rozwiń zwiń

Lektura zamiast świątecznej gorączki

Seria „Biuro detektywistyczne nr 2” zadomowiła się już w Polsce i zdobyła niemało fanów. Nic dziwnego, każda książka to nie lada gratka dla miłośników zagadek i tajemnic. Na szczęście autorowi, Jornowi Lier Horstowi, pomysły się nie wyczerpują. Niczym świąteczny prezent, na półkach księgarni pojawiła się nowa historia. „Operacja Magiczne Miasteczko”, ukazująca się nakładem wydawnictwa Media Rodzina, to tajemnicza, zimowa zagadka, której nie powstydziłby się najlepszy detektyw!

Tiril i Oliwier, tym razem w towarzystwie dziadka, otrzymują nowe zlecenie. Jeszcze przed Świętami Bożego Narodzenia muszą odnaleźć kulę śnieżną – ważną, rodzinną pamiątkę. Niestety zadanie nie jest łatwe, bo przedmiot zostawiono na dalekiej północy, w filmowej wiosce Świętego Mikołaja. W dodatku po piętach detektywów depcze ktoś, komu również zależy na zimowej kuli. Czy świąteczna operacja zakończy się przed pojawieniem się pierwszej gwiazdki? Czas ucieka…

Jorn Lier Horst nieustannie zaskakuje kreatywnością. W kolejnym tomie przygód dwójki młodych detektywów wprowadza czytelników w świąteczną atmosferę i wysyła dzieci do wioski Świętego Mikołaja. Autor utrzymuje poziom zaangażowania i prostotę języka na poziomie wcześniejszych części, więc dzieci z chęcią zagłębią się w lekturę. Akcja toczy się umiarkowanie szybko, by podtrzymać zainteresowanie, ale i dać czas czytelnikom na podjęcie śledztwa, a tym samym pomoc głównym bohaterom w rozwiązaniu zagadki. Wraz ze stopniowo odkrywanymi tropami emocje rosną, podobnie jak chęć poznania zakończenia.

„Operacja Magiczne Miasteczko” należy do podcyklu norweskiej serii „Biuro detektywistyczne nr 2”. Książka, aktywnie angażująca czytelnika, wydana jest w większym formacie, z dużymi ilustracjami i krótkim tekstem. Zagadki wymagają udziału dzieci i sprawdzają spostrzegawczość młodych detektywów, przedłużając czas z książką i tworząc z czytania niesamowitą zabawę! Razem z głównymi bohaterami dzieci mają za zadanie rozwiązać zagadki, by móc potem kontynuować lekturę. Nie jest to łatwe. Rozwiązanie znajduje się w tekście lub na ilustracjach pełnych szczegółów. Jest tajemniczo, ale i wesoło, choć oczy trzeba mieć szeroko otwarte przez cały czas.

Komu mało będzie zagadek podczas lektury, na tego na końcu książki czeka kalendarz adwentowy, czyli kolejne 24 wzrokowe zagadki. Kto podoła im wszystkim? Ilustrator Hans Jorgen Sandnes podniósł poprzeczkę i urozmaicił ilustracje, dodając wiele ciekawych drobiazgów. Niektóre z nich to niezły bigos! Nie wszystko da się znaleźć w mgnieniu oka, co zapewnia jeszcze więcej zabawy! Ale przecież o to właśnie chodzi w książkach dla dzieci.

Seria Jorna Lier Horsta to publikacje, które mogą stanąć na podium dziecięcej literatury. Nowa część serii będzie nie tylko świetną zabawą dla stałych czytelników. Świąteczna atmosfera unosząca się z książki zaprasza do zabawy każdego, kto lubi trochę pogłówkować. W grudniu warto do niej zajrzeć razem z dzieckiem i przepaść w tajemniczym świecie, unikając świątecznej gorączki. Do tego książka jest tania jak… barszcz!

Eliza Idczak

Kup w ulubionej księgarni

Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów), „Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki.
Poczekaj, szukamy dla Ciebie najlepszych ofert

Pozostałe księgarnie

Informacja