Ostatni wykład
To miał być zwykły, pożegnalny wykład nieznanego szerzej profesora kończącego pracę na prestiżowym amerykańskim uniwersytecie Carnegie Mellon w Pittsburghu. I pewnie przemówienie zapamiętałaby jedynie grupka najwierniejszych studentów, gdyby nie to, że zostało ono umieszczone w Internecie. Ostatni wykład pod tytułem "Jak spełniłem swoje marzenia z dzieciństwa" błyskawicznie stał się jednym z najchętniej oglądanych nagrań w serwisie YouTube. Bo wykład, który uczynił ze skromnego specjalisty od programów komputerowych osobę znaną i podziwianą, nie był jednak całkiem zwykły.
"Okoliczności naszego spotkania są dość niezwykłe. Od półtora roku walczę z rakiem trzustki, ale popatrzcie: tu są najnowsze zdjęcia USG, na których widać kilkanaście guzków atakujących moją wątrobę" - zaczął swój wykład 47-letni Randy Pausch, uśmiechając się do zdumionej publiczności. A potem dodał, że przeprasza wszystkich, którzy uważają, że powinien być bardziej przygnębiony i... dziarsko wykonał kilkanaście pompek. "Ci, którzy nadal mi współczują, niech wskoczą na scenę i pokażą, czy potrafią mnie przebić" - oświadczył i zebrał lawinę oklasków. Przez kolejne 74 minuty Randy Pausch tłumaczył zasłuchanym studentom, jak należy żyć. "Okazuj ludziom wdzięczność za to, co dla ciebie zrobili. Kiedy coś spieprzysz, przeproś. Nigdy nie narzekaj, po prostu pracuj jeszcze ciężej. A przede wszystkim nie rezygnuj z dziecięcych marzeń" - mówił profesor, okraszając wykład licznymi dygresjami, wspomnieniami z młodości i dowcipami. "Większość nas miało w dzieciństwie marzenia: miejsca, które chcieliśmy zwiedzić, ludzi, których chcieliśmy spotkać, pracę, która chcieliśmy wykonywać. To wszystko to nasze marzenia, które mogą się stać potężnym źródłem motywacji. Niektórzy z czasem rezygnują z nich. Zachowanie ich to podstawowa wartość, która świadczy o naszym człowieczeństwie".
Randy Pausch w wieku 46 lat zrealizował większość ze swoich marzeń, i o tym, jak je zrealizował jest też jego wykład. Dał on wszystkim słuchaczom więcej niż jakiekolwiek podręczniki motywacji. Zachwycona publiczność wielokrotnie przerywała mu wybuchami śmiechu i owacjami. "Umieram, ale nadal dobrze się bawię i zamierzam cieszyć się życiem do końca dni, jakie mi jeszcze pozostały" - oświadczył Pausch na zakończenie, a sala wręcz eksplodowała oklaskami.
Kup Ostatni wykład w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Ostatni wykład
3136 użytkowników ma tytuł Ostatni wykład na półkach głównych- Przeczytane 1 822
- Chcę przeczytać 1 278
- 2018 21
- 2013 13
- 2011 8
- Literatura amerykańska 8

Opinie i dyskusje o książce Ostatni wykład
Marzenia i konsekwencja w działaniu. Książka bardzo życiowa, skłaniająca do refleksji i przemyśleń bez happy-endu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLektura "Ostatniego wykładu” kazała mi się zastanowić nad tym, w jakim stopniu okoliczności powstania danej książki determinują nasze jej postrzeganie i późniejszą ocenę. Randy Pausch był profesorem informatyki i książka ta jest zapisem jego wystąpienia, w którym to chciał się podzielić ze słuchaczami tym, co uważał w swoim życiu za najważniejsze. Sytuacja była o tyle dramatyczna, że Randy był chory na raka trzustki i jego wykład nabrał bardzo symbolicznego znaczenia.
Jako forma literacka, "Ostatni wykład” wypada dość słabo. Pausch był profesorem informatyki, nie literatury i jest to aż nadto widoczne w kolejnych rozdziałach. Język jest prosty, mało wyrafinowany, ale pewnie dzięki temu trafia do szerszego grona odbiorców.
Rady informatyka też nie zatrząsały podstawami mojej egzystencji i nie zmieniły jej diametralnie. Ani nawet minimalnie. Podążaj za marzeniami, ciężko pracuj, nie narzekaj na swój los, bądź lojalny, odnajdź w sobie dziecko, niszcz mury, które stoją na twojej drodze - nic odkrywczego.
Jednak jako świadectwo umierającego człowieka, "Ostatni wykład” wypada lepiej. Postawa Pauscha w obliczu nieuchronnego końca jest niemal heroiczna. Ciepłe wspomnienia z domu rodzinnego, pełne dystansu opowieści o sobie i najbliższych, optymizm i wielka chęć życia faktycznie mogą budzić podziw. Mogą pomóc uporać się innym ludziom z podobną diagnozą oraz ich rodzinom.
I tutaj wracamy do początkowego dylematu. Z jednej strony uważam, że to przeciętna książka – napisana zbyt prostym językiem i mówiąca o banałach. Z drugiej – zdając sobie sprawę z okoliczności, w jakich powstała – coś nie pozwala na jednoznaczne skreślenie jej. Od książek wymagam jednak czegoś więcej, niż banalnych frazesów. Jakkolwiek by nie próbowano manipulować moimi emocjami odwołując się do dobrego serca, człowieczeństwa i współczucia, przeciętna książką po prostu zostanie przeciętną książką.
