Saga o Gunnlaugu Wężowym Języku

Apolonia Załuska-Strömberg

Kup Saga o Gunnlaugu Wężowym Języku w ulubionej księgarnii

Oceny książki Saga o Gunnlaugu Wężowym Języku

OPINIE i DYSKUSJE o książce Saga o Gunnlaugu Wężowym Języku

Prawdopodobnie najbardziej dynamiczna, wciągająca i najciekawiej napisana saga islandzka. Pojedynki skaldów bardzo przystępne, dzięki znakomitej pracy tłumacza. Na pewno w odbiorze pomaga fakt, że nie jest to saga najdłuższa.

Niesamowicie wciągająca, utrzymująca w napięciu do końca, choć napisana trudnym językiem.

Z "Sagi rodu Laxdela" wyniosłam przekonanie, że przy maksymalnie obiektywnym stylu narracji, w którym zachowania bohaterów za sadzie nie są oceniane w kategoriach dobrze/źle, skalę uczuć i przeżyć czytelnik musi odtworzyć sobie sam i to od jego wrażliwości zależy, na ile opowieść będzie dla niego żywa i przejmująca. Jak zatem przekazana będzie historia opowiadająca o miłości?

Niewiele tu słów i niewiele tego, co dziś nazwalibyśmy poetycznością albo romansem. O Heldze wiadomo tylko, że jest piękna i że jest to dziewczyna z charakterem, o Gunnlaugu wiadomo, że ma cięty język i jest utalentowanym skaldem. No i że nie bardzo umie zdecydować, czy woli się żenić, czy zdobywać sławę w zamorskiej wyprawie na królewskie dwory - ale to wcale nie znaczy, że saga ma jakikolwiek wymiar dydaktyczny.
Opowieść koncentruje się na przygodach Gunnlauga na dworach wielmożów, gdzie regularnie okazuje swój kunszt zarówno w składaniu wierszy, jak i we władaniu bronią. Ten pierwszy talent doprowadza go do konfliktu z Hrafnem - punkt zwrotny sagi jest tak samo oszczędnie odmalowany, jak inne, mniej znaczące epizody, ale właśnie ta powściągliwość narratora sprawia, że napięcie zaczyna rosnąć.
Trzeba uważnej lektury i szczypty wyobraźni, aby zrozumieć, jaki dramat kryje się za opóźnieniem w podróży do ukochanej, oraz na jak wielkie niebezpieczeństwa wystawił się Gunnlaug, kiedy zdecydował się na ruszenie w drogę mimo niesprzyjającego czasu - i kiedy dotarł w sam raz na ślub ukochanej z innym.
Nie ma tu kwiecistych wyznań - przynajmniej jasnych i czytelnych dla współczesnego odbiorcy - ale uczucia bohaterów wyrażają się nie przez słowa, ale przez gesty, przez dyskretne napomnienia narratora, sugestie, jak młodzi ludzie próbowali pogodzić się ze stratą.
Rozstrzygnięcie losów Gunnlauga i Hrafna może wydać się oczywiste - ale w kontekście narracji sagi, sposobu przedstawiania wydarzeń wydaje się niczym więcej, jak tylko kolejnym epizodem tej barwnej historii. Jeśli daje się tu odczuć jakkolwiek patos - to tylko ten, który historia obudzi u czytelnika.

131 użytkowników ma tytuł Saga o Gunnlaugu Wężowym Języku na półkach głównych
19 użytkowników ma tytuł Saga o Gunnlaugu Wężowym Języku na półkach dodatkowych