Prawie w domu

Almost Home
2011-05-18
2011-05-18
978-83-62343-42-3
Fascynująca powieść o kobiecie, która musi stawić czoła trudnej przeszłości i odkryć niebezpieczne informacje, które zagrażają jej przyszłości.
Życie oficer wywiadu Jordan Weiss, studentki na uniwersytecie w Cambridge, legnie w gruzach, kiedy jej chłopak Jared tonie w rzece. Na prośbę śmiertelnie chorego przyjaciela podejmuje się pilnej misji u boku agenta Sebastiana Hodgesa. Kiedy nabiera nadziei na nowy początek życia, dowiaduje się, że śmierć jej chłopaka nie była tylko zwykłym wypadkiem. Jared, badając historię II wojny
światowej, odkrył bowiem pewną wstydliwą tajemnicę.
Wpływowe osoby za wszelką cenę starają się, by ten sekret nie ujrzał światła dziennego. Jordan staje się zagrożona, próbując odnaleźć odpowiedzi, które znajdują się niebezpiecznie blisko. Ujawniona prawda może na zawsze zmienić jej życie.

Kup Prawie w domu w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Prawie w domu

Oceny książki Prawie w domu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Prawie w domu

Bardzo dobra książka, gdzie początkowo wydaje się wszystko przypadkowe. Dwie sprawy które ściągają bohaterkę do Londynu nie są ze sobą powiązane. Ale praca w dyplomacji nie jest łatwa i potem zaczyna się akcja.
Wszystko fajne i ciekawe, tylko zakończenie nie do końca mi się spodobało.
Tzn Jordan Weiss wychodzi zwycięsko itd, ale gdyby się skończyło miłością, to byłoby idealnie.
Autorka miała fajny pomysł na opowieść.

Wszystko fajne i ciekawe, tylko zakończenie nie do końca mi się spodobało.

Pomimo sprzecznych opinii zdecydowałam się na tę książkę . I .... nie żałuję. Cieszy mnie fakt, że jeszcze dzisiaj zacznę czytać kontynuację losów Jordan Weiss " W sieci tajemnic". POLECAM:)

Całkiem wciągająca choć, w gruncie rzeczy, niezbyt rozwinięta fabuła. Główna bohaterka jest dyplomatką, która wraca po latach do Londynu, gdzie się kształciła i gdzie zginął jej chłopak, by rozwiązać sprawę finansowania albańskiego gangu. Jeśli ktoś nie lubi politycznych sensacji, to nie szkodzi, praca szybko zostaje zepchnięta na drugi plan i choć wokół afery finansowej kręci się niejeden wątek, to nigdy nie jest to temat numer jeden.
Bardzo przyjemnie mi się czytało, polubiłam główną bohaterkę, problem w tym, że w ogóle nie przemawia do mnie ani jej prywatne śledztwo ani powiązania, jakie łączą go z jej zawodowymi wyzwaniami. W ogóle, ta cała afera jest jakoś źle podana, nie za bardzo rozumiałam niektóre powiązania i niewiele mnie one interesowały.
Styl autorki zasługuje na plusika, nie męczyłam się ani przez moment. Można polecić, ale książka nie zachwyca.

491 użytkowników ma tytuł Prawie w domu na półkach głównych
116 użytkowników ma tytuł Prawie w domu na półkach dodatkowych

Okładka książki Grand Central. Historie o wojnie i miłości Melanie Benjamin, Jenna Blum, Kristin Hannah, Amanda Hodgkinson, Pam Jenoff, Sarah Jio, Sarah McCoy, Kristina McMorris, Alyson Richman, Erika Robuck, Karen White
Pam Jenoff
Pam Jenoff
Amerykańską autorką bestsellerowych powieści. Urodziła się w Maryland. Studiowała w Waszyngtonie na George Washington University, a następnie kontynuowała naukę w Cambridge. Po otrzymaniu tytułu magistra historii w Cambridge przyjęła nominację na specjalną asystentkę Sekretarza Armii. Praca ta stanowiła wyjątkową okazję do uczestniczenia w operacjach prowadzonych na najwyższych szczeblach rządowych. Zajmowała się m.in. organizowaniem pomocy rodzinom ofiar zamachu terrorystycznego na samolot pasażerski linii Pan Am, działaniami w miejscu zamachu bombowego w Oklahoma City czy przygotowywaniem ceremonii upamiętniających 50. rocznicę II wojny światowej. Po kilku latach pracy w Pentagonie Jenoff przeniosła się do Departamentu Stanu. W 1996 roku została skierowana do Konsulatu USA w Krakowie. W czasie pobytu w Polsce ze szczególną uwagą zajmowała się tematem Holocaustu i skomplikowanych relacji polsko-żydowskich, nawiązała też bliskie relacje z ocalałymi. Po zakończeniu służby dyplomatycznej Jenoff podjęła kolejne studia, tym razem prawnicze na Uniwersytecie Pensylwanii. Obecnie skupia się na pisaniu kolejnych książek oraz nauczaniu prawa w Rutgers.

