Jak wysoko sięga miłość? Życie po Broad Peak. Rozmowa z Ewą Berbeką

Okładka książki Jak wysoko sięga miłość? Życie po Broad Peak. Rozmowa z Ewą Berbeką
Beata Sabała-ZielińskaEwa Dyakowska-Berbeka Wydawnictwo: Prószyński i S-ka biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
2016-03-02
2016-03-02

Kup Jak wysoko sięga miłość? Życie po Broad Peak. Rozmowa z Ewą Berbeką w ulubionej księgarnii

Jak wysoko sięga miłość? Życie po Broad Peak. Rozmowa z Ewą Berbeką

Oceny książki Jak wysoko sięga miłość? Życie po Broad Peak. Rozmowa z Ewą Berbeką

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jak wysoko sięga miłość? Życie po Broad Peak. Rozmowa z Ewą Berbeką

Wciągająca książka, szybko się czyta, nawet dla kogoś - 'nie w temacie'.

Wciągająca książka, szybko się czyta, nawet dla kogoś - 'nie w temacie'.

Ewa Dyakowska Berbeka, jako żona himalaisty praktycznie przez wszystkie lata bała się tego momentu, że któregoś dnia jej mąż Maciej nie wróci do domu i zostanie w Himalajach na zawsze.
Rok 2013. Sukces polskich himalaistów. Pierwsze zimowe wejście na Broad Peak. Na szczycie staje cała czwórka, która podjęła atak szczytowy.
Niestety z góry wraca tylko dwoje z nich. Maciej Berbeka zginął.
Pamiętacie pewnie jaka była narodowa dyskusja o etyce w górach i partnerstwie liny.
Ewa Berbeka z 4 synami w ciszy cierpieli w domu.
W tej książce opowiada o miłości, miłości jej do męża, miłości męża do gór. Wzruszająca książka o pasji i życiowych wyborach.
Ale także o codziennym ich życiu. Wreszcie o wyprawie pod Broad Peak całą rodziną, aby pożegnać męża, ojca i przyjaciela.
Pani Ewa była niesamowicie ciepłą i empatyczną osobą.
Zmarła w 2018 roku, 5 lat po tragedii na Broad Peak po długiej chorobie.

Niestety z góry wraca tylko dwoje z nich. Maciej...

Przejmujaca historia milosci i przywiazania. Historia zrozumienia, kompromisow i tesknoty. Ksiazka napisana jest w sposob bardzo wciagajacy oraz zachecajacu do dalszej eksploracji tematu. Polecam!

1060 użytkowników ma tytuł Jak wysoko sięga miłość? Życie po Broad Peak. Rozmowa z Ewą Berbeką na półkach głównych
181 użytkowników ma tytuł Jak wysoko sięga miłość? Życie po Broad Peak. Rozmowa z Ewą Berbeką na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Jak wysoko sięga miłość? Życie po Broad Peak. Rozmowa z Ewą Berbeką

Beata Sabała-Zielińska
Beata Sabała-Zielińska
Dziennikarka radiowa. Jako rodowita góralka przez dekadę opowiadała słuchaczom Radia ZET o problemach i ciekawostkach z Podhala i okolic, nadając swoim relacjom niepowtarzalny zadziorny charakter. Jest autorką swoistego dziennikarskiego pamiętnika pt. „Radio-aktywna Sabała, czyli jak zostałam głosem z Zakopanego”, a także współautorką (z Pauliną Młynarską) książek „Zakopane odkopane – lekko gorsząca opowieść góralsko-ceperska” i „Zakopane – nie ma przebacz!”, które są oryginalnymi przewodnikami po stolicy Tatr. Obecnie pracuje na Uniwersytecie Jagiellońskim. Prowadzi zajęcia dydaktyczne w Instytucie Dziennikarstwa, a w studenckiej rozgłośni UJOT FM szlifuje nowe radiowe talenty.

