Geek Girl. Modelka z przypadku

Okładka książki Geek Girl. Modelka z przypadku autora Holly Smale, 9788376863542
Okładka książki Geek Girl. Modelka z przypadku

Kup Geek Girl. Modelka z przypadku w ulubionej księgarnii

Geek Girl. Modelka z przypadku

Oceny książki Geek Girl. Modelka z przypadku

OPINIE i DYSKUSJE o książce Geek Girl. Modelka z przypadku

Trochę zawiodłam się na tej powieści, choć lektura niczego sobie miałam wrażenie, że serial lepszy.
Na razie nie zamierzam czytać następnego tomu.
Polecam na lekką wakacyjną książkę.
♡♡♡♡♡♡

Na razie nie zamierzam czytać następnego tomu.
Polecam na lekką wakacyjną książkę.
♡♡♡♡♡♡

Podsumowując, fajna ale dla dzieci.

Z początku książka niesamowicie mnie denerwowała. Stała na regale dobre kilka lat kompletnie nie rusza i żałuje, że nie przeczytałam jej kiedyś. Teraz (mając 17 lat) książka jest dla mnie zbyt dziecinna, może po prostu nie moje poczucie humoru? Na pewno byłaby lepsza dla młodszych odbiorców. (Chociaż niektóre sytuacje wydają mi się dość krzywdzące i niepoprawne)....

Spodziewałam się, że książka będzie o trochę starszych bohaterach.

Spodziewałam się, że książka będzie o trochę starszych bohaterach.

602 użytkowników ma tytuł Geek Girl. Modelka z przypadku na półkach głównych
106 użytkowników ma tytuł Geek Girl. Modelka z przypadku na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Geek Girl. Modelka z przypadku

Holly Smale
Holly Smale
Holly fell in love with writing at five years old, when she realised that books didn't grow on trees like apples. A passion for travel, adventure and wearing no shoes has since led her all over the world: she has visited 20 countries, spent two years working as an English teacher in Japan, volunteered in Nepal, been bartered for in Jamaica and had a number of ear-plugs stolen in Australia, Indonesia and India. As a teenager, she also did a little modelling in the hope that eventually she would be sent somewhere exciting. She wasn't. Holly has a BA in English Literature, an MA in Shakespeare, and currently lives either in London or @holsmale.

