LubimyCzytać7
Nie dla mięczaków. Historia krótkiej wolności Piotra V

- 2011-04-01
- 2011-04-01
- 9788377820001
Książka jest prezentem od empiku w ramach Światowego Tygodnia Książki 2011.
Kup Nie dla mięczaków. Historia krótkiej wolności Piotra V w ulubionej księgarnii
Nie dla mięczaków. Historia krótkiej wolności Piotra V
Znam wiele innych książek Moniki Szwai i niektóre bardzo lubię, szczególnie za pozytywny stosunek do życia mimo wielu kłopotów często spotykających bohaterów jej książek. Nie wiem czy ta książka, pisana jako prezent dla EMPIK-u, stworzona została w pośpiechu, ale faktem jest, że tu się autorka nie popisała. Wyszła przeciętna opowiastka na maksymalnie jeden wieczór (z przerwami). Miejscami jest zabawnie, miejscami są jakieś emocje, ale brak w tym wszystkim jakiejkolwiek głębi, minimalnego chociaż rysu psychologicznego postaci, wszystko infantylne, jakby wyszło spod pióra nastolatki, włącznie z językiem, którym posługują się postacie książki. Nawet wpleciony został jakiś temat do przemyśleń, ale bardzo spłycony. Mam nadzieję, że to był tylko taki jednorazowy incydent i kolejne powieści pisarki będą już na jej normalnym poziomie.
Oceny książki Nie dla mięczaków. Historia krótkiej wolności Piotra V
2141 użytkowników ma tytuł Nie dla mięczaków. Historia krótkiej wolności Piotra V na półkach głównych- Przeczytane 1 763
- 2011 29
- 2014 14
- 2012 14
- 2021 11

Cytaty z książki Nie dla mięczaków. Historia krótkiej wolności Piotra V
To, że mężczyzna jest łagodnego serca, nie znaczy wcale, że jest mięczakiem.
To, że mężczyzna jest łagodnego serca, nie znaczy wcale, że jest mięczakiem.
...ta sytuacja nie jest do wygrania.
- Jest. Ja wygrywam ciebie, ty wygrywasz mnie. Chyba że nie chcesz.
- Nie wygłupiaj się. Wiesz, że chcę, tylko nie moge.
- Możesz. ...
...ta sytuacja nie jest do wygrania.
- Jest. Ja wygrywam ciebie, ty wygrywasz mnie. Chyba że nie chcesz.
- Nie wygłupiaj się. Wi...
Cyklofrenia.(...) Typowe. Euforia na przemian z depresją. (...)
Wiesz, co to depresja? To taka cyklofrenia, w której napady euforii już nie występują.
Cyklofrenia.(...) Typowe. Euforia na przemian z depresją. (...)
Wiesz, co to depresja? To taka cyklofrenia, w której napady euforii ju...

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nie dla mięczaków. Historia krótkiej wolności Piotra V
Książka jest świetna i zarazem bardzo niedoceniona przez czytelników! Krótka, napisana z lekkim humorem, ale porusza bardzo ważne tematy i daje do myślenia. Osobiście gorąco polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSądząc po średniej ocen książka nie przypadła do gustu, choć moim zdaniem jest to ocena krzywdząca. Monika Szwaja porusza ważny temat - kobieta jest gotowa poświęcić miłość do ukochanego mężczyzny i wybrać miłość do chorej matki. Nie każdego stać na takie poświęcenie. I nie każdego stać na decyzję, żeby związać swoje życie z kobietą, która chce opiekować się swoją starą, chorą matką. Ta opowieść powinna dać nam trochę do myślenia.
Sądząc po średniej ocen książka nie przypadła do gustu, choć moim zdaniem jest to ocena krzywdząca. Monika Szwaja porusza ważny temat - kobieta jest gotowa poświęcić miłość do ukochanego mężczyzny i wybrać miłość do chorej matki. Nie każdego stać na takie poświęcenie. I nie każdego stać na decyzję, żeby związać swoje życie z kobietą, która chce opiekować się swoją starą,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUrocza historia! Bardzo pozytywna! Polecam, zwłaszcza na poprawę nastroju!
Urocza historia! Bardzo pozytywna! Polecam, zwłaszcza na poprawę nastroju!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajsłabsza książka autorki, zbyt cukierkowa i próbująca ogarnąć za dużo tematów na raz.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna pozycja
Świetna pozycja
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie znoszę góralskich przyśpiewek, nie cierpię ruskich wtrąceń i pierwszy raz spotykam się z takimi dziwnymi dialogami (czy ludzie tak naprawdę mówią?). Zapewne trzeba przywyknąć do stylu autorki. Mimo wszystko fajnie się czytało.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajna powiastka, taki nietypowy romans. Każda połówka ma swoje życie i swoje kłopoty. Podoba mi się stoicka postawa bohaterów wobec kolejnych kwestii do rozwiązania, które niejednego by przerosły.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękna książątka bardzo przyjemna krótka ,jak dla mnie bogata w treść a nawet poruszyła mnie na końcu zwłaszcza ,być może to z powodu własnych kontaktów i znajomosci a może tez marzeń i wrażliwości .polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW swoim gatunku to opowiadanie jest naprawdę bardzo dobre. Jeżeli chcielibyśmy je oceniać przez pryzmat literatury w ogóle, to moja ocena byłaby pewnie ciut niższa.
Dlaczego zakochałam się w "Nie dla mięczaków"? Nie mam pojęcia. Monika Szwaja niezwykle przyjemnie operuje słowami, nie zamula, czasami rzuci bardziej lub mniej udanym żartem. Niemniej, jeśli ktoś szuka czegoś prostego i przyjemnego, to ze śmiałością mogę polecić to opowiadanie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDlaczego zakochałam się w "Nie dla mięczaków"? Nie mam pojęcia. Monika Szwaja niezwykle przyjemnie operuje słowami, nie zamula, czasami rzuci bardziej lub mniej udanym żartem. Niemniej, jeśli ktoś szuka czegoś...
super!
super!