ArtykułyCzytamy w weekend. 1 maja 2026
LubimyCzytać425
ArtykułyLiteracki fenomen z Zurychu. „Lázár” hitem roku i międzynarodowym sukcesem!
LubimyCzytać1
ArtykułyNajpierw książka, później film - nadchodzące ekranizacje (30.04)
LubimyCzytać3
ArtykułyPrzeczytaj fragment nowej powieści szpiegowskiej Roberta Michniewicza!
LubimyCzytać2

- filozofia, etyka
- Le complot de l’art. Illusion, désillusion esthétiques. Entrevues à propos du “Complot de l’art”
- 2006-01-01
- 2006-01-01
- 83-88807-96-X
- Sławomir Królak
Przedmowa Sylvère Lotringer.
Kup Spisek sztuki. Iluzje i deziluzje estetyczne z dodatkiem wywiadów o „Spisku sztuki” w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Spisek sztuki. Iluzje i deziluzje estetyczne z dodatkiem wywiadów o „Spisku sztuki”
132 użytkowników ma tytuł Spisek sztuki. Iluzje i deziluzje estetyczne z dodatkiem wywiadów o „Spisku sztuki” na półkach głównych- Chcę przeczytać 72
- Sztuka 2
- Na półkę 1
- Estetyka 1
- 2018 1
- Akademia FILOSOFIA 1
- Półka filozoficzna 1
- Popularnonaukowe i naukowe 1
Tagi i tematy do książki Spisek sztuki. Iluzje i deziluzje estetyczne z dodatkiem wywiadów o „Spisku sztuki”

Czytelnicy Spisek sztuki. Iluzje i deziluzje estetyczne z dodatkiem wywiadów o „Spisku sztuki” przeczytali również
Cytaty z książki Spisek sztuki. Iluzje i deziluzje estetyczne z dodatkiem wywiadów o „Spisku sztuki”
Lecz, co zrozumiałe samo przez się, sztuka nigdy nie była kwestią prawdy, lecz właśnie złudzenia.
Współczesnemu kinu nieznana jest już ani aluzja ani iluzja: ujarzmia wszystko na sposób hipertechniczny, hiperskuteczny i hiperwidzialny. Nie ma już w nim miejsca na biel, pustkę, elipsę, milczenie, podobnie jak w przypadku telewizji, z którą w coraz większym stopniu staje się tożsame, tracąc swoisty charakter wizualny: zbliżamy się coraz bardziej ku standardowi high definition - bezużytecznej doskonałości obrazu.
Rozwiń ZwińNie chcę być cyniczny, jednak nie zamierzam chronić sztuki. W im większym stopniu uciekamy się do kulturowego protekcjonizmu, tym bardziej powiększa się obszar odpadów, tym więcej fałszywych sukcesów, tym więcej fałszywej promocji. Tu wkraczamy na teren reklamy kultury...
Nie chcę być cyniczny, jednak nie zamierzam chronić sztuki. W im większym stopniu uciekamy się do kulturowego protekcjonizmu, tym bardziej p...
Rozwiń Zwiń

Opinie i dyskusje o książce Spisek sztuki. Iluzje i deziluzje estetyczne z dodatkiem wywiadów o „Spisku sztuki”
Lektura całkiem trafnie opisuje stan sztuki ponowoczesnym (transmodernistycznym?) świecie. Szczególnie ciekawe były fragmenty odnoszące się do sztuki Andy
Wywiady załączone do tekstu są zaskakująco przejrzyste jak na standardy tego autora, bezpośrednio w punkt. Chociaż mogła by być krótsza, jest trochę rozwlekana niepotrzebnie (nawet jeżeli czyta się te metafory bardzo dobrze). Przedmowa dobrze umieszcza czytelnika w kontekście historycznym, chociaż nasuwa się po niej więcej pytań niż odpowiedzi.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toego Warhola, jednego z twórców w nurcie pop-art. Pozwolił mi w pełni docenić rewolucyjność tego autora (nie miałem nigdy jakiegoś pozytywnego stosunku do jego twórczości do momentu czytania Spisku).
Wywiady załączone do...
Trafna diagnoza współczesności Baudrillard'a napisana nie wiadomo czemu służącym mętnym stylem.