Rodzynki z migdałami

poezja
1988-01-01
1988-01-01
Jerzy Ficowski

Kup Rodzynki z migdałami w ulubionej księgarnii

Oceny książki Rodzynki z migdałami

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rodzynki z migdałami

Oczywiście nie będę pisał, że książka może zakasować publikacje Remigiusza Mroza, ale kilka słów można na jej temat napisać.
Tytuł może budzić rożne skojarzenia, ale jego rozwinięcie w zasadzie wyjaśnia wszystko. Książka jest poświęcona żydowskiemu folklorowi, czyli jest zbiorem nie silących się na szczególną powagę i patos wierszy, wierszyków, czasami rymowanych dialogów, chociaż są i takie, którym nie obca jest nuta refleksji, czy nawet żalu na marny, żydowski los, którego tragicznym zwieńczeniem był okres Holocaustu.
Przy czym warto zaznaczyć, że antologia nie zawiera utworów nawiązujących do II wojny światowej.
Sporym atutem książki jest dosyć ciekawy wstęp Salomona Łastika.
Książka swoje pierwsze wydanie miała w 1962 roku, a wyboru i tłumaczenia utworów dokonał Jerzy Ficowski, czyli poeta znany bardziej jako specjalista od świata polskich Cyganów (Romów).

42 użytkowników ma tytuł Rodzynki z migdałami na półkach głównych
25 użytkowników ma tytuł Rodzynki z migdałami na półkach dodatkowych

Jerzy Ficowski
Jerzy Tadeusz Ficowski - polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek i tłumacz. Rodowity warszawiak. W czasie II wojny światowej działał w AK. Brał udział w powstaniu warszawskim, za co po wojnie został odznaczony Krzyżem Walecznych. Studiował na UW (filozofia i socjologia). Pod koniec lat 40. XX w. przez 2 lata wędrował z romskim taborem, gdzie poznał Papuszę. To dzięki niemu wiersze Papuszy dotarły do czytelników, ale też ich publikacja narobiła poetce sporo kłopotów. Poliglota. Tłumaczył na polski z romskiego, rosyjskiego, niemieckiego, włoskiego, francuskiego, hiszpańskiego i rumuńskiego. Druga żona Ficowskiego była Żydówką uratowaną w czasie II wojny światowej przez Irenę Sendlerową. W 2004 r. Ficowski został odznaczony Krzyżem Komandorskim z Gwiazdą Orderu Odrodzenia Polski. Wieloletni członek polskiego PEN Clubu. Jerzy Ficowski żył 81 lat. Wybrane publikacje książkowe: "Cyganie polscy" (PIW, 1953),"Ptak poza ptakiem" (Czytelnik, 1968),"Czekanie na sen psa" (pierwsze wydanie: Wydawnictwo Literackie, 1970),"Okolice sklepów cynamonowych" (Wydawnictwo Literackie, 1986),"Inicjał" (z Jackiem Siennickim, Wyd. Galerii Browarnej w Łowiczu, 1994),"Pantareja" (Wydawnictwo Literackie, 2006). Dwukrotnie żonaty: 1. Wanda Komala (od 1950),2 córki: Krystyna i Magdalena (ur. 19.08.1954); 2. Elżbieta (Koppel) Bussold (1968-09.05.2006, jego śmierć),córka Anna.

Cytaty z książki Rodzynki z migdałami

Dodaj cytat z książki Rodzynki z migdałami