Prawie w domu

- Almost Home
- 2011-05-18
- 2011-05-18
- 978-83-62343-42-3
Fascynująca powieść o kobiecie, która musi stawić czoła trudnej przeszłości i odkryć niebezpieczne informacje, które zagrażają jej przyszłości.
Życie oficer wywiadu Jordan Weiss, studentki na uniwersytecie w Cambridge, legnie w gruzach, kiedy jej chłopak Jared tonie w rzece. Na prośbę śmiertelnie chorego przyjaciela podejmuje się pilnej misji u boku agenta Sebastiana Hodgesa. Kiedy nabiera nadziei na nowy początek życia, dowiaduje się, że śmierć jej chłopaka nie była tylko zwykłym wypadkiem. Jared, badając historię II wojny
światowej, odkrył bowiem pewną wstydliwą tajemnicę.
Wpływowe osoby za wszelką cenę starają się, by ten sekret nie ujrzał światła dziennego. Jordan staje się zagrożona, próbując odnaleźć odpowiedzi, które znajdują się niebezpiecznie blisko. Ujawniona prawda może na zawsze zmienić jej życie.
światowej, odkrył bowiem pewną wstydliwą tajemnicę.
Kup Prawie w domu w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Prawie w domu
491 użytkowników ma tytuł Prawie w domu na półkach głównych- Chcę przeczytać 245
- 2012 7
- 2013 3
- Wypożyczona 2
- Domowa biblioteczka 2
- 2018 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Prawie w domu
Bardzo dobra książka, gdzie początkowo wydaje się wszystko przypadkowe. Dwie sprawy które ściągają bohaterkę do Londynu nie są ze sobą powiązane. Ale praca w dyplomacji nie jest łatwa i potem zaczyna się akcja.
Wszystko fajne i ciekawe, tylko zakończenie nie do końca mi się spodobało.
Tzn Jordan Weiss wychodzi zwycięsko itd, ale gdyby się skończyło miłością, to byłoby idealnie.
Autorka miała fajny pomysł na opowieść.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWszystko fajne i ciekawe, tylko zakończenie nie do końca mi się spodobało.
Pomimo sprzecznych opinii zdecydowałam się na tę książkę . I .... nie żałuję. Cieszy mnie fakt, że jeszcze dzisiaj zacznę czytać kontynuację losów Jordan Weiss " W sieci tajemnic". POLECAM:)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCałkiem wciągająca choć, w gruncie rzeczy, niezbyt rozwinięta fabuła. Główna bohaterka jest dyplomatką, która wraca po latach do Londynu, gdzie się kształciła i gdzie zginął jej chłopak, by rozwiązać sprawę finansowania albańskiego gangu. Jeśli ktoś nie lubi politycznych sensacji, to nie szkodzi, praca szybko zostaje zepchnięta na drugi plan i choć wokół afery finansowej kręci się niejeden wątek, to nigdy nie jest to temat numer jeden.
Bardzo przyjemnie mi się czytało, polubiłam główną bohaterkę, problem w tym, że w ogóle nie przemawia do mnie ani jej prywatne śledztwo ani powiązania, jakie łączą go z jej zawodowymi wyzwaniami. W ogóle, ta cała afera jest jakoś źle podana, nie za bardzo rozumiałam niektóre powiązania i niewiele mnie one interesowały.
Styl autorki zasługuje na plusika, nie męczyłam się ani przez moment. Można polecić, ale książka nie zachwyca.
Całkiem wciągająca choć, w gruncie rzeczy, niezbyt rozwinięta fabuła. Główna bohaterka jest dyplomatką, która wraca po latach do Londynu, gdzie się kształciła i gdzie zginął jej chłopak, by rozwiązać sprawę finansowania albańskiego gangu. Jeśli ktoś nie lubi politycznych sensacji, to nie szkodzi, praca szybko zostaje zepchnięta na drugi plan i choć wokół afery finansowej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNigdy nie lubiłam powieści historycznych ani traktujących o wojnie, mafii, itd. A jednak sięgnęłam po tę, bo zaciekawiła mnie inna powieść autorki. I cóż. Nie zawiodłam się.
