Skutki uboczne

- 2009-01-01
- 2009-01-01
- 978-83-61194-33-0
Profesor biogenetyki, Alister Swan, kierowany spotęgowanymi po odejściu żony wyrzutami sumienia, postanawia przerwać blisko czterdziestoletnie milczenie na temat skutków ubocznych hormonalnych środków antykoncepcyjnych. Plan ujawnienia wyników badań sprzed lat niweczy firma, która pomimo płacenia naukowcowi za milczenie, nie przestała śledzić jego poczynań.
Jednak Alisterowi udało się przekazać komuś dokumenty...
Skutki uboczne to pełna błyskotliwej ironii, napisana żywym językiem historia międzynarodowej korporacji farmaceutycznej, która agresywnie broni swojej tajemnicy.
Janusz Beynar serwuje czytelnikowi dynamicznie rozwijającą się akcję, sardoniczny styl narracji i atrakcyjny leitmotiv. Powieść przeznaczona jest dla wymagającego czytelnika, który oprócz inteligentnej rozrywki, poszukuje w książce źródła ciekawie przekazanej wiedzy.
Janusz Beynar urodził się w 1962 roku w Gdańsku, młodość spędził w Gdyni, a w wieku dwudziestu pięciu lat wyjechał na trzydniową wycieczkę do Rzymu i Watykanu, która trwa do dziś. Od 1988 roku mieszka w Kanadzie.
Pochodzi z rodziny, której przygoda z piórem sięga trzy pokolenia wstecz, aż do początków twórczości Pawła Jasienicy (właśc. Leona Lecha Beynara). Jest miłośnikiem kanadyjskiej przyrody, z plecakiem i wiosłem w ręce przemierzył blisko dwa i pół tysiąca kilometrów.
Jednak Alisterowi udało się przekazać komuś dokumenty...
Kup Skutki uboczne w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Skutki uboczne
223 użytkowników ma tytuł Skutki uboczne na półkach głównych- Chcę przeczytać 118
- Audiobooki 3
- Thriller/sensacja/kryminał 3
- Moi mali książęta :) 2
- Ebook 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Skutki uboczne
Kolejny kryminał i kolejny strzał w dziesiątkę.
Kolejny kryminał i kolejny strzał w dziesiątkę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBohater któremu kibicowałam z zapartym tchem , dynamiczna akcja i wszystko co powinien mieć dobry kryminał. Jedyne do czego się mogę lekko przyczepić to efekt skutków ubocznych - no nie do końca do mnie trafia, ale autor ma prawo wymyślać historię jaką chce .
"Skutki uboczne" Janusza Beynara to powieść, która już od pierwszych stron podbiła moje serce atmosferą napięcia i zagadką. Wplątując tematykę farmaceutycznych nadużyć oraz moralnych rozterek naukowca, Beynar dotyka problemów, które, choć wydają się odległe, mają ogromny wpływ na współczesne życie społeczne. Każdy, kto sięgnie po tę książkę, znajdzie w niej nie tylko emocjonującą fabułę, ale także refleksję nad ludzką chciwością, granicami etyki i samotnością jednostki, która decyduje się podważyć status quo.
Alister Swan, jawi się jako postać pełna sprzeczności – geniusz w swojej dziedzinie, lecz zarazem człowiek, którego prześladuje moralne brzemię. Chociaż przez lata milczał, w końcu postanawia ujawnić szokującą prawdę o negatywnych skutkach antykoncepcji hormonalnej. To moment przełomowy – decyzja Alistera nie tylko zagraża jego karierze, ale i życiu. Beynar świetnie konstruuje napięcie związane z tą moralną przemianą, pokazując, że pociąg do ujawnienia prawdy może być silniejszy od strachu.
Beynar bezkompromisowo pokazuje, jak korporacja, z którą walczy Alister, brutalnie eliminuje każdego, kto zagraża jej zyskom i reputacji. Mechanizmy zastraszania, wszechobecna kontrola i manipulacja, jakie stosuje ta firma, sprawiają, że fabuła nabiera wyraźnie thrillerowego charakteru. W tle rozgrywa się historia prywatnego detektywa, który po przejęciu tajnych dokumentów wyrusza w desperacką podróż przez kontynenty, by je opublikować. Jego los to ciągła ucieczka przed bezwzględnymi przedstawicielami koncernu, co nadaje całej opowieści tempa i podnosi adrenalinę – każdy krok może być tym ostatnim.
Na szczególną uwagę zasługuje tutaj styl autora, który unika zbędnych ozdobników, a jednak potrafi plastycznie oddać emocje i rozterki bohaterów. Beynar nie popada w moralizatorski ton, lecz zostawia miejsce na refleksję. Każdy wątek – od decyzji Alistera po ryzykowne działania detektywa – skłania do zastanowienia się nad tym, jakie są granice odpowiedzialności naukowca wobec społeczeństwa i jakie koszty jesteśmy gotowi ponieść, by dążyć do prawdy.
„Skutki uboczne” to książka dla tych, którzy lubią thrillery z elementem społecznym, gdzie napięcie łączy się z ważnym przesłaniem. To pozycja, która nie tylko dostarcza inteligentnej rozrywki, ale też porusza tematy kontrowersyjne i aktualne. Beynar wywołuje pytania o mechanizmy działania wielkich korporacji, rolę etyki w nauce i cenę, jaką można zapłacić za dążenie do sprawiedliwości.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdecydowanie niedoceniana książka (nie chodzi o oceny, ale o to jak mało osób to przeczytało) - zdecydowanie warto sięgnąć po nią. Dość spójna, nie ma charakteru współczesnych książek i filmów, gdzie przez każdą minutą musi się kłaść trup lub trwać pościg itd. Świetnie wyważona, intrygująca, pobudzająca do przemyślenia paru kwestii raz jeszcze...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKupiłam tego audiobooka ze względu na osobę Macieja Więckowskiego, który jest lektorem tej powieści. Jakie było moje zdziwienie, gdy odkryłam, że zakochałam się również w piórze Janusza Beynara, o którym dotychczas nie słyszałam.