Góry z duszą Monika Witkowska
Góry z duszą
Monika Witkowska
OCENA - 8/10 REWELACJA Jak dotychczas nie miałem okazji czytać żadnej z książek Pani Moniki Witkowskiej, choć lubię literaturę podróżniczą. Postanowiłem to zmienić i sięgnąłem po najnowszą pozycję, a mianowicie „GÓRY Z DUSZĄ - TOM 1”. Wybór nie był przypadkowy, ponieważ góry stanowią w moim życiu element szczególny, dlatego chciałem poznać spojrzenie kobiety na ten temat. Muszę przyznać, że książka mnie zaskoczyła w pozytywnym tego słowa znaczeniu, to bardzo ciekawa relacja, napisana z pazurem i pasją. Pozwoliła mi odbyć niesamowitą podróż oraz wspólnie wędrować z autorką na mniej znane szczyty jak choćby Kala Pattar, Ararat czy Lobuche East. Ta odmienność w poznawaniu mniej popularnych miejsc, czyni z tej książki interesującą alternatywę wobec szczytów o których napisano już wszystko w dostępnej literaturze górskiej. Autorka wysublimowany sposób ukazała duszę gór, zrobiła to umiejętnie, oddając atmosferę górskich wędrówek, wplotła w treść kilka zaskakujących ciekawostek, historii, legend i faktów, które przykuły moją uwagę i wzbudziły ogromne zainteresowanie. Relacje są żywe, ujmujące, namacalne, można było poczuć tę szczególną atmosferę, klimat jakby było się jednym z uczestników wypraw. Książka jest nieocenionym źródłem informacji, przybliża nam jak się przygotować, co ze sobą zabrać, jakie formalności musimy przejść, aby taka wspinaczka była w ogóle możliwa i kiedy wybrać się w taką podróż, aby warunki atmosferyczne były optymalne i bezpieczne dla jej uczestników. Podsumowując warto sięgnąć po tę książkę myślę, że zainteresuje ona każdego potencjalnego czytelnika, z pewnością zaskoczy ale również zachęci do realizacji własnych marzeń i zdobywania życiowych szczytów, ponieważ bije z niej ogromna siła oraz optymizm, a więc cech których tylko można pozazdrościć autorce. Pozdrawiam. Jack_
Spod zamarzniętych powiek Dominik Szczepański
Spod zamarzniętych powiek
Dominik Szczepański Adam Bielecki
Bieleckiego można lubić albo nie. Bo wiecie… w środowisku himalaistów jest postacią, która budzi emocje. Jedni podkreślają jego techniczne umiejętności, konsekwencję, żelazną formę i profesjonalizm. Inni wracają do Broad Peak 2013 i decyzji, które do dziś są analizowane i komentowane. W górach nic nie jest czarno-białe — a on stał się twarzą jednej z najbardziej dyskutowanych historii polskiego himalaizmu ostatnich lat. I może właśnie dlatego ta książka była dla mnie tak ciekawa. Bo to nie jest laurka. To nie jest też spowiedź. To jest opowieść człowieka, który żyje wysoko. Dosłownie. Bardzo podobała mi się autentyczność. Opisy wypraw są surowe, konkretne, bez romantyzowania. Czuć zmęczenie, mróz, fizyczny ból, monotonię czekania w namiocie. Czuć też, że góry to nie instagramowy zachód słońca, tylko ciężka, często niewdzięczna praca. Podobała mi się też droga — od Tatr, przez Alpy, aż po ośmiotysięczniki. Ta konsekwencja. To, że nic nie wydarzyło się „nagle”. To buduje wiarygodność. I język. Prosty, przystępny. Bez zadęcia. Dzięki temu nawet ktoś, kto nie siedzi w himalaizmie, zrozumie, o co chodzi. Ale czytałam ją długo. Od września. Z przerwami. Nie dlatego, że była zła. Raczej dlatego, że to nie jest książka, którą „połyka się” w dwa wieczory. Momentami struktura bywa chaotyczna. Opowieści o kolejnych wyprawach trochę się zlewają. Czasem miałam wrażenie, że brakuje wyraźnej osi, myśli przewodniej, która spinałaby wszystko klamrą. To bardziej zapis drogi niż pogłębiona refleksja o sensie wspinania. Dla