Lektura "Ostatniego wykładu” kazała mi się zastanowić nad tym, w jakim stopniu okoliczności powstania danej książki determinują nasze jej postrzeganie i późniejszą ocenę. Randy Pausch był profesorem informatyki i książka ta jest zapisem jego wystąpienia, w którym to chciał się podzielić ze słuchaczami tym, co uważał w swoim życiu za najważniejsze. Sytuacja była o tyle...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRozpocznę cytatem z książki: "Mury istnieją po to, by powstrzymywać ludzi, którzy nie pragną czegoś dostatecznie mocno". I o tym właśnie jest "Ostatni wykład" - o marzeniu i konsekwentnym działaniu, by je spełniać. Faktycznie dużo prywaty, ale jak ma jej nie być skoro autor żegna się z najbliższymi na zawsze i chce zostawić swoje życiowe lekcje sierotom, które będzie samotnie wychowywać jego żona. Ciekawy koncept, by zostawić choć cząstkę siebie żyjącym. I choć wykład miał faktycznie miejsce to książka rozwija poszczególne fragmenty i dodaje odczucia autora podczas samego wystąpienia.
Rozpocznę cytatem z książki: "Mury istnieją po to, by powstrzymywać ludzi, którzy nie pragną czegoś dostatecznie mocno". I o tym właśnie jest "Ostatni wykład" - o marzeniu i konsekwentnym działaniu, by je spełniać. Faktycznie dużo prywaty, ale jak ma jej nie być skoro autor żegna się z najbliższymi na zawsze i chce zostawić swoje życiowe lekcje sierotom, które będzie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZa dużo prywaty autora
Za dużo prywaty autora
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajny concept, ale za bardzo idzie w coaching. +1, że na faktach.
Fajny concept, ale za bardzo idzie w coaching. +1, że na faktach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWzruszająca historia chorego na raka naukowca, męża i ojca rodziny. Dobrze napisana i zawierająca pełno cennych życiowych mądrości. Czytając nieraz miałem refleksje dotyczące życia i jego kruchości. Napewno podejście autora motywuje i inspiruje do działania. Doceniam też krótkie rozdziały dzięki którym łatwiej było mi czytać książkę
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Ostatni wykład" Randy'ego Pauscha to inspirująca opowieść o życiu, determinacji i perspektywie w obliczu trudności. Pausch, stawiając czoła śmiertelnej chorobie, dzieli się mądrością i refleksjami, które poruszają i skłaniają do zastanowienia się nad wartościami życiowymi. To książka, która skłania do refleksji nad tym, co naprawdę jest istotne i jak czerpać radość z każdego momentu.
"Ostatni wykład" Randy'ego Pauscha to inspirująca opowieść o życiu, determinacji i perspektywie w obliczu trudności. Pausch, stawiając czoła śmiertelnej chorobie, dzieli się mądrością i refleksjami, które poruszają i skłaniają do zastanowienia się nad wartościami życiowymi. To książka, która skłania do refleksji nad tym, co naprawdę jest istotne i jak czerpać radość z...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo książkę sięgnąłem bez żadnych większych oczekiwań, ot stała na półce, potraktowałem ją jako luźniejszy przerywnik czytelniczy, być może tzw. "balsam dla duszy". Nieco obawiałem się nadmiernej ckliwości oraz new age'owego pierdololo - i o ile elementy bardziej ckliwe, wzruszające istotnie występują (i dobrze),to żadnej agendy new age nie wychwyciłem, zamiast tego niestety sporo groteskowego coachingu, ale na poziomie "do wybaczenia". Ogólnie książka pozwala na chwile głębszej refleksji nad przemijanieniem, życiowymi priorytetami itp., jednakże z drugiej strony autor niejednokrotnie irytował mnie swoimi radami i pomysłami na życie. Czyta się bardzo łatwo i szybko, dla osób będących w zdrowotnym kryzysie oraz ich rodzin/bliskich, być może będzie to pozycja dużo mocniej oddziałująca. Mi do gustu przypadła średniawo, nie wystawię jednak oceny, gdyż po prostu źle bym się czuł oceniając niezbyt wysoko przeredagowany emocjonalny wykład umierającego człowieka, skierowany w dużej mierze do jego dzieci. Spoczywaj w pokoju Randy.
Po książkę sięgnąłem bez żadnych większych oczekiwań, ot stała na półce, potraktowałem ją jako luźniejszy przerywnik czytelniczy, być może tzw. "balsam dla duszy". Nieco obawiałem się nadmiernej ckliwości oraz new age'owego pierdololo - i o ile elementy bardziej ckliwe, wzruszające istotnie występują (i dobrze),to żadnej agendy new age nie wychwyciłem, zamiast tego...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKrótka i konkretna książka będąca zapisem ostatniego wykładu profesora informatyki W Carnegie Mellon University. Randy Paush na kilku przykładach ze swojego życia mówi o tym, co w życiu najważniejsze. Uświadamia nam, że są to wszystko proste sprawy, a mimo to na co dzień bardzo często o nich zapominamy. Opowiada o potędze dążenia do spełnienia swoich dziecięcych marzeń. Zdecydowanie warta przeczytania. Dla każdego.
Krótka i konkretna książka będąca zapisem ostatniego wykładu profesora informatyki W Carnegie Mellon University. Randy Paush na kilku przykładach ze swojego życia mówi o tym, co w życiu najważniejsze. Uświadamia nam, że są to wszystko proste sprawy, a mimo to na co dzień bardzo często o nich zapominamy. Opowiada o potędze dążenia do spełnienia swoich dziecięcych marzeń....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO jakże się cieszę, ze ta ksiazka wpadła mi w ręce. W sposób prosty i jasny opisane wartości życiowe i rady człowieka, który usłyszał wyrok: rak trzustki. Polecam.