem" i "Psim zdaniem" tej samej autorki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSwietnie napisane, cudownie latwe do zapamietania i nasycone cala masa waznymi informacjami o wychowaniu psa.
W książeczkach Mrzewińskiej odnalazłam wszystko to, co w innych,zdecydowanie bardziej opasłych książkach (Ja albo mój pies, Zaklinacz psów). Cała wiedza w pigułce - napisane w sposób przystępny i bardzo mądry. To moje guru, jeśli chodzi o psy. Bardzo polecam wszystkim posiadaczom psów :)