osób, które nie interesują się górami, fragmenty techniczne mogą być nużące (tak mi tu współczytający podpowiedział) . Nazwy szczytów, parametry, logistyka — to jest fascynujące, jeśli czujesz klimat. Ja chłonęłam z wielkim zainteresowaniem. No i wątek subiektywności. To jego perspektywa. Jego wersja wydarzeń. I to trzeba mieć z tyłu głowy — zwłaszcza przy najbardziej kontrowersyjnych momentach kariery. Mimo tych zgrzytów — mnie ta książka się podobała. Bo jest prawdziwa w emocjach. Bo pokazuje cenę marzeń. Bo nie robi z himalaisty superbohatera. Ale czytałam ją długo, od września, z przerwami. To nie jest kompletna biografia. To raczej fragment drogi. Zapis etapu. I może dlatego zostawia lekki niedosyt — bo wiemy, że ta historia jeszcze się nie skończyła. Jeśli lubicie literaturę górską — to jest pozycja obowiązkowa. Jeśli szukacie głębokiej filozoficznej rozprawy o sensie ryzyka — możecie czuć niedosyt. Ja przeczytałam z zainteresowaniem. I z szacunkiem.
zaczytanabooklover - awatar zaczytanabooklover
ocenił na81 miesiąc temu
Mordercza góra. Relacja najtragiczniejszej katastrofy wspinaczkowej na K2 Pat Falvey
Mordercza góra. Relacja najtragiczniejszej katastrofy wspinaczkowej na K2
Pat Falvey Pemba Gyalje-Sherpa
OCENA - 9/10 WYBITNA Miałem już okazję czytać o tym tragicznym wydarzeniu w innej książce która nosiła tytuł „BEZ POWROTU. ŻYCIE I ŚMIERĆ NA K2” Grahama Bowleya, ale relacja ta, była pełna sprzeczności oraz chaosu więc trudno było odnaleźć się w tej historii i ją w pełni zrozumieć. Na szczęście przeczytałem kolejną w mojej ocenie bardziej wartościowsza pozycję, a mianowicie „MORDERCZĄ GÓRĘ” autorstwa Szerpy Pemby Gyalje, który był uczestnikiem tej feralnej wyprawy i przekazał nam relację z pierwszej ręki, pełną emocji oraz dramatycznych wydarzeń po zdobyciu szczytu K2. K2 uchodzi za górę bardzo trudną, na każdych czterech wspinaczy, który mają okazję znaleźć się na jej szczycie, jeden nie wraca i traci życie, żaden szczyt nie ma tak złej sławy jak właśnie ten. Po mimo niezliczonej ilości ludzkich dramatów, góra wciąż przyciąga kolejnych śmiałków i praktycznie każdy z himalaistów marzy, aby znaleźć się na jej szczycie. Tak właśnie było 1 sierpnia 2008 roku, kiedy to zbieg nieprawdopodobnych zdarzeń pochłonął życie jedenastu wspinaczy wysokogórskich. Wartość tej pozycji jest bezcenna, bo opowiedział ją naoczny świadek - uczestnik tych dramatycznych wydarzeń, który bez ogródek oraz z rozbrajającą szczerością zrelacjonował co jego zdaniem zawiodło i dlaczego do takiego dramatu doszło. Jak zwykle zawiódł człowiek, brawura, brak odpowiedniego przygotowania, bezmyślność, brak pokory wobec góry, która nosi przydomek Morderczej Góry nie bez powodu. Wspaniała relacja ukazująca chronologicznie przebieg wydarzeń, książka czyta się z zapartym tchem, bo jest pełna emocji i wzruszeń. W mojej ocenie ten reportaż nie ma wad, jest to literatura faktu na najwyższym poziomie, oparta na rzetelnym materiale źródłowym. Długo nie zapomnę tej historii, bo opowiedział ją człowiek o niezwykłej skromności i pokorze wobec gór. Dzięki wysiłkom Pemby Gyalje niektórzy ze wspinaczy tej dramatycznej wyprawy zeszli z góry i zawdzięczają mu życie. Postawa oraz odwaga Szerpy Pemby jest nie do przecenienia, choć on sam uważa inaczej. Dzięki skromności pozostał w cieniu pomimo iż był kluczową postacią w akcji ratowniczej. Niezwykły pełen dobroci i wsparcia człowiek w trudnych sytuacjach, takiego go właśnie zapiętam. Polecam. Jack_
Krzysztof Wielicki - mój wybór. Wywiad-rzeka. Tom 2 Krzysztof Wielicki
