Zero to one. Notatki o start-upach, czyli jak budować przyszłość

- biznes, finanse
- 2015-01-01
- 2015-01-01
Założyciel PayPala o kulisach powstania największych start-upów
Wielką tajemnicą naszych czasów jest to, że wciąż istnieją niezbadane obszary i rzeczy jeszcze nie wynalezione. W książce „Zero to One” legendarny przedsiębiorca i inwestor, Peter Thiel, pokazuje, w jaki sposób możemy tworzyć i odkrywać nowe rzeczy. Thiel wychodzi z założenia, że żyjemy w czasach stagnacji technologicznej, nawet jeśli nie zawsze to zauważamy, rozpraszani najnowszymi modelami smartfonów. Informatyka przeżywa gwałtowny rozwój, ale nie ma żadnego powodu, by ograniczał się on do komputerów lub Doliny Krzemowej. Postęp można osiągnąć w każdej branży i w każdej dziedzinie biznesu. Wynika on bowiem z najważniejszej umiejętności, którą każdy lider musi opanować: umiejętności samodzielnego myślenia.
Kolejny Bill Gates nie stworzy systemu operacyjnego. Następny Larry Page lub Sergey Brin nie zbuduje wyszukiwarki internetowej. Kopiowanie innych prowadzi świat od 1 do n, dodając do niego kolejne elementy czegoś już znanego. Jeśli jednak tworzysz coś całkowicie nowego, to przechodzisz od 0 do 1. Jutrzejsi mistrzowie nie zwyciężą dzięki bezwzględnej walce z konkurencją na obecnym rynku – oni uciekną tej konkurencji, ponieważ ich firmy i pomysły na biznes będą wyjątkowe.
W książce „Zero to One” otrzymujemy optymistyczny obraz przyszłości i postępu, a także całkowicie nowy sposób myślenia o innowacyjności. Wszystko zaczyna się od nauki zadawania właściwych pytań – pytań, które pozwalają odkryć wartość w nieoczekiwanych miejscach.
PETER THIEL jest współzałożycielem PayPala i Palantiru, jako jeden z pierwszych zainwestował w Facebooka, współfinansował takie firmy jak SpaceX oraz LinkedIn, założył organizację Thiel Fellowship, która zachęca młodych ludzi, by zdobywanie wiedzy stawiali ponad formalne wykształcenie.
BLAKE MASTERS - 2012 roku Blake był studentem Stanford Law School. Wtedy to jego szczegółowe notatki z zajęć prowadzonych przez Petera z przedmiotu Computer Science 183: Startup stały się internetową sensacją. Przed napisaniem, wspólnie z Peterem, książki „Zero to One” Blake był współzałożycielem Judicata, start-upu zajmującego się badaniem prawa, a także pracował w Box i Founders Fund.
Kup Zero to one. Notatki o start-upach, czyli jak budować przyszłość w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Opinia społeczności
Zero to one. Notatki o start-upach, czyli jak budować przyszłość
Oceny książki Zero to one. Notatki o start-upach, czyli jak budować przyszłość
1855 użytkowników ma tytuł Zero to one. Notatki o start-upach, czyli jak budować przyszłość na półkach głównych- Chcę przeczytać 1 213
- Biznes 28
- 2017 5
- 2023 5
- Do kupienia 4
- 2018 4

Opinie i dyskusje o książce Zero to one. Notatki o start-upach, czyli jak budować przyszłość
Wyobraźcie sobie sytuację w której spotykacie się w grupie przyjaciół. Każdy z Was prowadzi skutecznie swoje biznesy. Jeden jest cenionym redaktorem naczelnym dużego wydawnictwa branżowego, drugi jest szefem kilku restauracji, a trzeci Dyrektorem IT w dużej spółce. Jest Was, powiedzmy ośmioro. Każdy z Was działa w innej branży, ma inne poglądy i inne doświadczenie. Łączy Was natomiast ciekawość świata, przedsiębiorczość oraz świat biznesu. Te czynniki mają istotny wpływ na przebieg dyskusji. Biznes wchodzi na meandry polityki, polityka miesza się ze światową ekonomią. Z kolejnym piwem, ktoś mimo chodem rzuci zawoalowaną teorię spiskową. Dyskusja trwa kilka godzin. Im dłużej rozmawiacie tym bardziej niestworzone korelacje tworzycie. Robicie to jednak dla przyjemności i na wspólnym śniadaniu nawet do większości wątków nie wracacie. Patrzycie na te rozmowy z przymrużeniem oka. Nawet do głowy Wam nie przyjdzie by dzielić się nimi z większym gronem. Podobne dyskusje, chodź jak twierdzi były to wykłady, doświadczył Peter Thiel. W odróżnieniu od grupy przyjaciół Peter Thiel postanowił je spisać i spiąć mianownikiem „Zero to one”. A że Peter Thiel to nie byle kto, bo to słynny współtwórca Pay Palla i Palantira, książka stała się światowym bestsellerem. Czy zasłużenie? Według mnie kompletnie nie.
