Królowie walca

Okładka książki Królowie walca autora Joseph Wechsberg, 9788306027655
Okładka książki Królowie walca
Joseph Wechsberg Wydawnictwo: Państwowy Instytut Wydawniczy Seria: Biografie Sławnych Ludzi biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
Biografie Sławnych Ludzi
The Walz Emperors. The Life and Times and Music of the Strauss Family
1978-01-01
1978-01-01
Maria Boduszyńska-Borowikowa

Kup Królowie walca w ulubionej księgarnii

Oceny książki Królowie walca

OPINIE i DYSKUSJE o książce Królowie walca

W tematach muzycznych dawno temu odbiłem się od biografii Haendla, więc nie miałem za bardzo oczekiwań w stosunku do tej pozycji. Uznałem, że niecałe dwieście stron powinienem przeboleć, ale lektura okazała się nawet interesująca. Ważny też jest podtytuł tej pracy, czyli "Życie, czasy i muzyka Straussów".
Joseph Wechsberg porusza bowiem całkiem sporo tematów w swojej książce. Nie jest to tylko opowieść o Straussach, ale też o samej muzyce, dziewiętnastowiecznym Wiedniu, kulturze tamtego okresu. Dziewiętnasty wiek jest tu przedstawiony jako stulecie walca i muszę przyznać, że podobało mi się to ujęcie. Autor pokazał walca jako kronikę wydarzeń - jak rozmaite zdarzenia (chociażby otwarcie linii kolejowej) bywały uwieczniane za pomocą muzyki, jak działało przedsiębiorstwo Straussów liczące w szczytowym okresie około 200 pracowników, jak wyglądały trasy koncertowe, jak zaczęto nadawać specjalne tytuły utworom (bo zauważono, że takie dzieła są łatwiej zapamiętywane i przez to lepiej się sprzedają).
Pozycja opowiada też o losach czterech Straussów, chociaż narracja najbardziej się koncentruje na dwóch Johannach, to także Josef i Eduard znajdują tu swoje miejsce. Sporo tu informacji o ich życiu rodzinnym, ale także twórczości - walcach, operetkach, marszach. Jak autor już wówczas zauważał (książka napisana w latach 70-tych),wokół Straussów narosło wiele mitów (naziści musieli im wyprostować pochodzenie),więc Wechsberg starał się ich pokazać "z ludzką twarzą", razem ze wszystkimi blaskami i cieniami ich sławy.
Wydaje mi się, że balans tej pracy jest bardzo dobry. Nie jest to jakaś porywająca lektura, ale też myślę, że nikt zainteresowany tematem nie będzie jakoś strasznie rozczarowany. Tematyka jest tu różnorodna, więc znajdzie się coś zarówno dla fanów muzyki, jak i dla tych, którzy chcą poczuć powiew epoki i ducha Wiednia.

Joseph Wechsberg porusza bowiem całkiem sporo tematów w swojej...

7/10

7/10

65 użytkowników ma tytuł Królowie walca na półkach głównych
25 użytkowników ma tytuł Królowie walca na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Królowie walca

Cytaty z książki Królowie walca

Dodaj cytat z książki Królowie walca