Pra-Jezus. Buddyjskie źródła chrześcijaństwa
Kolejna prowokująca teza znanej pary autorów - Jezus nie jest twórcą chrześcijaństwa. Dogłębna a zarazem pasjonująca analiza faktów dowodzi, że Jezus nauczał w duchu buddyjskim, a ewangelie również znajdowały się pod silnym wpływem buddyzmu. Przyszłego kaznodzieję Jezusa w arkana swej religii wprowadzili zapewne buddyjscy mnisi z Aleksandrii. W książce przedstawiono również nowe spojrzenie na rolę esseńczyków i gminy z Qumran jako przekazicieli nauk Pra-Jezusa.
Kup Pra-Jezus. Buddyjskie źródła chrześcijaństwa w ulubionej księgarni
Oceny książki Pra-Jezus. Buddyjskie źródła chrześcijaństwa
46 użytkowników ma tytuł Pra-Jezus. Buddyjskie źródła chrześcijaństwa na półkach głównych- Chcę przeczytać 35
- Historia 1
- Poszukuję (głównie e-book n/k) 1
- Teologia, religia, wierzenia, mitologie, krytyczna analiza, religioznawstwo, świadectwa wiary, pisma mistyczne, ufolodzy, sekty, masoneria 1
- Religia 1
- Jezuski i teksty o Biblii 1
- Buddyzm, duchowość 1
- 2017 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pra-Jezus. Buddyjskie źródła chrześcijaństwa
Książka interesująca, warta uwagi, ale nie mam pewności co do jej naukowej wartości. Autorzy stawiają tezę, że Jezus był buddyjskim mnichem wychowanym w Egipcie i w swoich oryginalnych naukach nie mówił nic o byciu Synem Bożym, Zmartwychwstaniu, Apokalipsie czy grzechu pierworodnym. Podają wiele źródeł, cytują wielu autorów potwierdzających ich tezę, posiadają ogromną wiedzę w temacie, natomiast nie mogłam znaleźć nic na temat ich pozycji naukowej, liczby cytowań i poparcia w mainstreamowej nauce (prawdopodobnie po prostu są amatorami). Wniosek, jaki się nasuwa po tej lekturze jest taki, że zasadne jest w nic nie wierzyć i z ostrożnością podchodzić do wszelkich dogmatów kościelnych, ponieważ zarówno Ewangelie jak i doktryny kościelne są zlepkiem różnych wpływów, a postać Jezusa bardzo niejasna.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"buddyjscy mnisi z Aleksandrii"
to jedno świadczy o braku jakiejkolwiek wiedzy
"buddyjscy mnisi z Aleksandrii"
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toto jedno świadczy o braku jakiejkolwiek wiedzy
Rzetelna analiza związków nauk Jezusa z buddyzmem. Niekiedy zbyt wiele wątków pobocznych i historii różnych ugrupowań. Na plus - opieranie się głównie na źródle Q (a nawet Q1) oraz Ewangeliach Jana i Tomasza, a więc staranna selekcja "naleciałości" od innych autorów.