Pamiętnik wiejskiego proboszcza

Okładka książki Pamiętnik wiejskiego proboszcza autora Georges Bernanos, 9788362268023
Okładka książki Pamiętnik wiejskiego proboszcza
Georges Bernanos Wydawnictwo: Fronda Seria: Biblioteka Dzieł Wyborowych klasyka
klasyka
Biblioteka Dzieł Wyborowych
Journal d’un curé de campagne
2011-01-01
1950-01-01
Wacław Rogowicz

Kup Pamiętnik wiejskiego proboszcza w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pamiętnik wiejskiego proboszcza

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pamiętnik wiejskiego proboszcza

Non sciunt quod facient - jak on pisał, słowa można by rzec dziecinne, niezrozumiałe przez złe duchy, zamykające niewinną ręką nad nimi otchłań. Choć się na tym dobrze nie znam i bije ze mnie światło raczej mętne ta powieść była jak piękna modlitwa: nagie, drżące wyznania wychodzące prosto z serca, urwane frazy, wydarte strony godne milczenia. Doznanie głębokiej wiary poprzez niewinność i kruchość odnalezioną w samotności, ubóstwie, pokorze wiejskiego księdza, pogardzie parafian, obojętności ich duchowego zmęczenia. Dotyk ręki Boga na jego ustach - jestem smutny, bo Bóg nie jest kochany. Ten chłód, który go spowija zastępuje mu sen. Ból nie do zniesienia, woda o smaku łez. Stańcie się jak dzieci, cóż to szkodzi. Hołd dla dusz zdolnych znaleźć w niesprawiedliwości, której są ofiarami, podstawę do siły i nadziei. Nieszczęściem niesłychanym tych co nie kochają jest, że oni już niczym nie mogą się dzielić. Śpiew światła; świętość jest cicha, łaska dyskretna - tak kochać bezinteresowną miłością uważności i czystości serca. Już zmierzch, wicher, deszcz, uderzenie dzwonu ze szczytu wieczoru. Słowa ostatnie: wszystko jest łaską. W oknie jeszcze pełnym mroku zaczyna płonąć zorza. Jakie to wszystko było rześkie, dobre. Szept duszy to był, jak przeciągły szmer liści poprzedzający świtanie. Jaki świt we mnie wstanie? Jedna z najpiękniejszych książek jakie przeczytałem.

Wybacz mi Panie.

Ale czy jeżeli znajdzie się choć ten jeden sprawiedliwy, niewinny, naiwny, czysty, pokorny, ubogi w duchu, kochający
- będziemy ocaleni?

My pyszni. Bogacze i nędzarze. Dusza duszy. Jeden więźniem drugiego.

Gdyby wszelka pycha w nas umarła, gdybyśmy jedynie pragnęli poddać się, skruszyć kamienie w sercach naszych.
Będziesz miał wzgląd na Niego?

Boże jak się poddać? Jak nie być tą spokojną, uśpioną, skamieniałą duszą? Jak zauważyć tego sprawiedliwego?

Ps. O Pamiętniku wiejskiego Proboszcza Sandor Marai tak napisał w Dzienniku: Hausty czystego powietrza na każdej stronicy. Istotą powieści Bernanosa jest zdanie: „Piekło zaczyna się wtedy kiedy już nie kochamy”.
Wtedy jeszcze nie wiedział, że sam zrezygnuje. Że nie będzie zdolny poddać się.

Tak, to jest czyste powietrze. Kto zdoła nim prawdziwie odetchnąć wie co to miłość.

Książka, którą czyta się przez łzy, a daje spokojną radość. Trudna. Będzie dla mnie dłuższym wzruszeniem.

Wybacz mi Panie.

- będziemy ocaleni?

My pyszni. Bogacze i nędzarze. Dusza duszy. Jeden więźniem drugiego.

Będziesz miał wzgląd na Niego?...

Opowieść o młodym księdzu, który robi, co może, ale niestety nie może zbyt wiele. Zgadzam się z komentującymi, którzy porównują Bernanosa do Dostojewskiego - styl jest bardzo podobny, z konfliktem egzystencjalnym, samotnością i grą między cierpieniem a współczuciem w tle. I również jak u Dostojewskiego, narracja ma oddawać skomplikowane życie wewnętrzne bohatera, ale miejscami bywa ciężkawa, zapętlona, zbyt męcząca. Za to spokojnie polecam Bernanosa czytelnikom o wszelkich przekonaniach religijnych lub ich braku, bo chrześcijańskość - oczywiście wszechobecna w tej książce - działa tu w zasadzie jako element charakterystyki postaci, bardzo zręcznie przedstawiony, ale paradoksalnie pozostający w tle bardziej uniwersalnego cierpienia i poszukiwań.

289 użytkowników ma tytuł Pamiętnik wiejskiego proboszcza na półkach głównych
41 użytkowników ma tytuł Pamiętnik wiejskiego proboszcza na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Pamiętnik wiejskiego proboszcza

Cytaty z książki Pamiętnik wiejskiego proboszcza