ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać4
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać10
ArtykułyUmrę, jeśli tego nie polubisz - weź udział w konkursie i wygraj wspomnienia influencerki
LubimyCzytać42
Trzynaście zagadek

- Panna Marple (tom 1.5)
- The Thirteen Problems
- 2015-01-01
- 2015-01-01
- Tomasz Szlagor
Zabawa w detektywa może być wyjątkowo inspirująca, zwłaszcza jeśli przy stole siedzi panna Jane Marple. Klub wtorkowych spotkań otwiera podwoje! Oprócz niej wśród uczestników gry są: lekarz, prawnik, malarka, pisarz i... emerytowany detektyw Scotland Yardu. Wszyscy opowiadają historie kryminalne, pozostawiając ich rozstrzygnięcie starszej pani.
Agacie Christie udało się stworzyć zbiór wyjątkowy. W sposób budzący dreszcze przedstawiona została relacja pomiędzy mordercą, ofiarą i świadkiem zbrodni, który nie może nic zrobić, żeby jej zapobiec. No chyba że jest panną Marple!
Zbiór składa się z 13 opowiadań wydanych po raz pierwszy w 1932 roku.
1. Klub Wtorkowych Spotkań.
2. Świątynia Astrate.
3. Sztaby złota.
4. Krew na ulicy.
5. Motyw i okazja.
6. Zbrodnia i ryby.
7. Błękitne geranium.
8. Dama do towrarzystwa.
9. Czterech podejrzanych.
10. Tragedia w Boże Narodzenie.
11. Ziele śmierci.
12. Wypadek w bungalowie.
13. Wypadek na moście.
11.
Kup Trzynaście zagadek w ulubionej księgarnii
Trzynaście zagadek
Grupa osób postanawia zabawić się w odgadywanie rozwiązań kryminalnych zagadek. Wśród nich jest panna Marple, której niezawodność - jak w pozostałych książkach z jej udziałem - i tutaj jest nieoceniona. Ciekawy zbiór krótkich opowiadań, w których występują te lepsze i te gorsze, jak w wielu przypadkach. Najbardziej podobały mi się: "Krew na ulicy", "Czterech podejrzanych" oraz "Wypadek na moście". Panna Marple jak zwykle świetnie dedukuje podczas rozwiązywania takich tajemnic kryminalnych! Szkoda tylko, że niektóre zagadki wymagały znajomości rzeczy, które czytelnikowi nie są znane, co utrudniało znalezienie właściwej odpowiedzi... Choć przyznaję, przedstawianie historii przez zgromadzone towarzystwo "przy kawie" to naprawdę interesująca podstawa książki! Szczegółowa ocena: "Klub Wtorkowych Spotkań" - 6/10 "Świątynia Astarte" - 4/10 "Sztaby złota" - 4/10 "Krew na ulicy" - 7/10 "Motyw i okazja" - 6/10 "Zbrodnia i ryby" - 6/10 "Błękitne geranium" - 5/10 "Dama do towarzystwa" - 5/10 "Czterech podejrzanych" - 7/10 "Tragedia w Boże Narodzenie" - 5/10 "Ziele śmierci" - 5/10 "Wypadek w bungalowie" - 4/10 "Wypadek na moście" - 7/10
Oceny książki Trzynaście zagadek
3671 użytkowników ma tytuł Trzynaście zagadek na półkach głównych- Przeczytane 2 456
- Chcę przeczytać 1 215
- Agatha Christie 86
- Kryminał 52
- Kryminały 42
- 2025 17
- Agata Christie 17
Tagi i tematy do książki Trzynaście zagadek

Inne materiały dotyczące książki Trzynaście zagadek

Jesienny numer dwumiesięcznika „Książki. Magazyn do czytania” już w kioskach
Cytaty z książki Trzynaście zagadek
Życie samo w sobie jest niewyjaśnioną zagadką.
Życie samo w sobie jest niewyjaśnioną zagadką.
Wydaje mi się, że wielu ludzi nie jest ani dobrych, ani złych, ale cóż, po prostu bardzo głupich...
Życie jest pełne analogii".
Życie jest pełne analogii".