Matka Pearl Maureen Lee
Matka Pearl
Maureen Lee
"Matka Pearl" autorstwa Maureen Lee to poruszająca powieść, która przenosi czytelnika w inny czas i świat, dostarczając zarówno emocji, jak i refleksji na temat relacji rodzinnych i miłości. Fabuła tej książki ukazuje życie Pearl, kobiety silnej, pełnej determinacji i poświęcenia dla swojej rodziny. Jako matka, żona i przyjaciółka, staje w obliczu różnych wyzwań i trudności, ale mimo to nie traci wiary w lepsze jutro. Historia ta jest jednocześnie pełna wzruszeń i inspirująca. Maureen Lee doskonale oddaje atmosferę epoki, ukazując zwyczaje, obyczaje i trudności życia codziennego. Wprowadza czytelnika w świat postaci, z którymi łatwo się utożsamić, co sprawia, że historia nabiera głębokiego znaczenia. Główna bohaterka, Pearl, staje się symbolem siły kobiet w obliczu trudności losu. Jej determinacja, miłość do rodziny i gotowość do poświęceń sprawiają, że czytelnik z łatwością może się z nią utożsamić. Przez kolejne strony powieści śledzimy jej losy, uczestniczymy w jej radościach i smutkach, a także obserwujemy, jak rozwija się jako kobieta. Powieść Maureen Lee to nie tylko opowieść o jednej rodzinie, ale także podróż w czasie, która pozwala zrozumieć, jak wiele się zmieniło, a jednocześnie, jak wiele pozostało niezmiennych wartości. Autorka umiejętnie snuje wątki, które łączą się w spójną całość, tworząc opowieść pełną napięcia i wzruszeń. "Matka Pearl" to lektura, która pozwala zanurzyć się w świat emocji, przemyśleń i relacji międzyludzkich. To książka dla tych, którzy cenią sobie poruszające historie rodzinne i chcą zanurzyć się w życie bohaterów, pełne wyzwań i niezwykłych chwil. Maureen Lee stworzyła dzieło, które z pewnością zostanie w pamięci czytelnika na długo po zakończeniu lektury.
LubiemCzytać - awatar LubiemCzytać
Potem Rosamund Lupton
Potem
Rosamund Lupton
Druga powieść od Rosamund Lupton za mną. Po “Siostrze”, która mnie zmęczyła miałam obawy, że kolejna książka od autorki mi nie podejdzie. Czy faktycznie? I tak i nie. “Potem” prezentuje w mojej ocenie bardziej interesującą historię niż “Siostra”. W szkole wybucha pożar, a Grace - główna bohaterka i matka wbiega do płonącego budynku, aby uratować znajdującą się w środku córkę Jenny. Z biegiem czasu okazuje się, że było to podpalenie i Grace wszczyna śledztwo. Książka wciąga i chce się dowiedzieć kto jest sprawcą tragicznych wydarzeń. Jest faktor tajemniczości i zagadki. Autorka całkiem sprawnie żongluje emocjami, bohaterami i całą akcją. Historia jest naprawdę ciekawa jednak zawiera dwa istotne elementy, za którymi mocno nie przepadam w literaturze, a które dla mnie jako czytelnika mają wpływ na ogólny odbiór książki. Podobnie jak w “Siostrze” jest tu narracja w pierwszej osobie, a dodatkowo główna bohaterka jest jakby duchem - wychodzi ze swojego ciała i towarzyszy swoim bliskim w rozwikłaniu zagadki razem z duchem swojej córki Jenny. Podobny motyw “ducha” jest też u Kristin Hannah w “Pozwól odejść “ i “Wyśnione szczęście”. Dla mnie to jest too much - nie lubię i raczej się do tego nie przekonam. Gdyby autorka napisała “Potem” w trzeciej osobie, moim zdaniem książka byłaby bardziej przystępna. Oczywiście to moja subiektywna opinia bo tak jak wspomniałam wcześniej, historia sama w sobie jest naprawdę dobra. Jeśli kiedyś na nią traficie to z pewnością polecam bardziej niż “Siostrę”.
Kokaloca - awatar Kokaloca
oceniła na62 lata temu
Hakus pokus Katarzyna Leżeńska
Hakus pokus
Katarzyna Leżeńska Darek Milewski
Życie! Często słyszę taką „pocieszającą” odpowiedź na wyliczane skargi ludzi zmęczonych kapryśnością, niesprawiedliwością czy bezwzględnością losu. I gdyby taka rozczarowana osoba zapytała mnie dlaczego tak jest, a nawet być musi, podsunęłabym jej tę książkę, która jak żadna inna, bez silenia się na wielką filozofię bytu i niebytu, w sposób przystępny, a przede wszystkim obrazowy i niestety bolesny, odpowiada na te, a dla osób bardziej wnikliwych, również i inne pytania. Ja znalazłam w jej przeogromnym bogactwie fabuły kilka paraboli, mając świadomość, że jest ich tyle, ilu ludzi ją czytających. Dla mnie przede wszystkim tłumaczy, że życie jest jak