Imperium Tysiąca Bogów

Okładka książki Imperium Tysiąca Bogów autora Jan Alfred Szczepański,
Okładka książki Imperium Tysiąca Bogów
Jan Alfred Szczepański Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie historia
historia
1977-01-01
1977-01-01

Kup Imperium Tysiąca Bogów w ulubionej księgarnii

Oceny książki Imperium Tysiąca Bogów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Imperium Tysiąca Bogów

Barwna synteza poświęcona Hetytom. Opowieść o ludzie, którego nie ma, od bardzo już dawna. Świetna literacko. Tak pisać o starożytności koniecznie trzeba, aby nie chciało się kończyć lektury. Genialne są nawiązania do współczesności, paralele które pozwalają wyobraźni wniknąć w DNA tamtej historii.
Stworzyli potężna państwo, wiele o nich wiemy ale w pewnym momencie zniknęli, podbici a następnie rozproszeni i wchłonięci. Ludu już nie ma ale gliniane tabliczki ocaliły ich historię dla nas.

Stworzyli potężna państwo, wiele o nich wiemy ale w pewnym momencie...

Nie dałem rady przeczytać do końca

Nie dałem rady przeczytać do końca

38 użytkowników ma tytuł Imperium Tysiąca Bogów na półkach głównych
23 użytkowników ma tytuł Imperium Tysiąca Bogów na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Imperium Tysiąca Bogów

Okładka książki W górach wysokich. Kompendium polskich wypraw wysokogórskich Krzysztof Birkenmajer, Eugeniusz Chrobak, Krzysztof Cielecki, Anna Czerwińska, Michał Jagiełło, Zbigniew Kowalewski, Janusz Kurczab, Tadeusz Łaukajtys, Marek Malatyński, Józef Nyka, Wiktor Ostrowski, Andrzej Paczkowski, Andrzej Paulo, Tadeusz Piotrowski (himalaista), Maciej Popko, Zbigniew Rubinowski, Wanda Rutkiewicz, Kazimierz Saysse-Tobiczyk, Ryszard Wiktor Schramm, Andrzej Skłodowski, Ryszard Szafirski, Jan Alfred Szczepański, Bernard Uchmański, Jerzy Wala, Jerzy Warteresiewicz, Andrzej Zawada (himalaista), Stanisław Zierhoffer, Adam Zyzak
Okładka książki Czarny szczyt. Proza taternicka lat 1904-1939 Tadeusz Bernadzikiewicz, Wincenty Birkenmajer, Janusz Chmielowsk, Zdzisław Dąbrowski, Jan Kazimierz Dorawski, Ferdynand Goetel, Jan Gwalbert Pawlikowski, Jan Humpola, Ludwik Januszewicz, Zygmunt Aleksander Klemensiewicz, Roman Kordys, Zbigniew Korosadowicz, Adam Lewicki, Konstanty Narkiewicz-Jodko, Kazimierz Piotrowski, Halina Ptakowska-Wyżanowicz, Marian Piotr Sokołowski, Wiesław Jan Stanisławski, Mieczysław Świerz, Jan Alfred Szczepański, Justyn Wojsznis, Stanisław Krystyn Zaremba, Wawrzyniec Żuławski
Okładka książki Tatry w poezji i sztuce polskiej Kazimiera Alberti, Władysław Ludwik Anczyc, Adam Asnyk, Krzysztof Kamil Baczyński, Stanisław Bąkowski, Michał Bałucki, Władysław Bełza, Adam Bielecki, Tadeusz Bocheński, Zygmunt Bogusz, Jerzy Braun, Władysław Broniewski, Władysław Bukowiński, Antoni Czajkowski, Stanisław Czernik, Deotyma, Jan Długosz, Stanisław Ryszard Dobrowolski, Felicjan Faleński, Józef Andrzej Frasik, Józef Aleksander Gałuszka, Ignacy Gąsiorowski, Stefan Giller, Kazimierz Gliński, Tomasz Gluziński, Seweryn Goszczyński, Jan Gwalbert Pawlikowski, Feliks Gwiżdż, Jerzy Harasymowicz, Jarosław Iwaszkiewicz, Michał Jagiełło, Jarosław Janowski, Mieczysław Jastrun, Kazimierz Andrzej Jaworski, Józef Jedlicz, Maria Kalota-Szymańska, Jan Kasprowicz, Jerzy Kierst, Zdzisław Kleszczyński, Maria Konopnicka, Józef Kościelski, Tadeusz Kubiak, Jalu Kurek, Teofil Lenartowicz, Leopold Lewin, Anna Libera, Tomasz Łubieński, Konstanty Maniewski, Tadeusz Miciński, Stanisław Nędza-Kubiniec, Franciszek Henryk Nowicki, Władysław Orkan, Maria Pawlikowska-Jasnorzewska, Michał Kryspin Pawlikowski, Włodzimierz Pietrzak, Wincenty Pol, January Późniak, Józef Przerwa-Tetmajer, Kazimierz Przerwa-Tetmajer, Zenon Przesmycki, Julian Przyboś, Wacław Rolicz-Lieder, Leon Rygier, Eustachy Sanguszko, Leopold Staff, Maciej Stęczyński, Ludwik Świeżawski, Jan Alfred Szczepański, Ludwik Szczepański, Maciej Szukiewicz, Władysław Tarnowski, Edmund Wasilewski, Antoni Waśkowski, Jerzy Kamil Weintraub, Kazimierz Wierzyński, Maryla Wolska, Wacław Wolski, Jacek Woźniakowski, Stanisław Wyspiański, Hugo Zapałowicz, Mariusz Zaruski, Elżbieta Zechenter-Spławińska, Adam Znamirowski, Jan Żóławski, Juliusz Żuławski
Okładka książki Ankarskie ABC August Grodzicki, Jan Alfred Szczepański
Ankarskie ABC August Grodzicki, Jan Alfred Szczepański

Cytaty z książki Imperium Tysiąca Bogów

Dodaj cytat z książki Imperium Tysiąca Bogów

Ciekawostki historyczne