OPINIE i DYSKUSJE o książce Trzynaście zagadek
Nie podobało mi się, moge to skrócić do zdania "znajomi grają w czarne historie"
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka jest zbiorem opowiadań o dość nierównym poziomie. Jednak czytając każde z nich miałam wystaraczjąco dużo rozrywki aby całość ocenić dość wysoko.
Polecam ;).
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam ;).
Jak zwykle panna Marple górą.
Jak zwykle panna Marple górą.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStyl nie do podrobienia.
Styl nie do podrobienia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRaz na kilka lat sięgam po książki Agaty Christie. Nie przepadam za "małym Belgiem". Najbardziej lubię pannę Marple i jej przenikliwy umysł. Trzynaście tytułowych króciutkich, dobrych opowiadań, dokładnie w stylu panny Marple- "u nas na wsi to juz kiedyś było". Urocze, bo tak odmienne od tego, co dzisiaj się dobrze sprzedaje. Dobrze spędzony wieczór.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam kryminały retro!
Uwielbiam kryminały retro!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to zbiór opowiadań kryminalnych Agathy Christie, w których opisuje przygody panny Jane Marple.
Oto przyjaciele panny Marple postanawiają założyć Klub Wtorkowych Spotkań. I tak w każdą wtorkową noc grono barwnych postaci – lekarz, prawnik, malarka, pisarz, emerytowany detektyw – dzieli się historiami o przeszłych zbrodniach. Zebrani mają opowiedzieć o zbrodni, której byli świadkiem i której wyjaśnienie znają. Każda zagadka jest bardzo trudna, a równocześnie staje się logiczna i oczywista, gdy panna Marple zabiera się za wyjaśnianie.
Nobliwa starsza dama utrzymuje, że natura ludzka jest wszędzie taka sama i nie ma o człowieku zbyt wysokiego mniemania.
W przeciwieństwie do klasycznych powieści detektywistycznych „Trzynaście zagadek” pozwala nam brać udział w śledztwie. Każda historia to małe dzieło sztuki, a całość – salonowa symfonia zbrodni, zagrana na trzynaście głosów. Moim zdaniem jest to coś, co każdy miłośnik zagadek przeczytać powinien.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZabawa w detektywa może być wyjątkowo inspirująca, zwłaszcza jeśli przy stole siedzi panna Jane Marple.
Bardzo przyjemny zbiór opowiadań z Panną Marple w roli głównej. Choć nie jestem fanem takiej formuły to z jej udziałem było satysfakcjonująco.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiężko było przewidzieć rozwiązanie które dostajemy pod koniec opowiadania ale w tym cały urok. Myślę że dla fanów to fajny smaczek a dla pozostałych znajdą się powody do narzekań.
Chętnie poznałabym pannę Marple!
Chętnie poznałabym pannę Marple!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyjemne czytadełko, do połknięcia na jedno lub dwa podejścia, lekkostrawne i łatwe do zapomnienia. Trzynaście kryminalnych zagadek opowiedzianych sobie przez grupę znajomych w ramach towarzyskiej gierki dla zabicia czasu, wszystkie rozwiązane oczywiście przez pannę Marple. Spotkałam się z nią po raz pierwszy (raczej nie ostatni) i myślę, że możemy się polubić. Te proste historyjki były zaledwie małą próbką jej charakteru, więc z przyjemnością poznam ją bliżej.
PS Trochę sprawiedliwości dla Jane Helier! Może i jest głupiutka, ale za to ładna i miła. Być może planuje też włamanie z kradzieżą, ale to szczegół xD
Przyjemne czytadełko, do połknięcia na jedno lub dwa podejścia, lekkostrawne i łatwe do zapomnienia. Trzynaście kryminalnych zagadek opowiedzianych sobie przez grupę znajomych w ramach towarzyskiej gierki dla zabicia czasu, wszystkie rozwiązane oczywiście przez pannę Marple. Spotkałam się z nią po raz pierwszy (raczej nie ostatni) i myślę, że możemy się polubić. Te proste...