Książka to kilka teorii, mnóstwo dygresji, często kompletnie ze sobą niezwiązanych
Książka to nie „Biblia start-upów” jak reklamują ją wydawca, to pobieżne posuszenie kilku tematów w bardzo pobieżny sposób
Czytasz książki biznesowe? W „Zero to One” nie znajdziesz nic odkrywczego. Przeczytałeś to już w innych książkach
Cena okładkowa 59,90 za 220 stron treści oraz kilka pobieżnych grafik, można o wiele lepiej spożytkować te pieniądze
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tospodziewałem się czegoś lepszego. dużo lania wody i rozwodzenia się na tematy niezbyt związane z głównych wątków. Wiele przepowiedni autora zawartych w książce nie sprawdziło się
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to📖 Egzemplarz recenzencki od wydawnictwa MT Biznes – opinia własna.
Interesująca analiza kapitalistycznego rynku z uwzględnieniem teorii „idealnej konkurencji” i monopolu, ze wskazaniem monopolu jako gwaranta rozwoju i ogólnych korzyści społecznych. Moim zdaniem warto zauważyć, że jedynie monopole powstałe w wyniku walki na rynku „idealnej konkurencji” mogą potwierdzać tezę autora. Nie dotyczy to monopoli wspieranych przez państwo czy budowanych na nieuczciwych praktykach.
Autor wprowadza pojęcia zdefiniowanego i niezdefiniowanego pesymizmu oraz optymizmu, wskazując ich wpływ na rozwój gospodarek USA, UE i Chin w różnych okresach. Trafia do mnie jego krytyczne stanowisko wobec systemu powszechnej edukacji, klasy politycznej i korporacyjnego modelu biznesowego dominującego w państwach zachodnich.
Zaskoczeniem była obecność na kartach książki historii naszego niesławnego rodaka – Teda Kaczyńskiego – i jego manifestu. Następnie Peter Thiel przedstawia szereg zasad i wartości kluczowych przy budowaniu firm od „0 do 1”, omawiając m.in. różnice między sprzedażą kompleksową, osobistą i tzw. martwą strefą dystrybucji.
Nie ma chyba lepszej legitymizacji dla autora niż wykres akcji Palantir (zdjęcie drugie),której jest współzałożycielem. Szalone tempo wzrostu cen akcji w pełni potwierdza filozofię autora. W ostatnich dniach wokół Palantira zrobiło się głośno również za sprawą Michaela Burry’ego – ale to już temat na inną okazję 😉
Na koniec chciałbym podziękować wydawnictwu MT Biznes za wzbogacenie mojej biblioteczki o kolejną cenną pozycję!
📖 Egzemplarz recenzencki od wydawnictwa MT Biznes – opinia własna.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toInteresująca analiza kapitalistycznego rynku z uwzględnieniem teorii „idealnej konkurencji” i monopolu, ze wskazaniem monopolu jako gwaranta rozwoju i ogólnych korzyści społecznych. Moim zdaniem warto zauważyć, że jedynie monopole powstałe w wyniku walki na rynku „idealnej konkurencji” mogą potwierdzać tezę...
Spodziewałem się nudnego podręcznika dla opornych, jak założyć start-up, tymczasem zawiodłem się. Dostałem głęboki, przemyślany i skoncentrowany wykład o postępie technologicznym i długoterminowym myśleniu o przyszłości, gdzie czasem jako wtrącenia pojawiają się wskazówki związane z prowadzeniem lub zakładaniem start-up'u. Autor ma niezwykłą ścieżkę kariery biznesowej, że tak to nazwę, zaczynając od PayPal'a a kończąc na Palantirze, spółce marzeniu, gdybym tylko zainteresował się inwestowaniem dziesięć lat wcześniej ;) Poza tym ma chyba upodobanie do twórczości Tolkiena, Mithril, Palantir i cytaty z Władcy, dodają smaczku lekturze. Na pewno nie jest to książka dla każdego, autor nie podaję łatwych przepisów na sukces, raczej zadaje trudne pytania, nad którymi każdy musi się sam pochylić. Jak widać po recenzjach, nie każdy zrozumiał, nie każdemu się chciało. Ja przeczytałem jednym tchem, może nie jest to 'Biblia dla start-upów' jak mam nadrukowane na boku książki, ale na pewno jest to księga pytań, wartych odpowiedzi, a odpowiedzieć każdy musi sobie sam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałam po poleceniu i bardzo się zawiodłam. Są ciekawe momenty, ale nie ma tutaj za dużo o samych innowacjach od strony praktycznej. Bardziej ogólne opowieści o dobrze nam znanych wielokrotnie mielonych przedsiębiorcach z Doliny Krzemowej.
