Agatha Raisin i ciasto śmierci

- 2012-07-01
- 2012-07-01
- 2010-01-01
- Monika Łesyszak
Zmęczona miejską gonitwą Agatha Raisin zamyka dochodową firmę w Londynie i przechodzi na wcześniejszą emeryturę, żeby zasmakować spokojnego życia w cichej wiosce Carsely. Znudzona, samotna, przyzwyczajona do sukcesów i uznania, przystępuje do miejscowego konkursu na najlepszy wypiek. Przynosi nań nadziewane ciasto francuskie zakupione po kryjomu w znakomitej londyńskiej piekarni. Jednak ten sposób na awans społeczny zawodzi. Nie dość, że sędzia odrzuca jej kandydaturę, to jeszcze pada martwy po skosztowaniu smakołyku.
Kup Agatha Raisin i ciasto śmierci w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Agatha Raisin i ciasto śmierci
Przeczytałem, a raczej wysłuchałem. Odkąd jestem abonentem Storytel, czyli od kilku dni, odzyskałem radość słuchania książek. Chciałem zacząć od czegoś lekkiego i przyjemnego. Jako że kocham Anglię i wszystko co jest z nią związane, dlatego mówi wybór padł na pierwszy tom serii kryminałów. Tytułowa Agatha Raisin rezygnuje z prowadzenia firmy w Londynie i przechodzi na zasłużoną emeryturę. Jesień życia postanawia spędzić w wiosce Carsley. Początkowo jest trudno przestawić się z wielkomiejskiego gwaru do ciszy, która brzmi złowrogo. Agatha postanawia wziąć udział w konkursie na najlepsze ciasto. Sama raczej nie ma talentów kulinarnych, dlatego ciasto zakupuje w londyńskiej cukierni. To jest błąd...Początek problemów pani Raisin, ktora ma przeciw sobie wioskę i sama bierze sprawy w swoje ręce, kiedy Policja umarza postępowanie w sprawie śmierci sędziego, który zostaje zatruty skosztowaniem ciasta nowej mieszkanki. Zawsze wiele zależy od lektora. Tym razem oprócz ciekawej fabuły mamy profesjonalną lektorkę - Paulinę Holtz. Z przyjemnością sięgnę po kolejne tomy tomy o następczyni panny Marple. Polecam.
Oceny książki Agatha Raisin i ciasto śmierci
2096 użytkowników ma tytuł Agatha Raisin i ciasto śmierci na półkach głównych- Przeczytane 1 696
- 2012 29
- Kryminał 25
- Kryminały 24
- 2018 21

OPINIE i DYSKUSJE o książce Agatha Raisin i ciasto śmierci
Z serii o Agacie lubię głównie Cotswolds i żonę pastora ; ) Główna bohaterka to dość ordynarne, mściwe babsko, które autorka portretuje bez żadnego pudrowania. Gdzie Agata tam trupy, fatalne zauroczenia i komedia pomyłek. Nie lubię większości bohaterów, a mimo to z przyjemnością przeczytałam blisko trzydzieści tomów i naprawdę, ale to naprawdę zakochałam się w Cotswolds!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Agatha Raisin i zatrute ciasto” to pierwszy tom komediowej serii kryminalnej autorstwa M.C. Beaton, w którym Agatha Raisin porzuca swoje londyńskie życie, przechodzi na wczesną emeryturę i przeprowadza się do spokojnej wioski Carsely. Postanawia wkupić się w łaski nowych sąsiadów, biorąc udział w konkursie na najlepsze ciasto. Okazuje się jednak, że główny sędzia tego konkursu po zjedzeniu jej wypieku… umiera. Agatha szybko zostaje uniewinniona, jednak trochę z nudów, a trochę z wyrzutów sumienia, postanawia zaangażować się w śledztwo dotyczące tego zatrucia.
Miałam ogromną nadzieję, że będzie to moja nowa ulubiona seria kryminalna, ponieważ uwielbiam sięgać po wielotomowe, lekkie kryminały rozgrywające się w małych miasteczkach, jednak tak się nie stało. Nie polubiłam praktycznie żadnych bohaterów (może poza jednym policjantem),a szczególnie głównej bohaterki, której zachowanie na tyle mnie irytowało, że odbierało mi całą przyjemność z rozwiązywania zagadki kryminalnej. Choć nie jest to długa książka, zdarzały się w niej momenty przestojów i zbyt długich opisów, przez co brakowało dynamiki i nudziłam się w trakcie czytania. Nie zaangażowałam się na tyle ani nie polubiłam tego świata, by chcieć sięgnąć po kolejne tomy, a jakiekolwiek porównania do książek Agathy Christie uważam za spore nadużycie.
