Nieustraszona Izabela

Okładka książki Nieustraszona Izabela autora Beatrice Masini, 9788377398609
Okładka książki Nieustraszona Izabela
Beatrice Masini Wydawnictwo: Hachette Polska Seria: Ładne, sprytne i odważne literatura dziecięca
literatura dziecięca
Ewa Grabowska

Kup Nieustraszona Izabela w ulubionej księgarnii

Oceny książki Nieustraszona Izabela

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nieustraszona Izabela

Rewelacyjna pozycja dla dzieci, a i ja zapoznawałam się z opowieścią o odważnej, rezolutnej dziewczynce Izabeli z zaciekawieniem. Książka, do której dzieci lubią wracać i słuchają z zafascynowaniem. Polecam

Kolejna ciekawa książeczka dla maluchów płci żeńskiej.

Nieustraszona Izabela to następna pozycja z serii Ładne, sprytne i odważne. Tym razem nasza mała bohaterka wyrusza wraz z ojcem z daleką podróż. Tata Izabeli jest bowiem podróżnikiem i stale wędruje po świecie w poszukiwaniu zaginionych cywilizacji, skarbów itp. Mama dziewczynki umarła, więc tym razem ojciec zabrał ją ze sobą. Izabela szybko przystosowała się do nowej sytuacji, choć niestety czuła się bardzo samotna. Jej tata był tak pochłonięty swoim poszukiwaniem, że w ogóle nie dostrzegał córki. Ale czy wspólna wyprawa cokolwiek zmieniła i czy ojciec z córką znaleźli poszukiwany skarb dowiecie się jak przeczytacie to krótkie opowiadanie.

Seria Ładne, sprytne i odważne ma to do siebie, że każda część opowiada nam zupełnie inną historię. Wszystkie jednak są równie ciekawe i w każdej bohaterką jest jak sama nazwa wskazuje ładna, sprytna i odważna dziewczynka. A każda z tych dziewczynek jest wyjątkowa.

Izabela na przykład ma niezwykły dar widzenia tego, czego inni ludzie nie zauważają. Kocha piękno, to co ulotne i zachwycające.

Książeczka jest bardzo fajna. Nie duży format sprawia, że można ją zabrać ze sobą wszędzie, duża czcionka ułatwia czytanie dzieciaczkom, które dopiero uczą się czytać, a kolorowe ilustracje ubarwiają treść. Naprawdę z ogromną przyjemnością czyta się tę lekturę.

Mnie bardzo się spodobała i jestem pewna, że Alicja w przyszłości również chętnie po nią sięgnie.

Kolejna ciekawa książeczka dla maluchów płci żeńskiej.

14 użytkowników ma tytuł Nieustraszona Izabela na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł Nieustraszona Izabela na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Nieustraszona Izabela

Beatrice Masini
Beatrice Masini ukończyła filologię klasyczną. Pracowała m.in. jako redaktorka, dziennikarka (dla włoskich pism Il Giornale i La Voce),tłumaczka (przetłumaczyła na język włoski pięć ostatnich tomów cyklu o Harrym Potterze J. K. Rowling). Jest autorką kilkudziesięciu książek dla dzieci, od ilustrowanych książeczek do najmłodszych do powieści dla nastolatków. Sukces odniosła książką Casa di bambole non si tocca, opublikowaną przez wydawnictwo Salani w roku 1998. Od tamtego czasu zdobyła m.in. nagrody Premio Castello di Sanguinetto, Premio Pippi, Premio Elsa Morante Ragazzi oraz Premio Andersen - Il mondo dell'infanzia. Jej książki zostały przetłumaczone na wiele języków.