Jordan Weiss jest dyplomatą, ale na krótko przed ukończeniem studiów straciła swojego ukochanego, który się utopił. Do tego przyjaciółka ze studiów, Sara, która od dłuższego czasu choruje na ALS, nagle ją wzywa do Anglii - kraju, gdzie Jordie nie miała zamiaru nigdy wracać. Tam właśnie wszystko się komplikuje i Jordan w poszukiwaniu rozwiązania zagadki popełnia też parę błędów.
Książka ta pełna jest napięcia i emocji, pytań i odpowiedzi. Jej wyjątkowo zaskakujące zakończenie pokazuje, że w tym świecie naprawdę niczego nie można być pewnym i że najlepiej poznajemy ludzi, kiedy jesteśmy młodzi.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJordan Weiss jest dyplomatą, ale na krótko przed ukończeniem studiów straciła swojego ukochanego, który się utopił. Do tego przyjaciółka ze studiów, Sara, która od dłuższego czasu choruje na ALS, nagle...
"Prawie w domu" to całkiem ciekawa powieść sensacyjna o szpiegach, polityce, przyjaźni , miłości oraz tajemnicach sięgających II wojny.
Sprawą tą zajmował się przed laty chłopak Jordan, który w dziwnych okolicznościach utonął, a teraz jego śmierć już nie jest taka oczywista.
Jordan stara się rozwiązać tę zagadkę, ale im bardziej zbliża się do prawdy, tym bardziej jej życie jest zagrożone. Giną ludzie którzy coś wiedzą, ktoś próbuje zabić jej przyjaciółkę, ona sama już nie wie kto jest wrogiem a na kogo może liczyć.
Początek książki niezbyt ciekawy, niepotrzebne bo nudne i nic nie wnoszące do akcji są jej wspomnienia sprzed 10 lat gdy była razem z Jaredem i go pokochała, ale potem akcja się rozkręca i jest bardzo ciekawie, aż do zaskakującego zakończenia.
Żeby dowiedzieć się prawdy i jak to było, muszę koniecznie sięgnąć po następną część "W sieci tajemnic".
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJordan oficer wywiadu, po 10 latach wraca do Anglii na prośbę śmiertelnie chorej przyjaciółki i zostaje wciągnięta w niebezpieczną grę, dotyczącą tajemnic ludzi u władzy i wielkich pieniędzy.
Sprawą tą zajmował się przed laty chłopak...
Uważam, ze jest to świetna książka. Posiada ona różne wątki przeplatane ze sobą, miedzy innymi wątek miłosny, przygodowy, kryminalny. Do końca trzyma w niepewności. Mimo, że przeczytałam ją wypożyczoną to i tak zdecydowałam się na kupno, ponieważ myślę, że będę do niej powracać
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy kiedykolwiek żałowaliście lektury jakieś książki? Mi na szczęście rzadko zdarza się taki moment,bo nawet z książki beznadziejnej próbuję wyciągnąć coś pozytywnego. Jednakże podczas lektury tej pozycji miałam ogromny problem, bowiem "dzieło " pani Jenoff jest po prostu słabe.
Pam Jenoff to amerykańska autorka takich powieści, jak "Dziewczyna komendanta", czy "Żona dyplomaty". Swoje doświadczenie zdobyła dzięki pracy asystentki w Departamencie Stanu, które w późniejszym czasie przelała na papier, tworząc kolejny bestseller pt."Prawie w domu".
Agentka Jordan Weiss to trzydziestolatka pracująca w Departamencie Stanu. Jej spokojne i wydawać by się mogło zwyczajne życie legnie w gruzach, gdy otrzymuje list od dawnej przyjaciółki - Sary, mieszkającej w Londynie. Nie bacząc na konsekwencje agentka postanawia wyjechać i pomóc Sarze.
W dość krótkim czasie okazuje się jednak, że śmiertelnie chora przyjaciółka to tylko pretekst, a sama Jordan zostaje wplątana w sprawy sięgające ponad dziesięciu lat wstecz. Niebezpieczeństwo to chyba jedno z najłagodniejszych słów, jakie może opisać to,co grozi pannie Weiss...