Zatrzymuję dla siebie cytat z samego początku:
„Zawsze gdy prowadzę rozmowę rekrutacyjną, lubię zadawać następujące pytanie: „Czy jest coś istotnego, w czym niewiele osób zgodziłoby się z panią/panem?”.
Miałam nadzieję, że przyda mi się pod kątem tworzenia własnego start-upu, ale jednak nie. Taka trochę "amerykańska papka". Jest niestety sporo książek tego typu na rynku pisanych w podobnym stylu i za każdym razem obiecuję sobie, że tym razem już się nie nabiorę...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZatrzymuję dla siebie cytat z samego początku:
„Zawsze gdy prowadzę rozmowę rekrutacyjną, lubię zadawać następujące...
Mieszane uczucia mam co do tej książki. Z jednej strony jest sporo rad dla ogólnie wszystkich, którym chodzi po głowie założenie firmy, z drugiej strony autorzy mocno koncentrują się na wąskiej branży IT, i to z rynku amerykańskiego (doliny krzemowej). I żeby doprecyzować, pisząc firma nie mam na myśli jednoosobowej działalności gospodarczej z obrotami 15k PLN miesięcznie. Dużo nawiązań jest do Steva Jobs'a, Billa Gates'a , Yahoo, Amazona, do monopolistycznej pozycji na rynku
Wbrew tytułowi nie jest to podręcznik jak zacząć ode zera (zero),a skończyć na zbudowaniu dobrze prosperującej firmy (one). Z pewnością nie w polskich warunkach ekonomicznych. W mojej opinii książka ta powinna byś skierowana do ludzi, którzy już mają jakiś niewielki biznes, w miarę dobrze prosperujący i planują przejść ze skali mikro w skalę makro.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra książka, polecam.
Bardzo dobra książka, polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLegendarna książka z wieloma ciekawymi pomysłami. Gdy pierwszy raz ją czytałem wydała mi się "płytka". Więcej wniosków mam po drugim przeczytaniu. Mocno ukierunkowana na biznes.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo ponownym przeczytaniu książki muszę zwiększyć jej opinię z 6 na 9.
W 2025 roku moja pierwsza firma zdążyła już upaść i myślę nad kolejnym przedsięwzięciem. Cieszę się, że postanowiłem dać Zero to One kolejną szansę. Rozumiem lepiej co autor chciał przekazać i na pewno postaram się mieć na uwadze wskazówki, które są w książce rozsiane, nawet mam z niej notatki, co w 2021 uważałem za zbędne, bo wydawała mi się książką bardziej fabularną niż poradnikową.
Po ponownym przeczytaniu książki muszę zwiększyć jej opinię z 6 na 9.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwszy raz czytając książkę w 2021 ewidentnie nie byłem jej odbiorcą. To był jeszcze czas przed moją pierwszą firmą i generalnie uważałem, że wystarczy założyć cokolwiek i odniesie się sukces, wystarczy włożyć odpowiednio dużo pracy (och naiwność).
W 2025 roku moja pierwsza firma zdążyła już upaść i...
"Zero to One" Petera Thiela to inspirująca destylacja myślenia jednego z najbardziej przenikliwych inwestorów i przedsiębiorców Doliny Krzemowej. Autor, współzałożyciel PayPala i wczesny inwestor Facebooka, przekonująco argumentuje za fundamentalną różnicą między kopiowaniem istniejących rozwiązań (przejściem od 1 do n) a tworzeniem czegoś prawdziwie nowego (od 0 do 1). Thiel kwestionuje dominujące paradygmaty zarówno w startupach, jak i w konwencjonalnym myśleniu biznesowym, proponując kontrariańskie podejście do tworzenia wartości i budowania przyszłości. Szczególnie cenne są jego rozważania na temat monopoli, konkurencji i tajemnic – obszarów, które pozostają niezagospodarowane lub niezauważone przez większość.
Książka oferuje niezwykle stymulującą intelektualnie perspektywę i zmusza do przemyślenia utartych schematów myślenia o innowacji i przedsiębiorczości. Należy jednak zaznaczyć, że Thiel operuje głównie na poziomie szerokich koncepcji i filozoficznych rozważań, nie zagłębiając się zbytnio w konkretne, praktyczne wskazówki realizacyjne. To bardziej manifest określonego sposobu myślenia niż podręcznik krok po kroku. Dla czytelników poszukujących szczegółowych instrukcji dotyczących budowania startupu może to być pewnym rozczarowaniem, ale dla tych, którzy cenią sobie perspektywiczną wiedzę i fundamentalne zasady, które przetrwają próbę czasu, "Zero to One" pozostaje jedną z najbardziej wartościowych pozycji w bibliotece biznesowej.
Jeśli ktoś się waha, czy po nią sięgnąć, albo chce sobie przypomnieć jej kluczowe idee, polecam zajrzeć na moją stronę Lumeo.pl, gdzie znajdziecie jej szczegółową analizę.