Oskar Pill i Zakon Medykusów

Okładka książki Oskar Pill i Zakon Medykusów autora Eli Anderson, 9788377475560
Okładka książki Oskar Pill i Zakon Medykusów
Eli Anderson Wydawnictwo: W.A.B. Cykl: Oskar Pill (tom 1) literatura dziecięca
2011-10-12
978-83-7747-556-0
Joanna Wysocka

Kup Oskar Pill i Zakon Medykusów w ulubionej księgarnii

Oskar Pill i Zakon Medykusów

Oceny książki Oskar Pill i Zakon Medykusów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Oskar Pill i Zakon Medykusów

Bardzo fajna książka. Polecam

Bardzo fajna książka. Polecam

Niesamowita. Niby dla dzieci, ale i dla dorosłych. Wciągnie czytelnika bez reszty i nie wypuści. Każe czytać do końca, z małymi przerwami na zaczerpnięcie powietrza.

Książka wciągająca bardzo mi się podobała. Już się zabrałam za 2 cześć.

Książka wciągająca bardzo mi się podobała. Już się zabrałam za 2 cześć.

300 użytkowników ma tytuł Oskar Pill i Zakon Medykusów na półkach głównych
118 użytkowników ma tytuł Oskar Pill i Zakon Medykusów na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Oskar Pill i Zakon Medykusów

Eli Anderson
Eli Anderson
Przez wiele lat był praktykującym lekarzem: psychiatrą i onkologiem dziecięcym. Jego doktorat dotyczył znaczenia psychologii w leczeniu dzieci. Oprócz serii o przygodach Oskara Pilla, która w zamyśle autora ma w przystępny sposób pokazać, jak funkcjonuje organizm, napisał również sześć thrillerów dla dorosłych.

Klątwa miliardera i tajemniczy diament Richard Newsome
Klątwa miliardera i tajemniczy diament
Richard Newsome
Myszkując po antykwariacie wpadł mi w oko znajomy grzbiet - okazało się, że ponownie natknęłam się na "Klątwę miliardera". Początkowo nie byłam w stu procentach przekonana, czy aby na pewno chcę przeczytać tę pozycję, a co dopiero widzieć ją na swojej półce. Jednak szalę na pozytywną stronę przeważył tłumacz, w którego przekład "Harry'ego" wczytują się wszyscy polscy "potteromaniacy" - Andrzej Polkowski. "Tajemniczy diament" opowiada o zwyczajnym trzynastolatku o nieco staroświeckim (choć, nie ukrywam, iście królewskim) imieniu Gerald. Pewnego dnia zostaje wezwany "na dywanik" do dyrektora i... tak rozpoczyna się jego zwariowana przygoda oraz nowe życie. Młodociany miliarder przekona się na własnej skórze, że paparazzi i "życzliwi" ludzie mogą uprzykrzyć życie nawet najspokojniejszej osobie, ale w końcu - jak głosi znane przysłowie - "prawdziwych przyjaciół poznaje się w biedzie" :) Ostrzegam - początkowo czyta się przyjemnie, choć nie jest to najlżejsza lektura. Na szczęście wraz z kolejnymi rozdziałami możemy podziwiać rozwijający się niczym wiosenny przebiśnieg (akurat tych jeszcze nie widać, ale już blisko) zapał autora i - ku pozytywnemu zaskoczeniu - nie jesteśmy nawet świadomi, gdy przewrócimy ostatnią kartkę tej oto książki! Czekam na kolejne tomy :) PS Pan Polkowski chyba świadomie wybiera do tłumaczenia książki, w których choć jeden wątek łudząco przypomina "Harry'ego" - chyba nie tylko ja z sentymentem wspominam przygodę z Czarodziejem :)
Marchwianka - awatar Marchwianka
oceniła na713 lat temu
Pałac Śmiechu Jon Berkeley
Pałac Śmiechu
Jon Berkeley
Bardzo porządna lektura przygodowa. Nie tylko dla chłopców. Mamy tu i świat aniołów, i młodocianych gangów ulicznych (ale naprawdę młodocianych, całość jest lekka, spokojnie dla dzieci ok. 12 r.ż.). Jakby się uprzeć to w całej opowieści można dopatrzeć się drugiego dna - potraktować ją jako metaforę zagrożeń, które niesie ze sobą współczesna cywilizacja. Dlatego nawet rodzice mogą z zainteresowaniem przeczytać Pałac Śmiechu. Szkoda, że tak mało jest tych aniołów w książce. Autor pisząc o nich pokazuje, że albo czytał pisma mistyków z różnych części świata, albo sam doświadczył przeżyć mistycznych. "Mała" w powieści mówi tak: "Jedna Pieśń to muzyka, która płynie przez serce wszystkiego. Dzięki niej świat się kręci, a gwiazdy świecą. Wszystko, co istnieje, każdy owad, kamień, drzewo i kwiatek, ma swoje imię w Jednej Pieśni. Miłość i Smutek, Śmiech, Gniew i Odwaga - wszystkie one mają tam też swoje miejsce i musi między nimi istnieć harmonia. Kiedy jeden z tych wątków oddzieli się od reszty, zaczynają się kłopoty, jak gdyby linia się rozwiązała. Każdy Anioł Pieśni musi nauczyć się jej części. Dzięki nam jest żywa, my jej strzeżemy, a na koniec każde z nas dodaje do niej swoje imię, tak by pieśń rosła, świat toczył się dalej swoją koleją." Jeszcze większa szkoda, że kolejne tomy przygód Michasia Środy nie zostały przetłumaczone na polski (i nie zanosi się, że zostaną, ponieważ ten pierwszy wyszedł już dawno).
Ramon - awatar Ramon

Cytaty z książki Oskar Pill i Zakon Medykusów

Video

Video