Historia współczesnej myśli psychologicznej. Od Wundta do czasów najnowszych

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Wykłady z psychologii [Scholar]
- 2010-01-01
- 2010-01-01
W przyjętym w książce znaczeniu historia psychologii jest dyscypliną psychologiczną, a nie historyczną. Czytelnik, którym ma być prz ede wszystkim student psychologii, nie znajdzie więc w tym tomie ani kronikarskiego zapisu wydarzeń, ani pełnego rejestru poglądów i teorii psychologicznych. Na treść książki złożyły się problemy, którym psychologowie - począwszy od Wilhelma Wundta - z mniejszym l ub większym powodzeniem stawili czoło.
Kup Historia współczesnej myśli psychologicznej. Od Wundta do czasów najnowszych w ulubionej księgarni
Oceny książki Historia współczesnej myśli psychologicznej. Od Wundta do czasów najnowszych
79 użytkowników ma tytuł Historia współczesnej myśli psychologicznej. Od Wundta do czasów najnowszych na półkach głównych- Przeczytane 48
- Psychologia 7
- Studia 2
- Naukowe 2
- Przeczytane w 2018 1
- Psychologia 2012-2017 1
- Sprzedane 1
- Historia 1
Tagi i tematy do książki Historia współczesnej myśli psychologicznej. Od Wundta do czasów najnowszych
Cytaty z książki Historia współczesnej myśli psychologicznej. Od Wundta do czasów najnowszych
Dodaj cytat z książki Historia współczesnej myśli psychologicznej. Od Wundta do czasów najnowszych
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Historia współczesnej myśli psychologicznej. Od Wundta do czasów najnowszych
Pozycja pisana "ciężkim" językiem. Dla studenta psychologii pierwszego roku raczej trudna do strawienia. Jako że był to mój drugi kierunek po prawie, stwierdziłem, że jedyną możliwością zdania egzaminu jest podejście prawnicze - wykucie na blachę podręcznika. Co zrobiłem. Co najlepsze po wykuciu na blachę podręcznik stał się na tyle zrozumiały, że mogłem łączyć różne nurty w psychologii i wykazywać różnice etc. bez większych problemów. Fakt, że dziobałem go z 3 miesiące i uważam, że gorzej mi się go wkuwało niż nawet procedurę cywilną a może nawet finansówkę na prawie co dla znających temat to już naprawdę coś. Efekt 5+ (celujący).
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHARDCORE.
HARDCORE.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNikt tak nie prowadzi wywodu jak Ryszard S.
Nikt tak nie prowadzi wywodu jak Ryszard S.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajbardziej ohejtowany przedmiot na studiach, ale wspominany z najczulszym rozrzewnieniem. Książki nie da się czytać. Stasia nie da się słuchać. A mimo wszystko pamiętamy o Arystotelesie i cholernych żeglowaniach Platona....
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOj Rysiu, Rysiu... któż tą książkę zrozumie... :D A na poważnie - pomimo iż jest to książka naukowa, stwierdzam zbyt przesadnie zaawansowany język, szczególnie jak dla studenta psychologii na pierwszym semestrze. Mam wrażenie, że prof. Stachowski chciał się po prostu popisać elokwencją... Aczkolwiek uwielbiam ten hejt na Freuda: "Sigmund Freud miał dopiero dwa lata i znajdował się w analnej fazie rozwoju psychoseksualnego, czerpiąc zapewne zadowolenie erotyczne z wypróżnień."
Oj Rysiu, Rysiu... któż tą książkę zrozumie... :D A na poważnie - pomimo iż jest to książka naukowa, stwierdzam zbyt przesadnie zaawansowany język, szczególnie jak dla studenta psychologii na pierwszym semestrze. Mam wrażenie, że prof. Stachowski chciał się po prostu popisać elokwencją... Aczkolwiek uwielbiam ten hejt na Freuda: "Sigmund Freud miał dopiero dwa lata i...