Fabuła owej powieści na pierwszy rzut oka wydaje się dość interesująca. Sam opis zamieszczony na tylnej okładce zachęcił mnie do jej zakupu.
Już od pierwszych stron poznajemy Jordan Weiss - absolwentkę uniwersytetu w Cambridge, pracującą w Departamencie Stanu. Jej przeszłość jest smutna i bardzo mroczna, co powoduje, że kobieta ma trudny do okiełznania charakter. Demony z przeszłości - tj. śmierć jej chłopaka, czy wyjazd na misję do takich krajów, jak Somalia nie dają o sobie zapomnieć. Całe swój czas poświęca pracy poprzez co jej życie prywatne jest po prostu nijakie...
Wyobraźcie sobie zatem moje zdziwienie, kiedy owa kobieta pracująca w jednej z najpoważniejszych instytucji na całym świecie nagle - po zwykłym liście otrzymanym od byłej przyjaciółki, z którą od dawna nie utrzymuje kontaktu - rzuca wszystko i wyjeżdża do Londynu. Tam -zamiast ratować i spędzać czas z przyjaciółką daje się wplątać w dość dziwne i niebezpieczne sprawy, grożące nawet jej życiu. Dzięki niej sprawę, której nikt odpowiedzialny za to (policja,sędziowie,adwokaci itd)nie dał rady rozwiązać od dziesięciu lat, rozwiązuje się dosłownie w kilka dni. Dziwne, prawda? I tak nierealne....
Następną dość trudna do zrozumienia dla mnie sprawa jest fakt, iż bohaterka na każdym kroku przypomina o swojej wielkiej i ciągle istniejącej miłości do byłego chłopaka, w ciągu kilku dni wdaje się w romans z dwoma ledwo co poznanymi mężczyznami. Momentami jej infantylizm i sprzeczność w zachowaniu powodowały we mnie niechęć i ciągłe odkładanie książki "na potem", co naprawdę zdarza mi się bardzo rzadko.
Kolejną bardzo istotną wadą książki jest brak akcji. Powieść jest pozbawiona jakichkolwiek fajerwerek/zaskoczenia i wszystko wydaje się być do bólu przewidywalne,co również sprawia, że jedyne na co ma się ochotę to jak najszybsze odłożenie lektury i zapomnienie o niej.
Dodatkowo język i styl, jakim posługuje się autorka nie jest w żaden sposób wymagający, a wręcz odpycha z każdym kolejnym rozdziałem.
Naprawdę długi czas zastanawiałam się nad tym,co też pozytywnego mogłabym napisać o tej pozycji. W tę dziwną historię Jordan autorka wplata jedną pozytywną i w miarę wciągająca sprawę, a mianowicie problem zwalczania przestępczości wśród mafii - podając na wzór gangsterów z Albanii - coraz bardziej rozprzestrzeniających się po całej Europie. Myślę, że gdyby w całości poświęciła uwagę tej sprawie, to mogłatwo by się wykluć z tego całkiem dobra powieść.
Reasumując - "Prawie w domu" to mało wciągająca i niezbyt dobrze napisana książka. Ciężko jest mi polecić ją komukolwiek,dlatego też decyzję o sięgnięciu po lekturę tej pozycji pozostawiam w Waszych rękach.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPam Jenoff to amerykańska autorka takich powieści, jak "Dziewczyna komendanta", czy "Żona...
Całkiem ciekawie napisana, chociaż główna bohaterka jako agent robi wrażanie przerażonej i zagubionej. Mimo że stacjonowała w niebezpiecznych krajach.
Trochę mija się to z celem
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrochę mija się to z celem
Wartka akcja, dobrze się czyta.
Wartka akcja, dobrze się czyta.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsza połowa ciągnęła się, nic szczególnego w niej nie było i czytałam bez większego zaciekawienia. Natomiast druga połowa tak się rozkręciła i zagmatwała, że nie mogłam się oderwać i dokończyłam książkę w jedno popołudnie. Zakończenie przedstawione w taki sposób, że każdy może sobie domówić taki jak mu odpowiada najlepiej.