Mercy. Miłosierna Rebecca Lim
Mercy. Miłosierna
Rebecca Lim
„Mercy. Miłosierna" Rebeki Lim to bardzo ciekawa pozycja do przeczytania. Naprawdę szkoda, że tak mało się o niej mówi, a kolejne części nie doczekały się tłumaczenia. W pierwszym tomie dostaliśmy dopiero zarys epickich wydarzeń i zapowiedź rozwiązania wszystkich tajemnic. Mimo wszystko dalej polecam ją przeczytać, sam w sobie pierwszy tom dostarcza wiele wrażeń. Niestety opis z tyłu książki zdradza jedną z bardziej znaczących tajemnic, a mianowicie że Mercy jest aniołem. Bohaterka przez większość powieści tylko się tego domyśla, ale nie jest do końca pewna. Niemniej podczas lektury rodzi się tyle różnych pytań, że czytelnicy nie powinni narzekać na brak zagadek. Koncept fabuły jest tu niezwykle ciekawy. Mercy trafia co jakiś czas do ciał losowych ludzi i próbuje im pomóc w rozwiązaniu problemów. Przy tym wszystkim nie wie kim się stała, ani co właściwie tę osobę trapi. Obecnie jest chórzystką Carmen, która w związku z wyjazdowym występem, musi zamieszkać w domu, w którym doszło do tragedii. Mercy postanawia pomóc dziewczynie odnieść sukces na scenie oraz rozwiązać sprawę tajemniczego zaginięcia córki swoich gospodarzy. Ogromnie podobał mi się wątek kryminalny tej powieści. Samo rozwiązanie było bardzo satysfakcjonujące i muszę ostrzec, że dosyć brutalne i przerażające. Zapraszam na mojego Bookstagrama: https://www.instagram.com/p/CxAULZMt241/?igshid=MmU2YjMzNjRlOQ==💕
Erynka - awatar Erynka
oceniła na72 lata temu
Playlist for the Dead. Posłuchaj, a zrozumiesz Michelle Falkoff
Playlist for the Dead. Posłuchaj, a zrozumiesz
Michelle Falkoff
Z pozoru normalny dzień, jak każdy inny, nie licząc imprezy, mającej miejsce uprzedniego wieczoru, która to skończyła się... nieprzyjemnie. Po tym, jak Sam wdał się w kłótnię z Haydenem i padło o kilka gorzkich słów za dużo, chłopak decyduje się odwiedzić przyjaciela. Z samego rana. W jego łóżku znajduje jednak bezwładne, zimne ciało... Na szafce nocnej stoi opróżniona butelka i puste opakowanie po lekach psychotropowych. I pendrive z krótkim listem... Skierowanym do niego. A w nim tylko słowa "Dla Sama. Posłuchaj, a zrozumiesz"... Moje oczekiwania wobec "Playlist for the Dead. Posłuchaj, a zrozumiesz" były wysoce... ambiwalentne. Pierwszy raz zetknęłam się z tym tytułem w listopadzie 2015 roku, czyli w momencie wydania jego tłumaczenia na naszym rynku. Mocno mnie wtedy zaintrygował. Tematyka w pełni trafiła w moje gusta, a sam pomysł z playlistą i przeplataniem rozdziałów kolejnymi tytułami piosenek głęboko poruszył duszę muzykoholiczki. Z drugiej strony, opinie na jego temat były w większości negatywne. Spotkałam się też z porównaniami do "13 powodów", co jeszcze mocniej odstręczało. Co prawda, dzieło Jaya Ashera kontemplowałam lata świetlne temu, ale doskonale pamiętam, jak blado wypadło na tle serialu - i to mimo licznych zgrzytów, w tym także momentu kompletnego odklejenia się twórców. Dlatego też latami sukcesywnie powstrzymywałam się od zakupu, aż w końcu uległam instynktowi... I niebiosom niech będą za to dzięki, chwała na wieki, etcetera, etcetera. Dawno nie miałam do czynienia z tak dobrze skrojoną młodzieżówką (kto by się tego spodziewał po osobie, która młodzieżówek zwyczajnie nie czyta) i coś czuję, że będę do niej często wracać. Tak jak na ogół staram się unikać rereadów, tak tutaj będę to robić bezpardonowo, bo dostarczyło mi to nie tyle swego rodzaju rozrywki (dobre sobie),co głębokich refleksji i... chwil ukojenia. Przewrotność losu bywa nieobliczalna, widocznie najlepiej otulają mnie opisy niezaprzeczalnie dołujących tragedii. Hayden nie miał łatwo w życiu. Wygórowane oczekiwania rodziców, którym nie sposób było sprostać, złe stosunki ze starszym bratem, nieustannie się nad nim znęcającym ku uciesze kolegów. Problemy w szkole, nadwaga, wyszydzanie, drwiny i obelgi pod jego kątem. Brak dziewczyny, znajomych, perspektyw i nadziei na lepsze jutro. W zasadzie jedyną osobą, która trzymała go przy życiu, był Sam. A i on w pewnym momencie zaczął się od niego oddalać... Wszystko to - i dużo, dużo więcej (to nigdy nie jest prosta przyczyna) - doprowadziło do ostateczności. Czy to musiało tak się skończyć? Czy może dało się tego uniknąć? Kto zawinił? Nasuwa się wiele pytań, na które nie można udzielić jednoznacznej odpowiedzi... Pełna, oryginalna opinia tutaj: https://www.instagram.com/p/DBc95o2NEVa/?img_index=1
Szejdi007 - awatar Szejdi007
Zac & Mia A.J. Betts
Zac & Mia
A.J. Betts
