Radykalne wybaczanie

poradniki
2005-01-01
2005-01-01
2002-03-24
Niemal każdy nosi jakąś ukrytą w sercu ranę, zadaną kiedyś przez kogoś lub przez coś. Od czasu do czasu otwiera się ona na nowo i znów zaczyn a krwawić, a my nie możemy zaznać w życiu spokoju. Poczucie krzywdy nie tylko zakłóca nasze szczęście, ale też stanowi przyczynę wielu poważnych chorób. A wystarczyłoby po prostu wybaczyć. Jednak nie w sposób tradycyjny, powierzchowny, lecz radykalnie, dogłębnie i w pełni zrozumienia. Nie jest to łatwe, a jednak możliwe. Autor tej książki uczy nas sztuki prawdziwego wybaczania, uczy dostrzegać doskonałość i logikę nawet w najbardziej zawikłanych i przerażających sytuacjach, bowiem to sam wszechświat stworzył je nam, byśmy czerpali z nich lekcje dla siebie. Książka zawiera kwestionariusz służący do przeprowadzenia samodzielnej analizy naszych życiowych niepokojów, aby odnaleźć zadrę raniącą nam duszę i doznać wyzwolenia. Nauczmy się więc wybaczać, ponieważ dzięki temu dokonamy niespodziewanych cudów w swoim życiu.

Kup Radykalne wybaczanie w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Radykalne wybaczanie

Oceny książki Radykalne wybaczanie

Opinie i dyskusje o książce Radykalne wybaczanie

Książka z dużym potencjałem na przemyślenia. Wszędzie mówią o wybaczeniu, ale wiadomo, nie wszędzie jest opisane jak to zrobić. Tu można zaczerpnąć inspiracji. Dodatkowo to co nas spotyka, nie zawsze jest takie jak nam się wydaje. Jak spotyka nas szczęście często umiemy to wyjaśnić lub nie analizujemy tego, gorzej gdy los się odwraca. Wówczas potrafimy się zatracić w tym.
Dla mnie książka ma ogromny potencjał na przemyślenia.
Samych zadań zawartych w książce jeszcze nie robiłam, wiec nie wiem jakie to ma dalsze skutki dla podświadomości. Jednak sama zmiana lata myślenia oraz perspektywy już wiele daje i w wielu sytuacjach przynosić ulgę lub zrozumienie.

Jednak z głupszych książek jaką przeczytałem. Autor stara się stworzyć jakiś nowy, samozwańczy dogmat o wybaczaniu który nie za bardzo ma związek z realiami naszego świata.

Jak wytłumaczyć młodej Azjatce że sama stworzyła sobie rzeczywistość w której jej biedni rodzice sprzedają ją do burdelu? Albo młodemu narkomanowi że jego dusza zapragnęła aby prostytuował się na dworcu w Berlinie za działkę narkotyku aby czegoś się nauczyć lub z czegoś wyleczyć?

Tezy stawiane przez autora są po prostu bzdurne ale niektóre prawdy zawarte w tej książce są wartościowe i prawdziwe.

Czy plan Boży jest zawsze idealny? Czy Bóg się nie myli? Powiedźcie to małym dzieciom umierającym na raka albo ich rodzicom.

Książka ta może pomóc zmienić życie co najwyżej osobą które znęcały się nad swoimi dziećmi ponieważ według słów autora takie osoby to anioły zesłane przez Boga które mają pomóc dziecku coś zrozumieć albo coś uleczyć w sobie a nie psychopatyczne bestie w ludzkim ciele jak się powszechnie zawsze uważało.

Książka ta jest co najmniej marna.

Ciekawa metoda zmiany postrzegania życia. Dla mnie to cenna wskazówka, która bardzo fajnie łączy się z tematem totalnej biologii: dostrzegam w niej uproszczoną formę. Polecam!

945 użytkowników ma tytuł Radykalne wybaczanie na półkach głównych
140 użytkowników ma tytuł Radykalne wybaczanie na półkach dodatkowych

