ArtykułyNowa powieść Wojciecha Chmielarza - przeczytaj fragment!
LubimyCzytać1
ArtykułyAlfabet pisarza: Adam Przechrzta
LubimyCzytać4
Artykuły„Kosmiczna kuźnia. Bastion Boga”: co kryje niebo?
LubimyCzytać4
ArtykułyWielka sztuka, zakazane miłości i biblioteka pośród ruin. Nowości pod patronatem Lubimyczytać.
LubimyCzytać2
Assassin's Creed: Bractwo

- fantasy, science fiction
- Assassin's Creed (tom 2)
- Assassin's Creed
- Assassin’s Creed: Brotherhood
- 2011-11-01
- 2011-11-01
- 2010-11-25
- Przemysław Bieliński
Rzymu nie zbudowano jednak w jeden dzień i nie odbuduje go samotny asasyn.
Jestem Ezio Auditore da Firenze.
Oto moje Bractwo.
Rzym, niegdyś potężny, dziś leży w ruinach. W mieście pleni się cierpienie i nędza; jego obywatele żyją w strachu przed bezlitosną rodziną Borgiów. Tylko jeden człowiek może ich uwolnić spod jarzma tyranii – Ezio Auditore, mistrz asasynów.
By sprostać wyzwaniu, Ezio będzie musiał użyć wszystkich swoich sił. Cesare Borgia, człowiek jeszcze bardziej niegodziwy i groźny niż jego ojciec, papież, nie spocznie, póki nie podbije całej Italii. A w tak zdradzieckich czasach intrygi czają się wszędzie, nawet w szeregach samego Bractwa…
Kup Assassin's Creed: Bractwo w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Assassin's Creed: Bractwo
W "Assassin’s Creed: Bractwo" trup ściele się gęsto, a akcja pędzi na złamanie karku, ale publikacja nie zawdzięcza tego swojemu autorowi, tylko grze, na podstawie której została napisana. Oliverowi Bowdenowi raz jeszcze udaje się prosperować na zbycie wydawniczym, jednakże nie z ówczesnymi sukcesami. Oliver Bowden to jedynie nazewnictwo twórcze, pod którym zabezpiecza się Anton Gill. Mężczyzna jest cenionym pisarzem i historykiem charakteryzującym się znajomością renesansu. Uważa się za zapalonego gracza oraz szczęśliwca, któremu dano okazję do rozszerzenia postaci uniwersum "Assassin’s Creed" w swoich książkach, a przynajmniej takich informacji udzielił w wywiadzie dla Ubiworkshop. W krypcie pod Kaplicą Sykstyńską, Ezio Auditore da Firenze pokonuje Rodrigo Borgię, znanego również jako papież Aleksander VI. Będąc pewnym, że ten dogorewa swojego nędznego żywota, pozostawia go na pewną śmierć. Szczęśliwym dla zwyrodnialca zbiegiem okoliczności, jego wróg myli się w osądzie. Mężczyźnie udaje się czmychnąć z objęć śmierci i opuścić mniemane miejsce pochówku. Jego powrót nie będzie jednak jedynym problemem asasynów. Italii zagraża również Cesare, syn Rodriga. Wróg, wraz ze swoją siostrą Lukrecją, szykuje potężną armię, Ma nadzieję, że dzięki niej uda mu się zawładnąć nad państwem. W starciach z wrogami, wyrastającymi jak chwasty po deszczu, Ezio Auditore da Firenze nie jest osamotniony. Pomagają mi liczni przyjaciele, a nawet rzeczywiste postaci historyczne. Z przykrością trzeba jednak stwierdzić, że nawet takie osobistości jak: Leonardo da Vinci, Michał Anioł, Niccolò di Bernardo dei Machiavelli, czy członkowie rodu Borgiów, bladną wobec bohatera przodującego. Ezio powraca w donośniejszym stylu niżeli wcześniej. Asasyn jest teraz lepiej usytuowany w otaczających go sytuacjach, potrafi więcej i dysponuje większą liczbą gadżetów. Wszyscy i wszystko inne mieści się za nim. Włochy są wielce niebezpieczną areną rozgrywek politycznych, a Zakon Asasynów mieści się w samym jej środku. Rzym, niegdyś majestatyczna i potężna placówka, dziś obraz cierpienia i nędznego położenia swoich mieszkańców. Świat ulega zmianom, a za te przyjdzie płacić niewinnym ludziom. Oliver Bowden udowadnia nam, że choć siekanie wrogich jednostek przed ekranem monitora może być naprawdę pasjonujące, to czytanie o tym już nie koniecznie. Szczególnie, że autor będąc odpowiedzialnym za przeniesienie komputerowej rozgrywki na karty powieści nie bardzo stara się robić to w sposób intrygujący. Minimalna wnikliwość w fabułę dzieła na każdym kroku przypomina, że bądź co bądź, mamy do czynienia z hybrydą. Doświadcza się tego najbardziej podczas