Podróżować, pisać

- literatura podróżnicza
- 2011-01-01
- 2011-01-01
- 978-83-60046-15-9
W kulturze zachodniej podróż jest od początku postrzegana pozytywnie i wyposażona w niezliczone symboliczne znaczenia: pielgrzymka, podróż poznawcza, artystyczna, podróż życia... Od wyprawy Odyseusza, poprzez żydowski exodus, Augustyńskiego homo viator aż po dzisiejsze wzory nomadyzmu, ruch, przemieszczanie się stanowiły zawsze jakąś obietnicę skwapliwie wykorzystywaną przez literaturę. [...]
Niestrudzony podróżnik zna również uroki zadomowienia i obca mu jest pochwała pędu ku nieznanemu. Podróż to także skazana na porażkę walka przeciwko zapomnieniu.
Książka zawiera szkice poświęcone podróżom oraz pisarzom opowiadającym, jeśli nie o wędrówkach po miastach i obcych krajach, ucieczkach, powrotach, emigracji, to o wyprawach w przeszłość śladami pamięci, w poszukiwaniu utraconej części siebie samych.
Kup Podróżować, pisać w ulubionej księgarni
Oceny książki Podróżować, pisać
48 użytkowników ma tytuł Podróżować, pisać na półkach głównych- Chcę przeczytać 31
- 2014 1
- Podróże 1
- Azja 2018 1
- Domowa biblioteka 1
- Seria Zeszytów Literackich 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Podróżować, pisać
Za kilka tygodni zapewne pojadę do Włoch. Postanowiłem na taką okazję przygotować listę książek. Myślę że prof. Ugniewska to dobry wstęp. Jest tu trochę Herberta, jest Brandys i Muratow oczywiście. Bardzo wiele dla mojej wyobraźni wniósł rozdział o włoskiej tożsamości. Całkiem niedawno we Włoszech, trochę mnie to zaskoczyło, zadano sobie kilka trudnych pytań. Być może dzisiaj My także powinniśmy zadać sobie pytanie "czy Polacy istnieją ?"... ciekawe czy ktoś odważy się odpowiedzieć. Po przeczytaniu, widać wyraźnie, przychodzą mi refleksje nie tylko włoskie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiełatwa to książka, a temat bardzo ciekawy. Mimo iż przeczytałam prawie wszystkie pozycje omawiane przez autorkę (głównie autorzy włoscy lub o Włochach piszący) to nie zawsze nadążałam za wszystkimi pojęciami i nawiązaniami. Moim zdaniem trochę za sucho podane.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorska pisze, że zrezygnowała z aparatu naukowego, ale niestety, książka przez to nie nabrała dynamiki i życia. Erudycyjna, ale bezpłciowa.