Popularne wyszukiwania
Polecamy
To nieprawda, że umarł Tristan

- 1975-01-01
- 1975-01-01
Powieść jednej z najpopularniejszych autorek PRL-u! Napisana poetyckim językiem powieść o miłości.
Uczucia i emocje wysuwają się tu na pierwszy plan, odbierając pierwszeństwo akcji.
Powieść wymyka się klasyfikacjom oraz ramom czasowym, a jej niezwykły język i kunsztowna narracja zachęcają do zdumienia i zachwytu nad miłością.
Kup To nieprawda, że umarł Tristan w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki To nieprawda, że umarł Tristan
27 użytkowników ma tytuł To nieprawda, że umarł Tristan na półkach głównych- Przeczytane 22
- Literatura piękna 2
- W butach po ciele 1
- Sprzedam 1
Tagi i tematy do książki To nieprawda, że umarł Tristan

Barbara Nawrocka-Dońska
Barbara Nawrocka-Dońska (ur. jako Barbara Bodzińska) - polska pisarka i dziennikarka.
Rodowita warszawianka.
Absolwentka UW (prawo).
W czasie II wojny światowej działała w AK. Brała również udział w powstaniu warszawskim.
Pracowała w takich dziennikach i tygodnikach jak: "Trybuna Ludu", "Trybuna Mazowiecka" i "Po Prostu".
Członkini Związku Literatów Polskich i Stowarzyszenie Dziennikarzy Rzeczypospolitej Polskiej.
Autorka około 30 książek.
Odznaczona Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski i Złotym Krzyżem Zasługi.
Wybrane książki: "Dwie miłości" (PIW, 1956),"Tajemnicza katarynka" (Iskry, 1968),"Ślubna suknia" (Wydawnictwo "Pojezierze" Olsztyn, 1977),"Wino Argonautów" (KIW, 1984),"Białe i czarne" (Wydawnictwo Spółdzielcze 1987).
Dwukrotnie zamężna: 1. Ryszard Doński (do 06.03.1973, jego śmierć),córka Małgorzata Joanna; 2. Nawrocki, syn Jacek.
Zobacz stronę autora Czytelnicy tej książki przeczytali również
Cytaty z książki To nieprawda, że umarł Tristan
To nieprawda, że kiedyś umarł Tristan. Romeo nigdy nie zadał sobie śmierci. Orfeusz zawsze czeka na Eurydykę.
To nieprawda, że czas, epoka zmienia kochanków. Przemijają ery, kochankowie zostają, niezmienni jak kształt owada zatopiony w kropli bursztynu.
dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce To nieprawda, że umarł Tristan
Powieść napisana pięknym, poetyckim językiem. Wstęp artystyczny, wręcz powalający z nóg. W dalszej części akcja bywała chaotyczna lecz mimo tego tą książkę czytałam z ogromną przyjemnością
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO koncercie B-mol Op. 23 Piotra Czajkowskiego mawiano, że to piękne wrota do lichej chałupy. Podobnie jest z książką 'To nieprawda że umarł Tristan'. Wstęp - wprost powala z nóg: rzadko kiedy w prozie spotyka się tak piękny i poetycki język. Później już jest gorzej - choć owa poetyckość przewija się do końca.
Do książki wracałem wielokrotnie - właśnie z uwagi na jej język. Bo sama treść jest arcybanalna - zupełnie jak w szmirowatym Harlekinie.
Siedem gwiazdek - za język.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDo książki wracałem wielokrotnie - właśnie z uwagi na jej język....
Tej książki nie czyta się dla samej akcji, bo wtedy można się zirytować. Akcja jest tu opisana chaotycznie, zrywami, i służy przede wszystkim do opisu uczuć, które w tej krótkiej powieści rządzą. To jest po prostu studium miłości, momentami obsesyjnej, bardzo sugestywny dziennik przeżyć kochającej z wzajemnością osoby. Wszystko zostało napisane pięknym, poetyckim, ale nie patetycznym i nie kiczowatym i pretensjonalnym językiem. Nasuwa mi się pewne spostrzeżenie: dla niektórych, całkowicie obojętnych w stosunku do siebie par, ta książka mogłaby być podręcznikiem tego, co to jest miłość, małżeństwo, namiętność... ale takie osoby pewnie nigdy po tą niemodną już dziś książkę nie sięgną.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka, którą czyta się z ołówkiem w ręku, ponieważ chce się zaznaczyć i zapamiętać tyle pięknych słów.
Wspaniała opowieść.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWspaniała opowieść.