Geek Girl. Modelka z przypadku

- 2015-03-18
- 2015-03-18
- 2013-02-13
- Iwona Wasilewska
Harriet Manners ma piętnaście lat i szeroką wiedzę na rozmaite tematy. Wie na przykład, że w kocim uchu są 32 mięśnie, przeciętny człowiek śmieje się piętnaście razy dziennie, a opuszczające jaskinię nietoperze zawsze skręcają w lewo. Wie również, że nikt w szkole jej nie lubi. Harriet Manners jest kujonką, a tacy jak ona mają zazwyczaj ciężkie życie...
Kup Geek Girl. Modelka z przypadku w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Geek Girl. Modelka z przypadku
/geek/ 1.<<osoba towarzysko nieobyta i niemodna>> 2.<<osoba zafascynowana konkretnym tematem (zwykle związanym z nauką); obsesyjny entuzjasta jakiejś dziedziny>> 3.<<obraźliwe określenie mola książkowego i kujona>> Rudowłosa Harriet Manners ma piętnaście lat, piegowatą cerę oraz dwie lewe ręce i dwie lewe nogi - zawsze musi się o coś potknąć (na przykład o własne stopy),siejąc dookoła chaos. Ta dziewczyna to prawdziwa chodząca katastrofa. Ale Harriet jest przede wszystkim tzw. geekiem - w pełnym znaczeniu tego słowa. Posiada dużą wiedzę na naprawdę różne tematy. Wie na przykład z jakiego języka pochodzi słowo "mumia" i co oznacza; wie że w XVII wieku bardzo modne było przyklejanie sobie brwi z mysich skórek; dlaczego kocie oczy świecą w ciemności i o ile dokładnie Księżyc oddala się każdego roku od Ziemi. Są jednak takie rzeczy o których Harriet nie ma najbladszego pojęcia: o modzie i o stylu w ogóle. Nie wie też, jak to jest mieć życie towarzyskie i jakie to uczucie, gdy jest się lubianym - Harriet ma tą świadomość, że jest dziwna i że nikt jej nie lubi. No, prawie nikt. Harriet ma w końcu własnego stalkera o imieniu Toby (kolega z klasy; również geek, a nawet jeszcze większy) oraz Nat, najlepszą przyjaciółkę. Dziewczyny przyjaźnią się od dnia gdy obie - mając po pięć lat - na pewnym przyjęciu schowały się pod jednym fortepianem. Jednak ich przyjaźń zostaje poddana ciężkiej próbie, gdy przez swoje destrukcyjne zdolności Harriet niechcący kradnie największe marzenie Nat: zostaje zauważona przez Infinity Models - międzynarodową agencję modelek na której czele stoi bogini mody, Yuka Ito. Harriet Manners - prawdziwa modelka z przypadku - ma jedną jedyną szansę żeby przemienić się z brzydkiego kaczątka w pięknego łabędzia i jednocześnie udowodnić wszystkim - a przede wszystkim sobie -, że jest kimś znacznie więcej niż tylko geekiem. "Geek Girl. Modelka z przypadku" jest poniekąd powieścią autobiograficzną, ponieważ gdy Holly Smale miała 15 lat, została zauważona przez agenta modelingu. Smale jednak przyznaje że, tak jak Harriet, ma dwie lewe ręce i dwie lewe nogi: na wybiegach często się przewracała, siejąc dookoła zamęt i niszcząc bardzo drogie rzeczy. Ostatecznie Smale porzuciła modeling (zresztą, nigdy nie dawał jej prawdziwej radości, jak przyznała) na rzecz czegoś co naprawdę kocha: pisarstwa. Po "Geek Girl. Modelka z przypadku" sięgnęłam przede wszystkim dlatego, że potrzebowałam przerwy od tych wszystkich przygnębiających, smutnych książek do których od dawna przejawiam niezdrową słabość. Szukałam jakiejś lekkiej, mało wymagającej, zabawnej i odmóżdżającej lektury. Do wypożyczenia "Geek Girl. Modelki przypadku" zachęcił mnie przede wszystkim opis z tyłu książki, obiecujący mi wszystko to, czego akurat szukałam. I cóż... mam mieszane uczucia. Książka zaczęła się całkiem nieźle, ale gdzieś tak mniej więcej w połowie historii wszystko się zepsuło. W pewnym momencie zaczęło być zbyt nudno i zbyt przewidywalnie. Poza tym bywały takie momenty w którym doskonale rozumiałam dlaczego Harriet nie jest lubiana. Choć tak naprawdę najbardziej irytowała mnie macocha głównej bohaterki, Annabel. Jeżeli chodzi o plusy: humor.Trzeba przyznać, że książka jest nawet zabawna - a to dzięki talentowi Harriet do wpadania się w różne śmieszne sytuacje, jak i również za sprawą rozbrajającego ojca Harriet, pana Mannersa, oraz Willbura: ekstrawaganckiego agenta z Infinity Models - to on pierwszy zobaczył w Harriet materiał na modelkę. Wahałam się przy wystawieniu oceny "Geek Girl. Modelki z przypadku", ponieważ na początku dałam książce niższą ocenę; to tak naprawdę dosyć przeciętna powieść młodzieżowa, jak dla mnie do jednorazowej rozrywki. Ostatecznie jednak stwierdzam, że zasługuje na tą jedną ocenę wyżej - w końcu "Geek Girl. Modelka z przypadku" jest naprawdę całkiem zabawne, a poza tym miała być moją lekką, odmóżdżającą lekturą i muszę przyznać, że swoją rolę spełniła.