„Agatha Raisin i zatrute ciasto” to pierwszy tom komediowej serii kryminalnej autorstwa M.C. Beaton, w którym Agatha Raisin porzuca swoje londyńskie życie, przechodzi na wczesną emeryturę i przeprowadza się do spokojnej wioski Carsely. Postanawia wkupić się w łaski nowych sąsiadów, biorąc udział w konkursie na najlepsze ciasto. Okazuje się jednak, że główny sędzia tego...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAleż przyjemna lektura!
Niby główna bohaterka apodyktyczna, niesympatyczna... a prawie od razu da się lubić. Opisana historia jest w sumie prosta, bez żadnych udziwnień. W finale wszystko się zgadza. Niezwykłe ;)
Sądzę, że zostanę stałym gościem u Agaty.
Ależ przyjemna lektura!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna pozycja na reset po cięższych (co wcale nie znaczy, że lepszych) lekturach.
Sądzę, że zostanę stałym gościem u Agaty.
Książka M.C. Beaton "Agatha Raisin i ciasto śmierci" to pierwszy tom z cyklu o nietuzinkowej kobiecie, która po latach pracy w Londynie postanawia rozpocząć nowe życie na wsi. Zmęczona miejskim zgiełkiem Agatha zamyka swoją firmę PR i przeprowadza się do spokojnej wioski Carseby, marząc o ciąży i sielankowym odpoczynku. Chcąc zyskać sympatię lokalnej społeczności, postanawia wziąć udział w konkursie kulinarnym. Nie mając jednak talentu do pieczenia, przynosi zakupione po kryjomu ciasto. Sytuacja szybko wymyka się spod kontroli, gdy sędzia konkursu umiera po jego skosztowaniu. Wtedy Agatha bardziej z ciekawości niż z obowiązku - postanawia sama odkryć, co naprawdę się stało.
Lektura jest lekka, pełna humoru i bardzo przyjemna. Autorka z wdziękiem ukazuje życie małej angielskiej wsi, w której każdy zna każdego, a pod pozorem spokoju kryją się intrygi i tajemnice. Fabuła jest prosta, ale wciągająca - idealna na relaks po bardziej wymagających książkach. Styl M.C. Beaton jest prosty i przystępny, a bohaterowie barwi i charakterystyczni.
Często porównuje się Agathę Raisin do panny Marple z powieści Agathy Christie, ale to raczej nietrafione zestawienie. Agatha jest impulsywna, próżna, czasem złośliwa, ale jednocześnie niezwykle ludzka i zabawna - zupełnie inny typ niż klasyczna dama detektyw.
"Agatha Raisin i ciasto śmierci" to lekki, humorystyczny kryminał, który czyta się jednym tchem. To idealna książka na odprężenie - tajemnica przeplata się z życiem codziennym, a wiejski klimat dodaje całości uroku. Z przyjemnością sięgnę po kolejne części, by sprawdzić, jakie jeszcze przygody spotkają Agathę Raisin.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo to nie Hamish…. Ale klimat ten sam. Trochę rozwleczone
No to nie Hamish…. Ale klimat ten sam. Trochę rozwleczone
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam całą serię z Agatą. Styl lekii, bez zbędnych opisów, jak są, to na tyle krótkie, że nie zapomina się fabuły książki :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiewątpliwie tytułowa bohaterka jest osobą specyficzną i trzeba się do niej przekonać! Ja już się przekonałam i planuję wizytę w bibliotece po kolejne tomy 👌Pomijając sama kryminalna fabułę - książka jest wielka zachętą do wyprawy właśnie w TE konkretne rejony Anglii 👌
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie od razu polubiłam panią Agathę Raisin. Na początku książka wydawała mi się nudna, nic się nie działo, ale ostatecznie.... wpadłam. Teraz pochłaniam kolejne części i jak na razie nie mam dosyć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyjemna książka, z humorem i zagadką w tle. Świetnie oddaje klimat małej społeczności z wszystkimi jej zaletami i wadami, a w perypetiach głównej bohaterki wiele osób może znaleźć coś z siebie :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZwykła, dobra książka. Lekki kryminał. Seria, która wykorzystam dla rozrywki pomiędzy poważniejszymi książkami. Znakomita, gdy szukamy relaksu.