Czytelnicy Radykalne wybaczanie przeczytali również

Droga rzadziej przemierzana. Nowa psychologia miłości, wartości tradycyjnych i rozwoju duchowego Morgan Scott Peck
Morgan Scott Peck
Książkę tę dość długo czytałam - a właściwie podczytywałam. Na początku bardzo mnie zainteresowała, jednak wraz z biegiem stron mój entuzjazm słabł. Nie chcę przez to powiedzieć, że mi się nie podobała, czy że to jest jakaś przeciętna pozycja, tylko że autor nie utrzymał mojej uwagi. Myślę, że winą tej sytuacji jest fakt, że obecnie na rynku mamy sporo książek poruszających podobne tematy. Gdy DROGA RZADZIEJ PRZEMIERZANA ukazała się po raz pierwszy, była pewną nowością, świeżością, czymś czego ludzie potrzebowali nawet o tym nie wiedząc. Teraz autorzy zasypują nas psychologicznymi radami - jak żyć, by żyć dobrze itp. M. Scott Peck przypomina mi trochę fenomen Paulo Coelho, czy Olivera Sacksa. Obaj panowie zaprezentowali coś oryginalnego w konkretnym czasie - coś, co się dobrze czytało i co zaspokajało ludzką ciekawość i potrzebę spojrzenia na życie z innej perspektywy. Uważam, że Sacks i Peck mają oczywiście więcej do powiedzenia niż Coelho... zwłaszcza, że bazują na własnym doświadczeniu i nauce, a nie na cudzym przyprawionym filozoficzną gadką. DROGA RZADZIEJ PRZEMIERZANA, to pozycja, w której znajdziecie bardzo dużo przykładów z gabinetu doktora (Peck jest amerykańskim psychiatrą i neurologiem). To niezwykłe relacje, które mają dobitnie pokazać czytelnikowi, gdzie popełnia błędy, nawet o tym nie wiedząc. Ta książka to RADA, ale taka momentami wstrząsająca, bo prawda czasem boli, mimo to warto właśnie w niej żyć. Nie unikać problemów, tylko je rozwiązywać... a przede wszystkim na początku w ogóle je zauważać i zdiagnozować. Może nie oszalałam na punkcie tej książki, ale ją doceniam. Wiele można z niej wyciągnąć dla siebie. Jedną z ważniejszych prawd, od której zaczyna się cała "zabawa" jest fakt, że ŻYCIE JEST TRUDNE - banał, ale okazuje się, że wcale nie.... życie jest trudne Wydawnictwo Zysk i S-ka egzemplarz recenzencki
πPi - awatar πPi
Ścieżka miłości Don Miguel Ruiz
Ścieżka miłości
Don Miguel Ruiz
W trakcie lektury natknęłam się tutaj, na LC, na recenzję określającą tę książkę jako „spauperyzowany Lacan w sosie z Castanedy”(https://lubimyczytac.pl/ksiazka/sciezka-milosci/opinia/74262152). Z ciekawości wygooglowałam oba nazwiska i muszę przyznać, że to porównanie jest całkiem trafne. Ta pozycja to w gruncie rzeczy bardzo proste podanie kilku podstawowych prawd o życiu, delikatnie doprawionych nutą mistycyzmu. Sięgnęłam po tę książkę trochę przypadkiem, ale też z potrzeby znalezienia czegoś, co będzie dla mnie takim małym literackim plasterkiem i odwróci uwagę od trudnej sytuacji, w której się znalazłam, a także pozwoli spojrzeć na życie z innej perspektywy. I faktycznie, dostałam to, czego potrzebowałam. Choć końcówka (modlitwy) zupełnie nie jest w moim klimacie, to całość odebrałam jako prostą, momentami poruszającą i inspirującą, a przy tym trafną w wielu spostrzeżeniach. Autor przyjmuje tu ciekawą perspektywę, bo pokazuje, że choć bywamy ofiarami złych wydarzeń, to ostatecznie to my sami nadajemy im znaczenie, które potrafi obciążać naszą teraźniejszość. Podkreśla, że potrzebna jest praca terapeutyczna, ale w teorii proponuje podejście, które do mnie przemawia: mamy wpływ na to, jaką wagę przywiązujemy do przeszłości i co z niej wynosimy. W moim przypadku to spojrzenie pozwoliło mi zdystansować się do trudnej sytuacji zawodowej i poczuć, że mogę odzyskać kontrolę nad tym, jak bardzo będzie ona definiować moją codzienność. Krótka, przystępna, momentami dająca do myślenia oraz na tyle ciekawa, że mam ochotę sięgnąć po kolejne książki tego autora.
ByMagdalena - awatar ByMagdalena
oceniła na69 miesięcy temu

Cytaty z książki Radykalne wybaczanie

Z duchowego punktu widzenia - ciągnąłem - nasz dyskomfort w jakiejś sytuacji jest sygnałem, że działamy niezgodnie z duchowym prawem i właśnie mamy okazję coś poprawić. Może chodzić o jakiś głęboki ból albo szkodliwe przekonanie, które nie pozwala nam żyć w zgodzie ze sobą samym. Nieczęsto patrzymy na to z tej perspektywy. Osądzamy raczej sytuację i obwiniamy innych za to, co się dzieje,a takie podejście nie pozwala nam odebrać i zrozumieć przesłania i zagradza nam drogę do uzdrowienia.

Colin C. Tipping Radykalne wybaczanie Zobacz więcej

Już sama chęć zrozumienia, że dzieje się coś więcej niż to, co widzisz, jest ogromnym krokiem naprzód. W gruncie rzeczy twoja gotowość spojrzenia na swoje położenie pod innym kątem to klucz do uzdrowienia. W dziewięćdziesięciu procentach zależy ono od tego, czy dopuścisz do siebie myśl, że twoja kochająca dusza stworzyła daną sytuację specjalnie dla ciebie. Gdy to zrobisz, oddajesz się Bogu we władanie, a on zajmuje się pozostałymi dziesięcioma procentami. Jeśli potrafisz naprawdę zrozumieć, że Bóg rozwiąże twój problem, gdy się z nim do Niego zwrócisz, jeśli poddasz się tej myśli, nie będziesz musiała już nic więcej robić. Twoja sytuacja zmieni się na lepsze i zostaniesz uzdrowiona zupełnie automatycznie.

Colin C. Tipping Radykalne wybaczanie Zobacz więcej

[...]
Istotne jest, abyśmy przyjęli sposób życia oparty nie na strachu, kontroli i nadużyciu władzy, ale na prawdziwym przebaczeniu, bezwarunkowej miłości i pokoju.

[...]

Rozwiń
Colin C. Tipping Radical Forgiveness: Making Room for the Miracle. Zobacz więcej