Naciśnij mnie

2019-01-01
2019-01-01
59 min.
Marta Tychmanowicz

Kup Naciśnij mnie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Naciśnij mnie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Naciśnij mnie

bardzo dobra seria książeczek dla dzieci, graficzna zabawa kolorami i kształtami potrafi wciągnąć najmłodszych.

Na półkach: , , , ,

Kupiłam tę książeczkę, kiedy Wnuczka miała dwa lata i miałam pewne obawy, że bardzo szybko wyda jej się nudna. Oczywiście książeczka bardzo ładnie jest wydana, na grubym kartonie, ale właściwie składa się z samych kropek i krótkich instrukcji. Teraz moja Wnuczka niedługo skończy pięć lat i w dalszym ciągu świetnie się bawi przy tej książeczce.

Hervé Tulleta stworzył genialną w swej prostocie, a przy tym pomysłową interaktywną książeczkę, która jest kwintesencją świetnej zabawy. Kiedy otwierasz książeczkę, na środku pojawia się duża żółta kropka i pod spodem instrukcja: „Naciśnij na żółtą kropkę i przewróć stronę”. Kiedy to zrobimy, na drugiej stronie pojawia się druga żółta kropka i następna instrukcja. Cała książeczka składa się właśnie z takich kropek w różnych konfiguracjach i kolorach i prostych poleceń: naciśnij, potrzyj, dmuchnij, potrząśnij, przekręć książeczkę, dmuchnij. Za każdym razem po wykonaniu polecenia i odwróceniu strony, układ kropek się zmienia, a więc dzieje się pewnego rodzaju magia. Młodsze dzieci przy okazji uczą się rozróżniać kolory, liczyć do pięciu, rozróżniać prawą od lewej strony, czy spostrzegać, które kropki zmieniły swoje miejsce. Oprócz oczywiście świetnej zabawy, kiedy dziecko czuje się, jak czarodziej, bardzo ważne jest budowanie więzi ze swoim Opiekunem. Najczęściej dziecko siedzi przytulone do swojej Mamy lub innego Opiekuna, który czyta krótkie instrukcje. Po wykonaniu polecenia nie tylko zmienia się coś w książeczce, ale też słyszy pochwały typu: brawo, świetnie, doskonale. Dzięki tym pochwałom zachęca do się do dalszej zabawy, buduje się pewność siebie dziecka i wzmacnia się więź z Opiekunem.

Uważam, że to jedna z najlepszych i najbardziej wartościowych książeczek, które kupiłam mojej Wnuczce. Polecam ją wszystkim rodzicom, gdyż to świetna zabawa z dzieckiem. Ja natomiast już poszukałam innych książeczek tego autora. Dla trochę starszych dzieci stworzył serię o dziwnym ludziku Turlututu, który zaprasza do zabawy czary-mary, a także inne interaktywne książeczki. Ciekawa jestem czy inne książeczki tego autora spodobają się Wnuczce.

Hervé Tulleta stworzył...

Do mnie i mojego dziecka ta książka w ogóle nie trafiła. Może za wcześnie pokazałam ją dziecku i zbyt szybko zniechęciłam siebie i dziecko.

662 użytkowników ma tytuł Naciśnij mnie na półkach głównych
183 użytkowników ma tytuł Naciśnij mnie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Naciśnij mnie

Hervé Tullet
Hervé Tullet
Francuski grafik i ilustrator urodzony w 1958 roku w Normandii. Pracował jako dyrektor artystyczny, ilustrator prasowy, a w 1994 roku wydał swoją pierwszą książkę dla dzieci. To właśnie dzięki interaktywnym, kolorowym i pobudzającym do działania i zabawy książeczkom dla dzieci stał się znany na całym świecie. Jego prace zostały przetłumaczone na wiele języków i wydane w kilkudziesięciu krajach całego świata. Za swoją pracę artystyczną był wielokrotnie nagradzany.

Okładka książki Synek Gruffala Julia Donaldson, Axel Scheffler
Jak tata pokazał mi wszechświat Eva Eriksson, Ulf Stark
Okładka książki Binta tańczy Benjamin Chaud, Eva Susso
Binta tańczy Benjamin Chaud, Eva Susso

Cytaty z książki Naciśnij mnie

Dodaj cytat z książki Naciśnij mnie