Detektyw Blomkvist

- literatura dziecięca
- Detektyw Blomkvist (tom 1)
- Mästerdetektiven Blomkvist
- 2009-12-31
- 1973-01-01
- 2005-09-17
- Maria Olszańska
Największym problemem Kallego Blomkvista jest to, że mieszkańcy Lillköping są wyjątkowo uczciwymi ludźmi. Trzynastolatek marzy, by zostać znakomitym detektywem. Trudno jednak tego dokonać, gdy mimo najszczerszych chęci nie można wpaść na trop żadnej zbrodni. Szczęście jednak uśmiechnie się do Kallego – zupełnie niespodziewanie w okolicy pojawi się ktoś bardzo podejrzany...
Kup Detektyw Blomkvist w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Detektyw Blomkvist
"Krew! Co do tego nie ma wątpliwości! Przez szkło powiększające wpatrywał się w czerwoną plamkę. Potem przesunął fajkę w drugi kącik ust i westchnął. Rzeczywiście krew. Bo cóż innego można zobaczyć, kiedy się zatnie w palec? Ta plama powinna być rozstrzygającym dowodem, że sir Henry zgładził swą żonę, popełniając jeden z najohydniejszych mordów, jakie kiedykolwiek dane było wykryć detektywowi. Lecz niestety - wcale nie była. Nóż się ześliznął, gdy temperował ołówek, oto żałosna prawda. I za to sir Henry wcale nie ponosił winy. Zwłaszcza, że sir Henry, ten bydlak, wcale nie istniał". Trudne jest życie młodego detektywa, szczególnie jeżeli nie ma się szczęścia do miejsca narodzin. Londyńskie slumsy, chicagowska dzielnica fabryczna to są rejony! Niestety, Kalle Blomkvist mieszka w małej szwedzkiej miejscowości, gdzie niewiele się dzieje, przynajmniej jeżeli chodzi o przestępstwa. No może poza zwędzeniem kolekty z miejscowego kościoła, ale po wyparowaniu procentów winowajca sam się oddał w ręce policji. Żadnych perspektyw dla młodego śledczego. Nie martwcie się, gdy na scenę wkroczy wuj Einar (wiecie, że w Szwecji dzieci zwracają się do dorosłych: ciociu, wujku? Przynajmniej tak twierdzi autor przypisu),sprawy trochę się skomplikują. Myślę, że młody detektyw i jego dzielni przyjaciele nigdy nie spodziewali się takiej przygody! Uwielbiałam tę historię, szkoda że miałam w domu tylko pierwszą część przygód detektywa Blomkvista. Będę musiała nadrobić braki :)
Oceny książki Detektyw Blomkvist
543 użytkowników ma tytuł Detektyw Blomkvist na półkach głównych- Przeczytane 412
- Dla dzieci 8
- Dzieciństwo 7
- 2020 4
- Z dzieciństwa 4
- Literatura dziecięca i młodzieżowa 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Detektyw Blomkvist
Cała seria wspaniała! Emocjonujące, zabawne, czasem wzruszające przygody młodych bohaterów, niewiarygodne zwroty akcji, ciepła rodzinna atmosfera niewielkiego szwedzkiego miasteczka, a wszystko to opowiedziane z niesamowitą pasją, barwnie i profesjonalnie. Bardzo dobra oprawa dźwiękowa. Miłe przeżycie godne powtarzania:)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ wielką chęcią co jakiś czas wracam do tej książki (chociaż pod postacią audiobooka). Mimo iż słuchałam już kilka razy, to za każdym razem emocje te same. Trudno się oderwać i wątek detektywistyczny jest po prostu idealny. Wszystko to poprzeplatane zabawnymi zdarzeniami i dialogami. 10/10 - nic dodać, nic ująć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytaliśmy gdzieś 3 lat temu, teraz ponownie - świetny klimat, „legendarne” odzywki i inspiracja, gdzie dzieci tak pięknie potrafią się bawić (wojna róż, cyrk, zabawa w Indian). Do tego lekka i przyjemna zagadka, my uwielbiamy :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo fajna książka.
Bardzo fajna książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo było super! Wprawdzie kilka wątków w dzisiejszych czasach brzmi trochę dziwnie, ale słuchało się (przesłuchała w audiobooku) wspaniale! Wątek kryminalny jest na tyle interesujący, że słuchałam z uśmiechem na twarzy. Świetna książka dla dzieci.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZabawna lektura dla trochę starszych dzieci (seria jest rekomendowana dla dzieci około 9-12 lat) i dla ich rodziców oraz dla wszystkich wielbicieli Astrid Lindgren.
Przesłuchałam książkę w formie audiobooka i jestem zachwycona wykonaniem. Książka jest zagrana (a nie tylko przeczytana) przez panią Edytę Jungowską, a całości towarzyszy nastrojowa muzyka dopasowana do treści.
Przygoda detektywa Blomkvista też bardzo interesująca. Szybko można się domyślić, kto jest złoczyńcą, ale wątpię, by ktoś przewidział takie brawurowe zakończenie pełne zwrotów akcji.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzesłuchałam książkę w formie audiobooka i jestem zachwycona wykonaniem. Książka jest zagrana (a nie tylko przeczytana) przez panią Edytę Jungowską, a całości towarzyszy nastrojowa muzyka dopasowana do...
jest bardzo ciekawa i chce ją przeczytać jeszcze raz
jest bardzo ciekawa i chce ją przeczytać jeszcze raz
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toEDYTA JUNGOWSKA ZNOWU PRZENOSI MNIE W ŚWIAT DETEKTYWISTYCZNYCH PRZYGÓD KYLE'A, ANDERSA I EVY LOTTY😂🤗📖🎧🕵🏻♂️🕵🏻♀️🕵🏻♂️ POLECAM SERDECZNIE, ŚWIETNA AKCJA TRZYMAJĄCA W NAPIĘCIU DO OSTATNIEJ SEKUNDY.. JEST TO OCZYWIŚCIE ZASŁUGA CUDOWNEJ LEKTORKI🕵🏻♂️🕵🏻♀️📖🎧🤗😂💞💚👏🏻👏🏻💜💖
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCóż tu dużo mówić... Książka tak samo cudowna jak pozostałe historie Astrid Lindgren.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękna klasyka. Warto!
Piękna klasyka. Warto!