matka cierpiąca na rozszczepienie osobowości. Jednego roku, dnia, godziny czy nawet minuty głaszcze człowieka po głowie stawiając na piedestale wiary w jego możliwości, by prawem koła fortuny w jednej chwili, z mocą furii nienawiści, zrzucić z niego, pogrążając człowieka w depresyjnej niemocy i bezsilności wobec jej chwiejnej natury. A my, ludzkie dzieci, mimo wszystko, kochamy to piękne i niebezpieczne, dające i odbierające, budujące i niszczące nas życie całą duszą i sercem całym, jednocześnie go… nienawidząc. I tylko od nas samych zależy czy nas złamie, wypaczy, okaleczy, skrzywi czy wyposaży w zerodniowy exploit, „hakus pokus”, zaklęcie, na które nie ma przeciwzaklęcia. Tajemniczy, indywidualny, osobisty, nieznany nikomu innemu kod łatania dziurawego życia czyniąc go krainą szczęścia. Opowieść o dwoistości życia w tej książce również musiała być dychotomiczna. Począwszy od dwóch jej współtwórców różniących się wszystkim. Płcią mającą wpływ na postrzeganie świata i logikę myślenia męskich i kobiecych postaci, miejscem zamieszkania (Polska-USA) wprowadzającym polskich bohaterów w amerykańską rzeczywistość, dorobkiem zawodowym (autorka kilku książek – strateg zarządzania) gwarantującym solidny warsztat pisarski i wiarygodną zawartość merytoryczną powieści oraz doświadczeniem życiowym, osobistym – ten czynnik X nadający powieści cech indywidualnych, specyficznych twórczego duetu. Poprzez dwoje, wiodących bohaterów powieści o różnych doświadczeniach z przeszłości, dających mi możliwość podwójnego spojrzenia na opisywane wydarzenia z perspektywy osoby wchodzącej w nowe środowisko pracy (pani psycholog) i osoby będącej jego wieloletnim członkiem (informatyk). Dwoje ludzi opisujących rodzącą się najpierw nieufną znajomość, potem ostrożną przyjaźń, przekształcającą się powoli w bardziej zażyłe uczucie, widziane i opowiadane naprzemiennie z perspektywy kobiety i mężczyzny, kiedy nielubiana niepewność, zawsze towarzysząca zauroczeniu, mogła być zastąpiona pewnością tego, co czuje druga strona rodzącej się miłości. Antagonistyczny charakter środowiska hakerów podzielonych cienką, delikatną linią na tych dobrych, chodzących w białych kapeluszach po słusznej stronie mocy i tych złych z czarnymi kapeluszami na głowach, którą tak bardzo łatwo przekroczyć, zmieniając niepostrzeżenie kolor nakrycia głowy. Dwa światy, w których żyje współczesny człowiek – ten realny i ten wirtualny, który w rękach szalonego hakera może być równie niebezpieczny co namacalna rzeczywistość za oknem. Dwutorowość czasu. Teraźniejszego z toczącymi się coraz szybciej, wciągającymi mnie niczym wir, wydarzeniami tu i teraz, przerywanego retrospektywnymi migawkami świadomości z przeszłości Beaty i Roberta. I wreszcie na podwójnym obliczu miłości skończywszy. Pozwalającej z jednej strony na zaspokajanie potrzeby seksualnej z wieloma partnerami, by z drugiej strony skazać na zatracenie się w szaleństwie uczucia tylko do jednej, prowadzącego do samozniszczenia zawodowego czy nawet samobójstwa. Jednym słowem schizofrenia życia i jego przerażające mnie cechy – chaos, nieprzewidywalność, ambiwalentność, zmienność, dwubiegunowość, w którym ja pełnię rolę odbijanej piłeczki od skrajności do skrajności, a w którym jakoś sobie daję radę, jakoś żyję, a nawet uwielbiam je. Dlaczego? Bo znalazłam swój „hakus pokus”, na znalezienie którego każdy ma szansę. I to jest ta optymistyczna myśl w tej powieści. Ale… Nie zachowałaby ona swojej zasady dwubiegunowości, gdyby podsuwała tylko tą jedną. Jest jeszcze druga, pesymistyczna – jeśli jestem sierotą życiową o niskim poziomie inteligencji emocjonalnej, społecznej czy intelektualnej to nie mam szansy na znalezienia hasła, nawet gdybym szukała go wieczność. Życie to gra dla najlepszych hakerów. Piekielnie niebezpieczna, bo nieprzewidywalna i dla ludzi gotowych do niekonwencjonalnych zachowań. A co z normami moralnymi? Zawsze mogę stanąć po dobrej lub złej stronie mocy. Wybór należy wyłącznie do mnie. Niesprawiedliwe? Życie! http://naostrzuksiazki.pl/
Maria Akida - awatar Maria Akida
oceniła na66 lat temu

Cytaty z książki Prawie w domu

Dodaj cytat z książki Prawie w domu