Krzysztof Wielicki - mój wybór. Wywiad-rzeka. Tom 2
Krzysztof Wielicki Piotr Drożdż
OCENA - 8/10 REWELACJA Tom 2 „KRZYSZTOF WIELICKI - MÓJ WYBÓR. WYWIAD RZEKA” to wspaniała książka, równie ciekawa i interesującą. Kontynuacja dalszych losów jednego z najwybitniejszych polskich himalaistów wszech czasów, utrzymuje równie wysoki poziom literacki poznany z części pierwszej. Losy naszego bohatera śledzimy od roku 1990 od solowego wejścia na Dhaulagiri czyli od szczytu znajdującego się w środkowo - zachodnich Himalajach o wysokości 8167 m, oddzielony od pobliskiej Annapurny doliną rzeki Kali Gandaki. W tej części poznamy Wieleckiego nieco z innej strony, jako samotnego, wytrwałego, odważnego człowieka, który opowiada o swoich wejściach solo, które nie ma co ukrywać są najtrudniejszym wyzwaniem, bo nie ma się żadnego wsparcia i zaplecza, więc w przypadku niepowodzenia lub wypadku szanse na przerwanie są znikome. Trzeba mieć żyłkę szaleńca, aby podjąć się takiej wspinaczki w pojedynkę. Wielicki to zrobił i to nie raz, co nim kierowało?, no właśnie sięgnijcie po tę lekturę i się dowiecie. To nie wszystko co oferuje ta książka, znajdziemy w niej informację jak doszło do zdobycia korony ziemi (czyli wszystkich ośmiotysięczników w Himalajach i Karakorum),jakim był kierownikiem wypraw bo i taką rolę pełnił w swojej górskiej przygodzie. Wartością dodaną tak jak w części pierwszej są zdjęcia, kolekcja ich jest naprawdę imponująca, jest co oglądać i podziwiać bowiem góry są piękne. Kończąc zachęcam po sięgnięcie po tę lekturę bo warto, poznamy dzięki niej całą historię wspinaczek Krzysztofa, ale przede wszystkim dowiemy się jakim jest człowiekiem, jakie ma poglądy, co nim kierowało oraz co pchało w góry by spełnić marzenia. POLECAM. Jack_
Korona Ziemi. Nie-poradnik zdobywcy Artur Hajzer
Korona Ziemi. Nie-poradnik zdobywcy
Artur Hajzer
OCENA - 7/10 BARDZO DOBRA „KORONA ZIEMI – NIE PORADNIK ZDOBYWCY” Artura Hajzera to pasjonująca lektura, ukazująca historię zdobywania gór, lecz nie tylko, znajdziemy w niej również masę anegdot, ciekawych spostrzeżeń czy refleksji autora na temat współczesnego alpinizmu, opisów rywalizacji, nieczystych zagrań w środowisku himalaistów, aby być tym pierwszym na wierzchołku, co pozwalało zgarnąć popularność, sławę i pieniądze nie zawsze fair play. Ta książka pokazuje oblicze i majestat góry ich siłę i piękno, oraz człowieka na ich tle, który gotowy jest zrobić wszystko, aby stać się sławnym i rozpoznawalnym. Dzięki niej dowiedziałem się wielu ciekawych rzeczy o których istnieniu nie miałem wcześniej pojęcia, a przecież od dawna interesuję się tematyką górską. Pan Artur Hajzer jak detektyw czy śledczy dotarł do wielu sensacyjnych informacji i w przystępny sposób je przedstawił, przez co książkę czytało się z ogromnym zainteresowaniem i fascynacją. Dla mnie od zawsze Koroną Ziemi było zdobycie 7 szczytów na 7 kontynentach, ale po przeczytaniu tej książki nie jest to już takie oczywiste, program Seven Summits niesie za sobą trochę kontrowersji, a to za sprawą trzech list, które w odmienny sposób klasyfikują szczyty. Listę Jurgalskiego znam od lat, ale pojawiła się jeszcze lista Messnera i Bassa i one zasiały zamieszanie. Dzięki sporom czy dyskusją w tym zakresie niektórzy alpiniści wchodzą na 8, a nawet 9 szczytów, bo są tak zdezorientowani, co staje się zabawne zwłaszcza w XXI wieku, gdy wydaje się nam, że wszystko już zostało zbadane i odkryte. Nie zdradzając dalszych szczegółów, zapraszam wszystkich zainteresowanych do lektury, naprawdę