Paprocie zakwitły krwią partyzantów

Okładka książki Paprocie zakwitły krwią partyzantów autora Jerzy Markiewicz (historyk),8322203837
Okładka książki Paprocie zakwitły krwią partyzantów
Jerzy Markiewicz (historyk) Wydawnictwo: Wydawnictwo Lubelskie Cykl: Walka i martyrologia okupowanej Zamojszczyzny (tom 3) historia
historia
Walka i martyrologia okupowanej Zamojszczyzny (tom 3)
1987-01-01
1987-01-01
8322203837

Kup Paprocie zakwitły krwią partyzantów w ulubionej księgarnii

Oceny książki Paprocie zakwitły krwią partyzantów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Paprocie zakwitły krwią partyzantów

Podstawowa lektura dla interesujących się ruchem partyzanckim w Puszczy Solskiej i bitwą nad Sopotem. Polecam przemierzyć szlak oddziałów AK i BCh z ziemianki "Wira"do Osuch z książką w ręku.

Mimo ze ksiazka jest juz dosc wiekowa – pokazuje bardzo obrazowo bitwy w Puszczy Solskiej I Lasach Janowskich.
Przemierzajac na rowerze, na nogach widac jaki trud musieli pokonac partyzancji – chociaz teraz nie ma tyle bagien i zarosli.
Mieszkaniec okolic Puszczy Solskiej (i nie tylko ) powinien ja przczytac chociaz raz.

Książka historyczna,którą czyta się jak dobrą powieść. Zapomniana historia walk partyzanckich w czerwcu 1944r w Puszczy Solskiej. Świetna praca śp. prof. Jerzego Markiewicza. Mnóstwo relacji świadków tych wydarzeń, ludzi, którzy przeżyli piekło uroczyska Maziarze i mogli swoją wiedzę na ten temat przekazać potomnym. Bohaterstwo, honor, przyjaźń, poświęcenie i odwaga, o tym wszystkim można przeczytać w tej książce. Historia operacji Sturmwind II to gotowy scenariusz na oscarowy film. Amerykanie gdyby posiadali własną, podobną historię , dawno zrobiliby o tym kilka filmów.
Polecam wszystkim.
CHWAŁA BOHATEROM!

56 użytkowników ma tytuł Paprocie zakwitły krwią partyzantów na półkach głównych
20 użytkowników ma tytuł Paprocie zakwitły krwią partyzantów na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Paprocie zakwitły krwią partyzantów

Jerzy Markiewicz (historyk)
Jerzy Markiewicz (historyk)
Jerzy Jan Markiewicz (ur. 2 marca 1928 w Biłgoraju, zm. 3 marca 2015 w Lublinie) – polski historyk, publicysta, prawnik, doktor habilitowany nauk prawnych, żołnierz AK (ps. Junior). Wieloletni członek Głównej Komisji Badania Zbrodni Hitlerowskich w Warszawie i Okręgowej w Lublinie. Autor prac naukowych i publicystycznych z dziedziny historii najnowszej, w szczególności dotyczących dziejów południowej Lubelszczyzny (zwłaszcza Zamojszczyzny) i polskiej partyzantki na tym terenie w latach 1939–1945. Był też autorem prac z zakresu historii prawa oraz etnologii. Owocem jego działalności regionalistycznej jest współautorstwo monografii „Dzieje Biłgoraja" (Lublin 1985).

Cytaty z książki Paprocie zakwitły krwią partyzantów

Dodaj cytat z książki Paprocie zakwitły krwią partyzantów

Ciekawostki historyczne