Spotkania z podświadomością. Hipnoza werbalna i biostymulacja

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- 2001-01-01
- 1981-01-01
Książka poświęcona hipnozie oraz związanych z jej metodami rodzajami psychoterapii.
Kup Spotkania z podświadomością. Hipnoza werbalna i biostymulacja w ulubionej księgarni
Oceny książki Spotkania z podświadomością. Hipnoza werbalna i biostymulacja
98 użytkowników ma tytuł Spotkania z podświadomością. Hipnoza werbalna i biostymulacja na półkach głównych- Przeczytane 58
- Biblioteka publiczna 1
- * psychologia, rozwój, itp. 1
- Psychologiczno-rozwojowe 1
- POSIADAM 1
- Inne wydanie 1
- POSIADAM 1
Tagi i tematy do książki Spotkania z podświadomością. Hipnoza werbalna i biostymulacja
Cytaty z książki Spotkania z podświadomością. Hipnoza werbalna i biostymulacja
Dodaj cytat z książki Spotkania z podświadomością. Hipnoza werbalna i biostymulacja
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Spotkania z podświadomością. Hipnoza werbalna i biostymulacja
Bardzo ciekawa książka, fajne opisy osób które potrzebowały hipnozy i jakimi sposobami ona to wykonywała. Jak to w ogóle się zaczęło, w czasie gdzie hipnoza nie była w ogóle znana w Polsce. Podoba mi się ten pozytywizm opisany w książce oraz motywację. Brakuje mi jeszcze troszeczkę wyjaśnień, jak działa ta cała hipnoza, na jakiej zasadzie i co oddziaływuje w mózgu człowieka że każdy z nas może być na to podatny.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam wydanie książki z 1981 roku. Książka jest bardzo ciekawe ale brakuje jej pewnej obraźliwości czynów autorki. Wiadomo, że badania naukowe potwierdziły działanie hipnozy i niejedne prace naukowe zostały wydane na tej podstawie ale do końca książki jednak nie do końca wiadomo jak autorka stosowała tą hipnozę. Książka jest bardzo ciekawa i pokazuje uzależnienia nieco z innej perspektywy ale warto ją przeczytać.
Mam wydanie książki z 1981 roku. Książka jest bardzo ciekawe ale brakuje jej pewnej obraźliwości czynów autorki. Wiadomo, że badania naukowe potwierdziły działanie hipnozy i niejedne prace naukowe zostały wydane na tej podstawie ale do końca książki jednak nie do końca wiadomo jak autorka stosowała tą hipnozę. Książka jest bardzo ciekawa i pokazuje uzależnienia nieco z...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążeczka z 1981, która opowiada o niekonwencjonalnych metodach leczenia. Zastosowanie hipnozy jak i biostymulacji w terapii leczenia uzależnień i nie tylko.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI choć można uznać za spektakularne przypadki "uleczenia" alkoholizmu czy nikotynizmu, a nawet fobii; to co najmniej wątpliwe moralnie są "prostowania charakteru", których się dopuściła. Tj. szczególnie wychwalany przypadek Generała.
"Prostowanie charakteru". W więzieniu. Bez zgody pacjenta. Powtórzmy.
"Prostowanie charakteru". W więzieniu. Bez zgody pacjenta.
Urządziła mu "Mechaniczną pomarańczę" i jeszcze była z tego dumna...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Prostowanie charakteru". W więzieniu. Bez zgody pacjenta. Powtórzmy.
"Prostowanie charakteru". W więzieniu. Bez zgody pacjenta.
Urządziła...
Bardzo ciekawa książka. Autorka opisuje jak za pomocą biostymulacji i hipnozy udało jej się pomóc ludziom, którzy walczyli z nałogami np. alkoholizmu. Szkoda, że opisy samych zabiegów są mało szczegółowe. Tego mi trochę brakowało w tej pozycji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka, która dużo mówi o genialnych rezultatach stosowania hipnozy, ale robi to w bardzo mało konkretny sposób. Autorka wymienia liczne przypadki ludzi, którym udało jej się pomóc - tylko że robi to tak skrótowo, że ciężko mi było uwierzyć w realność tych praktyk. Poznajemy po krótce pacjenta i jego problem, nagle bam *hipnoza* i po problemie - jak ręką odjął! Ten brak opisowości i szczegółów, pokazania choćby dla kontrastu nieskutecznych przypadków zastosowania metody (bo hipnoza nie działa długofalowo na wszystkich, o czym autorka wspomina),nie pozwolił mi potraktować tej pozycji poważnie. Książka nie skupia się na procesie hipnozy i nie wyjaśnieniu go, ale najwidoczniej nie taki miał być jej cel.
Książka, która dużo mówi o genialnych rezultatach stosowania hipnozy, ale robi to w bardzo mało konkretny sposób. Autorka wymienia liczne przypadki ludzi, którym udało jej się pomóc - tylko że robi to tak skrótowo, że ciężko mi było uwierzyć w realność tych praktyk. Poznajemy po krótce pacjenta i jego problem, nagle bam *hipnoza* i po problemie - jak ręką odjął! Ten brak...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStadia przypadku jakie opisuje autorka w swojej książce to nie tylko osoby z uzależnieniem, ale również z problemami wad wymowy czy "charakterem do wyprostowania". Ciekawe wątki biograficzne skłaniają do dalszej refleksji. Czemu dziedzina jak hipnologia nie jest powszechnie stosowana? hmmm ciekawe...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDosyć fajna pozycja,zawiera krótkie,ale treściwe opisy hipnoz jakie przeprowadzała autorka w latach swojej świetności.Bardzo realnie opisane przypadki ludzi,którym pomogła.Brakuje mi trochę szczegółów zabiegów,a tego właśnie szukam w książkach o tej tematyce