zapoznawania z postaciami, zwłaszcza historycznymi. To właśnie w ich przypadku oczekuje się ingerencji pisarza, rozszerzenia ich, tych jednak brakuje. Wszystkie postaci są puste i bardzo spłaszczone. Niewielkim wyjątkiem jest protagonista, jednak nawet w jego wypadku pozostawiono wiele do życzenia, opierając się głównie na umiejętnościach. Odstępstwem żywego otoczenia nie jest martwe. Klarowanie krajobrazów przez twórcę jest tak samo bezpłciowe jak cała reszta. Podejście Olivera Bowdena do swojej fabrykacji, będzie jeszcze bardziej bolesne dla osób zapoznanych z grą. Ci nie dość, że przeżyją rozczarowującą powtórkę względem dialogów postaci i wydarzeń, zaznają dodatkowo niejasności i jedno stronniczości autora. Podsumowując: Oliver Bowden powtórzył stylowo to co zaprezentował w poprzedniej części literackiej serii, a to co zostaje mu przypisane względem wiadomości oraz talentu pisarskiego to bujda. "Assassin’s Creed: Bractwo" - Olivera Bowdena nie przejęło okładkowej schedy po swoim grywalnym odpowiedniku. Do wizerunku przedstawionego na oprawie nie można mieć jednak zarzutów. I ten element jest jedynym bezprecedensowym ze wszystkich. Nie znałam dokładnie zarysów zdarzeń "Assassin’s Creed: Bractwo", a po marnym popisie autora w wcześniejszym tomie, spodziewałam się znacznych popraw przy aktualnym. Jednakowoż lektura okazała się kolejną mordęgą. Po jej zakończeniu zapoznałam się z gameplayem pierwowzoru i moja ocena względem przedstawianego odpowiednika zmalała doszczętnie. Po niedogodnościach "Assassin's Creed: Renesans" wyrozumiałość i życzliwość odbiorców autora przybladła. Nie mają oni już tyle cierpliwości dla człowieka, którego celem jest jedynie bezlitosne wyuzdanie zysków z popularnej renomy. I w rzeczy samej, nie trudno nie przyznać im rację, gdyż prawdę mówiąc, "Assassin’s Creed: Bractwo" nie można polecić nikomu. Entuzjaści komputerowej rozgrywki znają fabułę rzeczonej pozycji na wylot, a wielbiciele twórczości literackiej nie zaznają w niej żadnych wysłannictw kunsztu pisarskiego. Tekst powstał we współpracy z wydawnictwem Insignis
Oceny książki Assassin's Creed: Bractwo
3503 użytkowników ma tytuł Assassin's Creed: Bractwo na półkach głównych- Przeczytane 2 088
- Chcę przeczytać 1 354
- Fantastyka 33
- Fantasy 27
- Assassin's Creed 25
- 2012 12
Tagi i tematy do książki Assassin's Creed: Bractwo
Cytaty z książki Assassin's Creed: Bractwo
Zepsucie pozostaje zepsuciem, nieważne, jak się je przystroi.
Zepsucie pozostaje zepsuciem, nieważne, jak się je przystroi.
Nadejdzie dzień, kiedy ludzie przestaną się nawzajem oszukiwać. I w tenże dzień przekonamy się, do czego naprawdę jest zdolny rodzaj ludzki.
Nawet tyrani nie mogą rządzić, jeżeli sprzeciwia się im wystarczająco dużo ludzi.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Assassin's Creed: Bractwo
Nie wciągnęła mnie.
Nie wciągnęła mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyjemna adaptacja gry na książkę, jest też sporo inwencji twórczej w porównaniu z poprzednią książką i pokazanie scen, których w grze nie było. Nawet 2 rozdziały były pokazane z punktu widzenia templariuszy. Chciałbym w tej serii zobaczyć kiedyś książkę 50:50 z obu perspektyw.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSeria zasługuje na większy rozgłos :D
Seria zasługuje na większy rozgłos :D
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCAWPILE rating: 5.43/10
CAWPILE rating: 5.43/10
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiężko mi było z tą książką. Jest zdecydowanie za długa (500 stron) jak na stosunkowo krótką fabułę gry tej części serii. Nie dało się tutaj uniknąć przydługawych opisów i wrażenia rozciągania punktu kulminacyjnego w czasie (w szczególności ostatnie 150 stron). Daję jej 3 gwiazdki ze względu na świetnych bohaterów, których ubóstwiam z gier i super fabułę!
Powróciłem do cyklu po przeczytaniu 1 tomu kilka lat temu. Także początkowo byłem sceptycznie nastawiony do tomu drugiego.