Ida i tajemnicze zagadki Beatrice Masini
Ida i tajemnicze zagadki
Beatrice Masini
Tym razem książka głównie dla dziewczynek. Jest to seria Ładna, sprytne i odważne, więc nic dziwnego, że do takich czytelniczek ją kieruje. Tej bohaterka jest Ida. Bardzo mądra i bystra dziewczynka, której największą pasją jest rozwiązywanie zagadek. Oprócz tego Ida to bardzo odważna i wrażliwa dziewczynka. Największą niesprawiedliwością jest dla niej fakt, że rodzice w ogóle nie słuchają swoich dzieci. Bo w czasach, w których dorastała nasza bohaterka dzieci nie miały zbyt wiele do powiedzenia. Rodzice decydowali nawet z kim mają założyć rodziny! Ida ze swoją zdolnością do rozwiązywania wszelkiego rodzaju zagadek szybko zdobyła wielka sławę. Jej rodzice chcieli wykorzystać talent córki, lecz dziewczynce nie spodobała się ich chciwość. Wyruszyła więc w świat by pomagać innym. A, że w owych czasach aż roiło się od złych i podstępnych potworów, dziewczynka miała pełne ręce roboty. Lecz jeśli chcecie poznać przygody tej małej mądrali - przeczytajcie książkę! Opowiadanie o Idze i jej wędrówce to ciekawa lektura dla dzieci. Książka jest napisana w bardzo ciekawy sposób. Tak jakby autor rozmawiał z nami i jednocześnie opowiadał nam przygody dziewczynki. W treści mamy okazje poznać kilka bardzo fajnych zagadek, wraz z odpowiedziami. Choć bardzo proste mogą zaskoczyć nie jednego czytelnika. Książeczka jest naprawdę ciekawa. Główna bohaterką jest mała mądra dziewczynka, ale w opowiadaniu natkniemy się również na niespotykane zjawiska i potwory. Znajdziemy wątek o przyjaźni i miłości. Książka zwróci nam uwagę na to, że warto słuchać swoich dzieci, bo często mają one bardzo dużo mądrych rzeczy do powiedzenia. Dodam jeszcze, że czcionka w książce jest duża i czytelna. co stanowi duży plus dla dzieci, które dopiero rozpoczynają przygodę z samodzielnym czytaniem książek.
Pan Jaromir na tropie klejnotów Heinz Janisch
Pan Jaromir na tropie klejnotów
Heinz Janisch
Już nie raz miałyśmy przyjemność czytania oraz recenzowania różnych młodzieżowych powieści dotyczących jakiś tajemnic, kradzieży, szukania, tropienia... Jednym, a właściwie dwoma słowami - powieści detektywistycznych :) Tym razem w nasze ręce trafiła książka z zupełnie nowej serii o Panu Jaromirze. Jest to jej pierwsza część i już wkrótce doczekamy się kolejnych... Pan Jaromir to wbrew pozorom nie jest ten mężczyzna pokazany na okładce. To pies, a dokładniej jamnik, który widnieje tuż obok starszego Pana. Ten Pan to natomiast lord Hubert, znany i ceniony angielski detektyw. Ponieważ poszukiwał pomocnika do swojej pracy, postanowił on zrobić casting. Zgłosiło się bardzo wiele osób marzących o pracy detektywa, ale lord Hubert wybrał właśnie jego. Jamnika, który uwielbia morze i czytanie porannej prasy, a boi się, że kiedyś wyląduje na nim UFO... Oczywiście piesek ten mówi, ale stara się to ukrywać przed ludźmi i rozmawia tylko ze swoim nowym pracodawcom. Od razu pierwszego dnia dwójka detektywów wyrusza do kurortu Bad Grunberg gdzie okradziono z rodowych klejnotów pewną bardzo majętną starszą Panią. Lord Hubert wraz ze swoim nowym towarzyszem z przyjemnością i wielkim zaangażowaniem zabierają się za śledztwo w tej sprawie. Udają zwykłych gości kurortu, aby obeznać się w sytuacji. Podejrzani są wszyscy kuracjusze, którzy w czasie kradzieży zamieszkiwali kurort. Wszyscy mają zakaz opuszczania tego miejsca przez kolejne kilka dni, więc detektywi mają nieco ułatwione zadanie. Muszą po prostu poszukać poszlak, znaków, dowodów. Połączyć części układanki w całość i już rozwiązanie