Powieść wciąga od pierwszych zdań i już jej nie odłożysz. Akcja dzieje się w urokliwych miejscach Kanady, Polsce, Holandii i Australii. Wątki sensacyjne mieszają się z kryminalnymi i obyczajowymi. Fabułą powieści są interesy
wielkich korporacji farmaceutycznych i skutki uboczne produkowanego przez nich ponad 40 lat temu leku antykoncepcyjnego, który przynosi miażdżące skutki działania dla całych pokoleń społeczeństwa. Lobby korporacji ma swoje macki u szczytu najwyższych sfer władzy w świecie.
Walka o ujawnienie prawdy o leku toczy się w sposób wyrafinowany i do ostatniej kropli krwi. Nie będę zagłębiać się w szczegóły, aby nie popsuć smaku w degustacji tej powieści.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowieść wciąga od pierwszych zdań i już jej nie odłożysz. Akcja dzieje się w urokliwych miejscach Kanady, Polsce, Holandii i Australii. Wątki...
Dobra opowieść o świetnej przygodzie, bo przecież cała heca jest efektem czystego zbiegu okoliczności. Czyta się szybko, akcja toczy się wartko, same plusy. Ale kiedy w akcję wpleciono ideologię i zapachniało buraczanym zaściankiem to zachwyt stopniowo opadał i opadał, aż zrobiło się śmiesznie, jak przy każdej innej teorii spiskowej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJako thriller — świetna książka. Szkoda tylko że prezentuje takie poglądy…
Jako thriller — świetna książka. Szkoda tylko że prezentuje takie poglądy…
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWartka akcja, oryginalny temat i lekki styl pisania to przepis na dobry kryminał :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJanusza Beynara (ur. 1962) dziadek to rodzony brat Pawła Jasienicy, a autor, z zamiłowania podróżnik, był na kilku wyprawach z Ewą Czeczot Beynar, córką Jasienicy. Jako, że jestem fanem Jasienicy jako pisarza i człowieka, musiałem zainteresować się tą pozycją. A w dodatku autor mieszka w Kanadzie mniej więcej tyle lat co ja, a że akcja toczy się tutaj, to konfrontuję realia z fikcją literacką.
Proszę Państwa, Beynar zrobił mnie w konia, bo męczyłem się potwornie, przysypiałem, układałem bardzo krytyczną ocenę w trakcie czytania i obiecałem sobie zakończyć lekturę na stronie 100, a tymczasem od strony 89 zaczął się pasjonujący thriller, logiczny, poprawny językowo i intelektualnie, który nie pozwolił mnie wstać od stołu do ostatniej, 374 strony.
Naprawdę mu się udało! Oczywiście można złośliwie zauważyć, że gdyby Alistera dyskretnie sprzątnięto 37 lat temu, to by sprawy nie było, ale takimi zarzutami każdy kryminał można ośmieszyć.
Gorąco polecam!!
Janusza Beynara (ur. 1962) dziadek to rodzony brat Pawła Jasienicy, a autor, z zamiłowania podróżnik, był na kilku wyprawach z Ewą Czeczot Beynar, córką Jasienicy. Jako, że jestem fanem Jasienicy jako pisarza i człowieka, musiałem zainteresować się tą pozycją. A w dodatku autor mieszka w Kanadzie mniej więcej tyle lat co ja, ...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor Janusz Beynar świetnie porusza sie w świecie intrygi . Z dużym polotem i właściwym nastroju ukazuje mechanizmy , które stoją za działalnością wielkiej farmaceutycznej korporacji.
Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoprowadzona akcja i losy bohatera są świetną ofertą na jesienno-zimowe wieczory, choć przyznam , że mnie pochłonęło to zaledwie w trzy wieczory.
Polecam
"Nasz nowoczesny świat biznesu przypomina węża, który zjada własny ogon. Postęp i wzrost to biznes. Biznes to pieniądz i chciwość. Pieniądz i chciwość to korupcja. Korupcja to zniszczenie. Zniszczenie to krok do tyłu. Krok do tyłu nie może być postępem i rozwojem. Wąż zjadł się sam."
"Skutki uboczne" przeczytałam z należytym im zaangażowaniem. Autora lektury uważam za niezwykłego geniusza, który w sposób profesjonalny i dokładny zabiera się do pracy nad swoim dziełem. Każda z występujących w powieści osób została dopracowana przez pana Janusza Beynara niemalże do granic możliwości. Wśród bohaterów oczywiście znajdziemy postacie, które będą działać na nas w sposób negatywny - tak, jak na mnie Vincent - ale kto powiedział, że w każdej książce musimy polubić wszystkich. Główny bohater (Jan Barski) poprzez swoje wysportowanie momentami przypominał mi Roberta Langdona, jednak z pewnością przewyższał inteligencją i sprytem postać wymyśloną przez Dana Browna. Intrygi zostały zaplanowane prawie, że idealnie, więc wcale się nie dziwię, że jedynie Monica wpadła na sukcesywny trop detektywa.
Pytanie tylko, czy wynajęta przez farmaceutyczną potęgę firma po trzydziestu siedmiu latach współpracy będzie w stanie wykorzystać swoją szansę na zakończenie tej sprawy?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Skutki uboczne" przeczytałam z należytym im zaangażowaniem. Autora lektury uważam za...