Oceny książki Geek Girl. Modelka z przypadku
602 użytkowników ma tytuł Geek Girl. Modelka z przypadku na półkach głównych- Przeczytane 323
- 2015 5
- 2015 5
- Z biblioteki 5
- Biblioteka 5

OPINIE i DYSKUSJE o książce Geek Girl. Modelka z przypadku
Trochę zawiodłam się na tej powieści, choć lektura niczego sobie miałam wrażenie, że serial lepszy.
Na razie nie zamierzam czytać następnego tomu.
Polecam na lekką wakacyjną książkę.
♡♡♡♡♡♡
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa razie nie zamierzam czytać następnego tomu.
Polecam na lekką wakacyjną książkę.
♡♡♡♡♡♡
Podsumowując, fajna ale dla dzieci.
Z początku książka niesamowicie mnie denerwowała. Stała na regale dobre kilka lat kompletnie nie rusza i żałuje, że nie przeczytałam jej kiedyś. Teraz (mając 17 lat) książka jest dla mnie zbyt dziecinna, może po prostu nie moje poczucie humoru? Na pewno byłaby lepsza dla młodszych odbiorców. (Chociaż niektóre sytuacje wydają mi się dość krzywdzące i niepoprawne)....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSpodziewałam się, że książka będzie o trochę starszych bohaterach.
Spodziewałam się, że książka będzie o trochę starszych bohaterach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla dzieci
Dla dzieci
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka była bardzo śmieszna. Nie mogłam od niej się oderwać.
Świetnie były opisane rozterki i przeżycia głównej bohaterki.
Miło się ją czytało. Książka była rewelacyjna.
Książka była bardzo śmieszna. Nie mogłam od niej się oderwać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietnie były opisane rozterki i przeżycia głównej bohaterki.
Miło się ją czytało. Książka była rewelacyjna.
Harriet Manners jest rudowłosą piętnastolatką z szeroką wiedzą na różnorodne tematy, do których nie zalicza się moda. Jest ona najprawdziwszym geekiem. I chodzącą katastrofą. Ma ona jedną najlepszą przyjaciółkę Nat i stalkera Tobbiego. Jednak kiedy przez przypadek zostaje ona zauważona przez agencję modelek jest to dla niej ostatnia deska ratunku, by zmienić siebie i zostać lubianym. Jednak bycie modelką wygląda zupełnie inaczej niż jej się to wydawało. A konsekwencje jakie ponosi przez podjęcia tej decyzji zmienia jej życia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"-Jestem, jakby to ująć, społecznie niedostosowana.
Jakiś czas temu wspominałam Wam o tej serii, jako idealne pasującej lekturze na wakacyjne czy letnie wieczory... Ale nic więcej nie dodałam. Czas więc napisać ciut więcej słów o pierwszym tomie! "Modelka z przypadku" to przede wszystkim zabawna i napisana z wielkim humorem książka, której główna bohaterka jest geekiem. Wie wszystko, nawet najdrobniejsze na nic potrzebne rzeczy np. że w kocim uchu są 32 mięśnie. No i jak to bywa w takich historiach - szara nie lubiana myszka zostaje przez przypadek dostrzeżona przez agencję modelek. No i tak zaczyna swoją karierę jako modelka!
Możemy się domyślić że Harriet nie ma kompletnie pojęcia o modelingu. Co prowadzi do wielu śmiesznych zdarzeń.
Jak dla mnie książka okazała się świetnym przerywnikiem od wszelkiego rodzaju romansów czy fantastyki.
To jest typowa książka młodzieżowa, która jest lekka, przyjemna i szybciutko się ją czyta. Nie jest to powieść po której możemy spodziewać się łzawej historii, czy pikantnego romansu. Nie. To typowa książka która sprawdzi się na rozluźnienie i poprawę nastroju! Jak dla mnie bomba, bo lubię modę. Dzięki tej książce mogłam na chwilę oderwać się od rzeczywistości i po marzyć o karierze modelki!
Bookstagram: https://www.instagram.com/mirror_ofsoul/
"-Jestem, jakby to ująć, społecznie niedostosowana.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to-Aniołeczku, to po prostu uroczo! Społeczeństwo bywa strasznie nudne, prawda? O wiele lepiej być na jego marginesie."
Świetna lektura i dobra zabawa :) O nastoletnich dylematach, odrzuceniu i o tym, że warto być sobą...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWedług mnie książka słaba, nie zachęca , dlatego też nie przeczytałam jej do końca. Nie dla mnie :/
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHarriet Manners jest prawie- zwykłą piętnastolatką. Osiąga świetne wyniki w nauce, uwielbia ciekawostki na wszelakie tematy i interesuje się tym, co inni uważają za nudne i głupie. Odstaje od szkolnego społeczeństwa, jest nazywana kujonem i geekiem, co sprawia jej niemałą przykrość. Według niej jej życie jest do bani.
Ale co się stanie jeśli los postanowi dać dziewczynie szansę na zostanie popularną i lubianą? Pewnego dnia, zupełnie przez przypadek, Harriet dostaje propozycję zostania modelką. Co zrobi Geek Girl? Wywróci swój świat do góry nogami, czy wróci do bycia zwykłą dziewczyną?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAle co się stanie jeśli los postanowi dać dziewczynie...