zagadki gotowe... Piękna, biała, elegancka pudlica plus latający spodek plus skradzione klejnoty. Możecie być pewni, że to daje nam naprawdę ciekawe połączenie :) Tak jak wspominałyśmy na początku, już wiele razy zdarzało nam się czytać takie kryminalne opowieści dla młodzieży i musimy przyznać, że obie bardzo je lubimy. Pewnie pomyślicie sobie: "Co? Przecież to dla dzieciaków..." Doskonale zdajemy sobie z tego sprawę, ale to nie zmienia faktu, że książka ta jest bardzo fajną, ciekawą i wciągającą lekturą. Nasze dzieci co prawda będą musiały jeszcze trochę poczekać, aby przeczytać tą książkę, ale już już niedługo na pewno same z przyjemnością zaczną sięgać po takie pozycje... Opowieść tą czyta się szybciutko i lekko. Nie wiemy jak to wygląda u takich młodszych moli książkowych, ale nam pochłonięcie jej zajęło naprawdę niewiele czasu. Jest ona pomysłowa i zapewne bardzo ciekawy dla dziecka będzie fakt, że jednym z detektywów jest pies, na dodatek mówiący pies :) Jak to bywa w takich kryminalnych książkach akcja trzyma w napięciu aż do samego końca. Dopiero w przedostatnim rozdziale dowiemy się kim jest złodziej i w jaki sposób zdołał on ukraść z zamkniętego sejfu klejnoty... Wiecie z czym kojarzy nam się ta książka? Z takimi angielskimi filmami kryminalnymi, gdzie w jednym pokoju zamknięci są różni ludzie. Jakiś lord, jakaś dama, baron, lekarz, lokaj, sprzątaczka. Jest też detektyw, który krok po kroku próbuje dojść do rozwiązania zagadki. Analizuje każdy ruch, gest, słowo... Na pewno wiecie co mamy na myśli, pewnie każdy choć raz w życiu widział taki film... Tutaj jest podobnie, choć nie oczywiście tak samo. No cóż nam "starym" kobietom książka ta się spodobała, jesteśmy pewne, że dzieciakom również przypadnie ona do gustu. A już niebawem możemy spodziewać się kolejnej części... My nie możemy się już doczekać :)
Książeczki synka-i-córeczki - awatar Książeczki synka-i-córeczki
Coś tu nie pasuje! Zabawa w wyszukiwanie błędów Ralf Butschkow
Coś tu nie pasuje! Zabawa w wyszukiwanie błędów
Ralf Butschkow
Kolejna bardzo ciekawa i zabawna książeczka dla maluchów. Tym razem jest to książka, która uczy nasze dzieci spostrzegawczości. Bo oprócz krótkiego tekstu jest jeszcze całe mnóstwo kolorowych i ciekawych ilustracji! A cała zabawa polega na tym, by dostrzec na nich jak najwięcej rzeczy, które nie pasują. A jest ich naprawdę wiele. Np. banan, który po obraniu nadal jest w skórce, wielbłąd w stajni czy kwadratowy balon. Na stacji stoi kanapa, a mama leży w łóżku w kasku motocyklowym na głowie. To tylko kilka przykładów spośród naprawdę wielu rzeczy jakie znajdziemy na obrazkach... Wyszukiwanie tych wszystkich szczegółów jest niezwykle zajmujące i zabawne. Moja Alicja nie mogła się od tej książki oderwać, a po znalezieniu jakiejkolwiek nieprawidłowości śmiała się w głos!!! Książka idealna do domu i w podróży, wspaniała zabawa zarówno dla małych jak i dużych dzieci. Szczegółów jest tak wiele, że choć książeczka nie jest długa, to można się nią bawić godzinami. A jeśli znudzi nas już samodzielne wyszukiwanie i będziemy chcieli sprawdzić czy znaleźliśmy wszystko - na końcu książeczki są rozwiązania do każdej strony. Na niewielkich obrazkach zaznaczone są wyraźnie wszystkie niepasujące elementy. My tę książkę miałyśmy z biblioteki, ale bardzo chciałabym by była w naszym domu. Bardzo fajnie się przy niej bawiłyśmy. Zatem Wam również gorąco polecam!!! Uważam, że za takie pieniądze - dla takiej zabawy - naprawdę warto!!!

Cytaty z książki Nieustraszona Izabela

Dodaj cytat z książki Nieustraszona Izabela