Ta książka to dwie historie: z jednej strony urocza i wzruszająca, z drugiej smutna i przygnębiająca. Opowieść przedstawia relację dwójki bohaterów, która – co może być kluczowym problemem – opiera się właściwie na niczym. Trudno uwierzyć w więź, jaka między nimi powstaje, ponieważ interakcji między nimi jest zaskakująco mało. Główny bohater zdaje się obsesyjnie wracać do wspomnień o dziewczynie, mimo że ich relacja była powierzchowna, a sama bohaterka bywa wręcz irytująca, co dodatkowo nie ułatwia odbioru. Historia przedstawia “dorosłe problemy niedorosłych ludzi”, co może być interesujące dla młodszych czytelników, jednak dla starszych może to wydawać się nieco frustrujące. Sposób, w jaki bohaterowie radzą sobie z trudnościami, jest daleki od ideału, ale niestety odzwierciedla życie – czasem chaotyczne, pełne emocjonalnych błędów i nieporozumień. Mimo że początkowo trudno było wciągnąć się w fabułę i uwierzyć w przedstawione wydarzenia, końcówka wyróżnia się jako bardziej sympatyczna i urocza. Nie jest to jednak zakończenie, które pozostawia czytelnika z poczuciem pełnej satysfakcji – brakuje mu konkretów i zamknięcia wątków. Podsumowując, jest to opowieść, która może trafić do młodszej publiczności, oferując im pewną lekcję życia. Dla bardziej wymagających czytelników jednak może okazać się zbyt mało przekonująca. Dobrze czyta się finał, ale jako całość historia pozostawia niedosyt.
Patrycja Angel - awatar Patrycja Angel
Pewnego dnia David Levithan
Pewnego dnia
David Levithan
Najpierw ukazała się powieść Każdego dnia – historia miłości bardzo nietypowego chłopaka imieniem A. i uroczej, choć mającej swoje problemy Rhiannon. Książka została zekranizowana i uchodzi dziś wśród młodych ludzi za „kultową”. Pewnego dnia to… No, niekoniecznie kontynuacja. Raczej spojrzenie na wydarzenia z oryginału z innej perspektywy. Oczami Rhiannon, przeciętnej amerykańskiej nastolatki z małego miasteczka. Brzmi to jak romans dla młodych czytelników i jest to romans dla młodych czytelników, tyle że bazujący na nietypowym koncepcie. Otóż A. codziennie budzi się w innym ciele. Raz jest mieszkającą w sąsiednim miasteczku zakompleksioną dziewczyną, by dobę później stać się przystojnym chłopakiem z okolicy i następnie zamienić się w przebojową czarnoskórą laskę. Mocno to komplikuje jego życie i utrudnia zakochanie się w kimkolwiek, nie mówiąc o stworzeniu związku. Pewnego dnia poznaje jednak Rhiannon. Chociaż nie, w Pewnego dnia jest przecież odwrotnie. To Rhiannon pewnego dnia nie poznaje swojego irytującego chłopaka, Justina. Przyzwyczajona do jego humorów i niekiedy aroganckiego zachowania, z zaskoczeniem obserwuje trwającą jedną dobę przemianę. Wkrótce dowiaduje się, że spędziła dzień z kimś innym, kto na jeden dzień zajął ciało jej ukochanego. Oczywiście uznaje tę historyjkę za wyssaną z palca i zbyt nieprawdopodobną, by była prawdziwa. Jednak A zamierza jej to udowodnić… Kto czytał część pierwszą, może być rozczarowany – historia niewiele się różni, a wiele scen wręcz się powtarza. Kto nie czytał części pierwszej, spokojnie może sięgnąć po tom drugi i niewiele straci. Powieść Pewnego dnia jest nieźle napisana, dynamiczna, niekiedy nawet zabawna, na pewno też nie stanowi przesłodzonego czytadełka. Może nie jest to literatura wybitna i głęboka, ale na półeczce z napisem „YA” (ang. young adult) na pewno się wyróżnia Więcej recencji: https://zdalaodpolityki.pl/category/ksiazka/ Zapraszam do współpracy autorów i wydawców!
Michał Zacharzewski - awatar Michał Zacharzewski
Eleonora i Park Rainbow Rowell
Eleonora i Park
Rainbow Rowell
Recenzja: 📼Eleonora i Park- Rainbow Rowell📼 4,5/5⭐️ 📼Niektóre książki skierowane do młodzieży są po prostu tylko rozrywką i to jest okej, a niektóre przekazują wartości, o niektórych zapominamy, a o niektórych nigdy nie zapomnimy. I to jest właśnie taka książka wartościowa, o której po odłożeniu na półkę nie da się zapomnieć i pozostawia w sercu coś na rodzaj pustki. 📼Ta książka była poruszająca, porusza problemy o których mało kto odważy się mówić, czy pisać, więc naprawdę jestem pełna podziwu dla autorki że podjęła się tego tematu i pozostawiła czytelnika w refleksji, pokazała że życie nie zawsze jest kolorowe, że nie każdy ma zapewniony dobrobyt. 📼Czytając tą książkę sięgnęłam po nią w najlepszym z możliwych momentów w moim życiu w jakim mogłam się na nią zdecydować, bo był to moment kiedy sama utraciłam kontakt z bliską mi osobą i ta książka dała mi zrozumienie, pokazała że emocje które przeżywam są normalne i nie należy się ich wstydzić. 📼Książka poruszająca tak ciężkie tematy została napisana niesamowicie lekko, czyta się ją szybko, czytelnik jest się w stanie szybko wciągnąć w fabułę i każda strona pozostawia po sobie pytanie co będzie dalej. 📼Uważam że tą książkę powinien przeczytać każdy, aby zrozumieć że wiele nas różni, ale nikt nie wie co tak naprawdę dana osoba przeżywa w domu, nikt nie wie jakie mamy zaplecze doświadczeń i to że ktoś się czymś od nas różni, odbiega od reszty, nie daje nam prawa do wyśmiewania takiej osoby z tego powodu, pokazuje też że życie często stawia nas przed ciężkim wyborem, gdzie nie ma dobrej albo złej decyzji, musimy kierować się dobrem własnym, nie patrząc na innych i wybrać najmniejsze zło.
wika_reading - awatar wika_reading

Cytaty z książki Geek Girl. Modelka z przypadku