Jak modlić się w "gwarze miasta"?
Bóg jest w mieście i tam trzeba Go szukać. „Trzeba bowiem, abyśmy nauczyli się modlić w nowy sposób: kiedy jemy śniadanie albo jedziemy windą; odbieramy telefon albo czytamy gazetę; kiedy czekamy na czyjeś odwiedziny, na wyjście z pracy, na koniec kolacji; kiedy przechodzimy przez ulicę, aby pójść na pocztę lub czekamy na autobus (...)”.
Książka adresowana jest do tych, którzy próbują poprzez modlitwę odnaleźć Boga w zgiełku codzienności, pośród gwaru rozmów, ataków natarczywych reklam, odgłosów klaksonów – w mieście.
Kup Jak modlić się w "gwarze miasta"? w ulubionej księgarni
Oceny książki Jak modlić się w "gwarze miasta"?
13 użytkowników ma tytuł Jak modlić się w "gwarze miasta"? na półkach głównych- Przeczytane 8
- 2023 1
- Lektury dorosłości 1
- 2005 1
- Ebooki 1
- Z biblioteki / pożyczone 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jak modlić się w "gwarze miasta"?
Książka ta jest zapisem konferencji, które zostały wygłoszone w Krakowie w 2003 przez ks. Pierre-Marie Delfieux, założyciela Monastycznych Wspólnot Jerozolimskich.
Treść jest dokładnie taka jak zapowiada tytuł, a mianowicie garść wskazówek co do tego, jak modlić się w miejskiej przestrzeni. Czyta się szybko, objętościowo książka jest niewielka, ale zawiera trochę przydatnych fragmentów
Oczywiście nie udało się też uniknąć słabszych części, np. takie oto zdanie: "można by sądzić, że modlitwa jest zwyczajem typowo chrześcijańskim" - no niby można by tak sądzić, ale nie sądzę, że ktokolwiek tak sądzi. :P Podejrzewam, że takie wpadki to po prostu kwestia bezpośredniego przełożenia na papier wypowiadanych spontanicznie słów, no ale jednak trochę razi.
---
> Moim zdaniem, chrześcijaństwo ma tylko jedną wadę: jest zbyt piękne, aby być prawdziwe; ale jest tak piękne, że może być tylko prawdziwe.
> Modlić się, powtarzając tylko: "Jezus". Być może to właśnie jest szczytem modlitwy.
> Ostatecznym przewodnikiem po modlitwie w życiu monastycznym może być to jedno imię, które krok po kroku prowadzi nas najpierw do naśladowania Chrystusa, potem do utożsamienia się z Nim i wreszcie do włączenia się w Chrystusa, aby On coraz pełniej ubóstwiał nas przez siebie i przebóstwiał w sobie.
> Modlić się to pragnąć tego, czego Bóg chce, abyśmy pragnęli.
> Kiedy pewnego razu jakaś karmelitanka spytała ją [św. Teresę od Dzieciątka Jezus]: "Co mówisz Bogu w swojej modlitwie?", Teresa odparła: "Nic Mu nie mówię, kocham Go". To są właśnie słowa dziecka. Bożego dziecka.
> Prawdziwa ludzka pielgrzymka jest drogą w głąb siebie.
> Jak pisze Paul Evdokimow: "Bóg się wcielił, aby człowiek w każdym obliczu kontemplował Jego Oblicze. Doskonała modlitwa jest poszukiwaniem obecności Chrystusa i rozpoznaje tę obecność w każdym człowieku"
> Bóg objawia się bardziej przez to, czym dla Niego jesteśmy, niż przez to, co o Nim mówimy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTreść jest dokładnie taka jak zapowiada tytuł, a mianowicie garść wskazówek co do tego, jak modlić się w miejskiej przestrzeni. Czyta się szybko, objętościowo książka jest niewielka, ale zawiera trochę...