warto przeczytać tę pozycją i poznać refleksje autora, oraz jego opinie o współczesnym himalaizmie, alpinizmie, rywalizacji, wspinaczce w nieco szerszym ujęciu niż znamy to z definicji ujętych w encyklopedii. Trzeba również wskazać, a przede wszystkim docenić ogrom pracy, jaki musiał włożył autor, aby zgromadzić te wszystkie ciekawe i sensacyjne informacje. Niewątpliwą zaletą książki jest narracja, użyty język oraz sposób, w jaki autor przedstawił nam to, co tak naprawdę dziś dzieje się w górach, o czym wielu z nas nie ma pojęcia. Pozycja zmusza nas do refleksji i oceny ludzkich zachowań zarówno w samych górach jak i poza nimi. Polecam. Jack_
Naga Góra. Nanga Parbat – Brat, śmierć i samotność Reinhold Messner
Naga Góra. Nanga Parbat – Brat, śmierć i samotność
Reinhold Messner
OCENA -7/10 BARDZO DOBRA Nanga Parbat obok K2 i Annapurny to góra o złej sławie, w środowisku wspinaczy uważana za trudną i morderczą, co nie zmienia faktu że od lat przyciąga himalaistów jak magnes, każdy marzy aby ją pokonać i zapisać się na kartach historii, dla jednych taka wyprawa kończy się triumfem dla innych śmiercią. To góra która wymaga niezwykłych umiejętności wspinaczkowych, hartu ducha, bohaterstwa, odwagi, wytrwałości i odporności psychicznej. W roku 1970 bracia Messnerowie czyli Reinhold i Gunther mieli ambitny plan wejść na górę flancą Rupal uznawaną wówczas za niemożliwą do przejścia. Początkowy sukces który osiągnęli bo przecież zdobyli szczyt dokładnie w dniu 27 czerwca 1970 roku przerodził się w dramat bowiem Gunther z tej wspinaczki nie powrócił ginąc w lawinie lodowej podczas zejścia ścianą Diamir do bazy. Od tamtych dramatycznych wydarzeń minęło blisko 50 lat, ale dzięki tej fascynującej opowieści, którą zafundował nam drugi z braci Messnerów Reinhold ,który wyszedł wyprawy cało, możemy przeżyć tę historię wspólnie z nim raz jeszcze i zapoznać się z faktami które wydarzyły się naprawdę. „NAGA GÓRA -NANGA PARBAT – BRAT, ŚMIERĆ I SAMOTNOŚĆ, to książka wyjątkowa, opisująca każdy dzień, godzinę i minutę z tamtego okresu, to swoiste oczyszczenie duchowe Reinholda, który żyje z tym piętnem do dziś w pewnym sensie nie może pogodzić się ze śmiercią brata. Messner pomimo upływu lat ciągle pamiętał co dokładnie się wydarzyło i jakie okoliczności miały bezpośredni wpływ lub przyczyniły się do tej tragedii. Postanowił więc rozliczyć się na karatach niniejszej książki i myślę że zrobił to przekonywająco, ponieważ opisał wydarzenia z własnej perspektywy ujawniając nie znane dotąd fakty, które już nie są takie oczywiste i poddają w wątpliwość jego bezpośrednią winę za śmierć brata, a przecież oto był oskarżany choćby przez samego kierownika wyprawy Karla Marii Herrligoffera. Cudowny reportaż, napisany nie przez byle kogo, lecz przez najwybitniejszego himalaistę świata, Włocha urodzonego w południowym Tyrolu, który jako pierwszy zdobył wszystkie czternaście ośmiotysięczniki i stał się legendą za życia. Literatura górska na najwyższym poziomie, z ogromną dawką emocji oraz przeżyć. Mogę polecić tę pozycję z czystym sumieniem, ponieważ takie reportaże mają siłę szczególną, bowiem są osobiste, prawdziwe, oraz fascynujące a przede wszystkim napisane przez osobę która była bezpośrednim uczestnikiem tych wydarzeń, a to jest wartością dodaną. Pozdrawiam. Jack_
Jack_ Mc_sky - awatar Jack_ Mc_sky

Cytaty z książki Jak wysoko sięga miłość? Życie po Broad Peak. Rozmowa z Ewą Berbeką

Beata Sabała-Zielińska Jak wysoko sięga miłość? Życie po Broad Peak. Rozmowa z Ewą Berbeką Zobacz więcej