Jeśli nie czary, to co?

Okładka książki Jeśli nie czary, to co? autora Maeve Friel, 9788376233017
Okładka książki Jeśli nie czary, to co?
Maeve Friel Wydawnictwo: Zielona Sowa Seria: Czarownica na praktyce literatura dziecięca
literatura dziecięca
Czarownica na praktyce
Charming or What?
2010-10-19
2010-10-19
Emilia Wojciechowska

Kup Jeśli nie czary, to co? w ulubionej księgarnii

Oceny książki Jeśli nie czary, to co?

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jeśli nie czary, to co?

Dla mnie o wiele lepsza od pierwszej części, jednak raczej nie sięgnę po następną część.

31 użytkowników ma tytuł Jeśli nie czary, to co? na półkach głównych
12 użytkowników ma tytuł Jeśli nie czary, to co? na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Jeśli nie czary, to co?

Tajemnicze mikstury Maeve Friel
Tajemnicze mikstury
Maeve Friel
Czy każda czarownica musi być zła? Czy każda czarownica to stara wiedźma, której trzeba się bać? Tym razem poznajemy Jessike, która jest uczennicą panny Stregi. Obie nie są typowymi, złymi czarownicami. To że czasem psocą, nie powoduje, że należy się ich obawiać. Nie. Tym razem to całkiem sympatyczne osóbki. Podczas nauki zaklęć, o czym zawsze marzyła Jessika, okazuje się, że nauczycielka, nie posiada wszystkich niezbędnych składników. Nie pozostaje im nic innego, jak tylko wybrać się na Rynek, gdzie będą mogły nabyć wszelkie niezbędne składniki. Jednak Rynek znajduje się na Samym Końcu Świata. W związku z czym, sprawa podróży wcale nie będzie taka prosta. Jessika była prawdziwą miłośniczką zarówno podróży, jak i zakupów, stąd zrozumiała była jej ekscytacja nową, nieznaną wyprawą. Początkowo podróż ograniczyła się do strychu, gdzie znajdowało się dosłownie wszystko. Lub prawie wszystko. Były tu zakurzone kociołki, stare walizki, szuflady nieotwierane od wieków oraz mnóstwo kotów, zamieszkujących to urokliwe miejsce. Po odszukaniu przez Panią Strege Ekwipunku Podróżnego, a to wcale do łatwych nie należało, obie panie mogły wyruszyć na odległy Rynek. Jessika i panna Strega usadowiły się wygodnie na szczycie najwyższego z kominów i ukradkiem spoglądały na księżyc w kształcie rogala. Panna Strega przeleciała na stertę dachówek i ześliznęła się po nich, trzymając w wyprostowanej ręce siatkę na motyle. Jessika powoli wlokła się za nią, zastanawiając się po co im u licha te siatki. Czy Jessika dowie się po co im były siatki na motyle, jaką autostradą będą zmierzać do celu i co spowoduje olbrzymi korek, który zdołają rozładować, dowiecie się sięgając po książkę o Czarownicy na Praktyce. Książka jest naprawdę warta uwagi. Bardzo ciepła, pogodna historia z morałem w tle. Dodatkowo pięknie wydana, napisana dość dużymi literami, co zachęci młodych czytelników do miłego spędzenia czasu.
Lubię czytacLC - awatar Lubię czytacLC
Klara Hokus. Magiczny Zaułek Ruth Symes
Klara Hokus. Magiczny Zaułek
Ruth Symes
Nie tak dawno miałam okazję czytać książkę dla dzieci o wampirkach. Teraz kolej na czarownicę :) Muszę przyznać, że nawet spodobała mi się ta nietypowa tematyka i z przyjemnością poczytałabym również o jakiś dziecięcych wilkołakach czy duszkach. To naprawdę fajna odmiana i takie lektury są u nas mile widziane. I to właśnie w biblioteczce mojego dziecka. Alicja z przyjemnością słucha takich opowiadań. Ciekawe czy w przyszłości będzie czytała tego typu literaturę? Jak już wspomniałam tym razem nasza mała bohaterka to czarownica. A w zasadzie jest nią dziewczynka, która bardzo, ale to bardzo chce nią zostać. Klara mieszka w sierocińcu i wśród dzieci, które się tam znajdują ma tylko jednego przyjaciela. Sam to chłopiec, którego poznała w zasadzie już w kołysce i w bardzo nietypowej sytuacji ;) I tak jak dziewczynka jest on troszkę nietypowym młodzieńcem. Klara uwielbia kolor czarny, upiorne stroje, wszystko co paskudne i obrzydliwe. Natomiast Sam to wielki miłośnik wszystkich zwierząt jakie tylko istnieją na świecie. Kocha robaczki, ślimaki, ropuchy... No dosłownie wszystko co się rusza. Dzieci mieszkają w sierocińcu od małego i choć bardzo chciałyby zamieszkać w jakiejś rodzinie zastępczej okazuje się, że to wcale nie jest takie łatwe. Bo która mama pokochałaby dziewczynkę która chciałaby być wiedźmą i rzuca czary? Albo chłopca, który przynosi do domu żaby? Poza tym dzieci postanowiły, że nigdy nie zamieszkają z żadną rodziną, która nie wyda im się idealna. Hm... Tylko czy taka IDEALNA RODZINA w ogóle istnieje? I czy nasi mali bohaterowie znajdą domy, w których poczują się jak u siebie? O tym dowiecie się już sami :) Klara Hokus to seria zabawnych i ciekawych książeczek dla maluchów. Jej bohaterką jest oczywiście wspomniana wcześniej dziewczynka, a książka, którą Wam dziś przedstawiam to pierwszy tom. To właśnie w tej części dowiemy się jaka ona jest, co lubi, o czym marzy, z kim się przyjaźni i gdzie mieszka. Oczywiście nie zabraknie tu także ciekawej przygody oraz zabawnych sytuacji. Jednak podczas całej lektury zdajemy sobie sprawę z tego, że jest to część w pewnym sensie wprowadzająca nas w świat tej małej czarownicy, a dopiero w kolejnych książkach z serii będziemy mieli okazję w pełni cieszyć się przygodami dziewczynki i jej przyjaciół. Nie oznacza to jednak, że książka nie jest ciekawa. Powiedziałabym, że wręcz przeciwnie. Lektura szybko wciąga, a nasze maluchy słuchają jej z wielkim zainteresowaniem. A przy tym sprawia, że bohaterka ów opowiadania szybko pobija nasze serduszka i z przyjemnością poznalibyśmy jej kolejne przygody. Tak przynajmniej było w naszym przypadku, gdy zaraz po skończeniu lektury Alicja dopytywała co było dalej i czy jeszcze jej coś przeczytam o Klarze :) To opowiadanie jest naprawdę fajne. Idealnie dopasowane do zainteresowań i upodobań kilkuletnich maluchów. A przy tym nie znajdziemy tu żadnej przemocy ani nic z tych rzeczy. Książeczkę o Klarze Hokus czyta się szybko i z wielką przyjemnością. Co więcej - czcionka wewnątrz jest naprawdę duża i bardzo czytelna, zatem jest to też ciekawa propozycja dla naszych brzdąców, które dopiero stawiają pierwsze kroki w samodzielnym czytaniu. Opowiadanie nie powinno zmęczyć naszego malucha, nie dłuży się podczas czytania. Za to z pewnością bardzo zachęca do tego by sięgnąć po kolejne części.
Książeczki synka-i-córeczki - awatar Książeczki synka-i-córeczki

Cytaty z książki Jeśli nie czary, to co?

Dodaj cytat z książki Jeśli nie czary, to co?