Jestem w stanie stwierdzić teraz, że książka jest dużo bardziej wciągająca niż poprzedni tom. Jest dużo dynamiki, dobrze się czyta, dobrze wspomina grę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGrając w pierwszej kolejności, nie dowiedziałem się nic więcej z tej książki ale z perspektywy czasu fajnie było przypomnieć sobie fabułę.
Instagram: ksiazki_wloczykija
Bowden kontynuuje rozwijanie postaci Ezio, który staje się jeszcze bardziej złożonym i przekonującym bohaterem. Jego rozwój, zarówno jako zabójcy, jak i człowieka, jest głównym punktem tej książki. Możemy w pełni zrozumieć jego motywacje i emocje.
Jednym z największych atutów tej książki jest jej akcja. Sceny walki i pościgów są opisane w sposób tak dynamiczny, że można się w nich zatracić. Autor potrafi doskonale budować napięcie.
Podobnie jak w poprzednich częściach serii, opis renesansowej Italii jest oszałamiający. Autor wplata wiele historycznych detali, co sprawia, że możemy przenieść się w czasie i przestrzeni, do epoki, w której dzieje się akcja. To nie tylko opowieść o konflikcie między Asasynami a Templariuszami, ale też hołd dla piękna i kultury tej okresu.
Ta część, również kontynuuje refleksje nad moralnością i etyką Asasynów. Czy cel uświęca środki? Czy zabicie w imię większego dobra jest zawsze słuszne? Te pytania są obecne przez całą książkę i skłaniają nas do refleksji.
Jedynym potencjalnym minusem tej książki jest to, że, podobnie jak w przypadku poprzedniej części, dla osób, które nie grały w gry z serii Assassin's Creed, pewne związki między postaciami i tłem akcji mogą być nieco zagmatwane.
Instagram: ksiazki_wloczykija
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Assassin's Creed: Bractwo" to niezwykła kontynuacja przygód Ezia, która rozgrywa się w pięknej i niebezpiecznej renesansowej Italii. Książka, w pełni spełnia oczekiwania fanów serii, oferując fascynujący świat intryg, tajemnic i konfliktów między Asasynami a Templariuszami.
Bowden kontynuuje rozwijanie postaci Ezio, który staje się jeszcze...
Jeszcze ciekawsza niż "Renesans". Dużo akcji i zaskoczeń, przeczytałam to chyba w dwa dni.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dużo akcji, dużo wątków, aż czasami trzeba się chwilę zastanowić co się właśnie dzieje i dlaczego akurat to.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedyny minus według mnie to powinna zawierać parę rozdziałów mniej, szczególnie te ostatnie dotyczące głównego watku to już można odnieść wrażenie że były pisane jakby na siłę żeby tylko z jakiegoś powodu książka miała parę stron więcej.
Drugi tom przypadł mi do gustu o wiele bardziej niż pierwsza część. Książka napisana bardzo dobrze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy można połapać się w książce na podstawie gry, w którą nigdy się nie grało? I tak i nie. Sam tytuł znam bardzo dobrze, ale kojarzę z niego niewiele, a przeczytanie tej książki stanowiły idealny pretekst, żeby mieć o czym rozmawiać. A przynajmniej sprawdziło się w przypadku pierwszej części. Przy drugiej wydaje mi się, że zbyt intensywnie szukałam powiązań z pierwszą częścią, przez to przez niemalże pół książki absolutnie nie miałam pojęcia, co się dzieje, za to przy drugiej części całkiem spoko się bawiłam.
Ponoć części gier łączą się tak sobie i chyba z książkami jest tak samo, bo nijak nie mogłam połączyć fabuł obu tomów, ale pierwszy tom czytałam w 2017 roku, więc chcąc nie chcąc sporo mogłam zapomnieć! Generalnie nie jest to mój gatunek. Nie bardzo lubię powieści, które chociaż w minimalny sposób można nazwać historycznymi, ale z drugiej strony bardzo podoba mi się motyw Asasynów i całej tej organizacji, więc trochę dylemacik.
Podejrzewam, że jednak głównym powodem, dlaczego tak niemrawo do niej podchodzę to właśnie to, że pogubiłam się w niej jakieś milion razy, ale mimo to dalej będą brnąć w tą serię, bo nie nie udało jej się mnie zniechęcić aż tak bardzo i jednak jestem ciekawa ciągu dalszego :D
Czy można połapać się w książce na podstawie gry, w którą nigdy się nie grało? I tak i nie. Sam tytuł znam bardzo dobrze, ale kojarzę z niego niewiele, a przeczytanie tej książki stanowiły idealny pretekst, żeby mieć o czym rozmawiać. A przynajmniej sprawdziło się w przypadku pierwszej części. Przy drugiej wydaje mi się, że zbyt intensywnie szukałam powiązań z pierwszą...