Chemia organiczna T. I

Okładka książki Chemia organiczna T. I autora Robert Boyd, Robert Morrison, 9788301041663
Okładka książki Chemia organiczna T. I
Robert MorrisonRobert Boyd Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN Cykl: Chemia organiczna (Boyd) (tom 1) nauki przyrodnicze (fizyka, chemia, biologia, itd.)
nauki przyrodnicze (fizyka, chemia, biologia, itd.)
Chemia organiczna (Boyd) (tom 1)
Organic Chemistry
2011-01-01
2011-01-01
Wojciech Markiewicz, Wiesław Antkowiak, Władysław Boczeń, Zdzisław Paryzek, Józef Żarnowski

Kup Chemia organiczna T. I w ulubionej księgarnii

Oceny książki Chemia organiczna T. I

OPINIE i DYSKUSJE o książce Chemia organiczna T. I

Bardzo dobry podręcznik akademicki. Prowadzi poprzez zagadnienia chemii organicznej, stereochemii itd. w sposób naturalny i przyjemny dla czytającego. Pozwala na stosunkowo szybkie zrozumienie mechanizmów rządzących reakcjami w różnorodnych środowiskach i z udziałem rozmaitych katalizatorów. Jeden z najlepszych podręczników w ogóle na jakie się natknąłem w trakcie studiów.

Moja ulubiona książka do chemii organicznej. Mnóstwo doskonale opisanego materiału, od zupełnych podstaw do całkiem trudnych zagadnień. Drugi tom też bardzo dobry, z bardziej zaawansowanymi tematami. Plus genialne zadania i ich rozwiązania w tomie trzecim. Przygotowywałem się z niej wiele lat temu do Olimpiady Chemicznej. Poleeeecaaaam! Książka jest po prostu świetna!

Książka jest genialna, wszystko jest po kolei wyjaśnione, świetne przygotowanie do zajęć, a tym bardziej dla zainteresowanych chemią organiczną. Za każdym rzem gdy się do niej wraca znajduje się w niej coś nowego.

68 użytkowników ma tytuł Chemia organiczna T. I na półkach głównych
20 użytkowników ma tytuł Chemia organiczna T. I na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Chemia organiczna T. I

Okładka książki Chemia organiczna T. II Robert Boyd, Robert Morrison
Chemia organiczna T. II Robert Boyd, Robert Morrison
Okładka książki Chemia organiczna. Rozwiązywanie problemów. Robert Boyd, Robert Morrison
Chemia organiczna. Rozwiązywanie problemów. Robert Boyd, Robert Morrison
Robert Morrison
Robert Morrison
Amerykański chemik, profesor New York University. Uczęszczał do Wittenberg College, który ukończył z wyróżnieniem w 1939 roku. Następnie uzyskał doktorat z chemii organicznej na Uniwersytecie Chicagowskim w 1944 roku. Po obronie pracy doktorskiej na Uniwersytecie Northwestern, przyjął stanowisko profesora na Uniwersytecie Nowojorskim, gdzie wykładał od 1948 r. aż do przejścia na wcześniejszą emeryturę w 1968 r. W 1959 roku wraz z kolegą z Uniwersytetu Nowojorskiego, Robertem N. Boydem, opublikował podręcznik, który zrewolucjonizował nauczanie chemii organicznej. Morrison i Boyd przedstawiali materiał kompleksowo, w pełni wyjaśniając mechanizmy krok po kroku w czytelnym i przystępnym stylu. Podręcznik wyróżniał się również skutecznymi zestawami zadań, które obejmowały zarówno poziom podstawowy, jak i zaawansowany, umożliwiając studentom budowanie pewności siebie i pogłębianie wiedzy. W 2001 roku czasopismo Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego "Chemistry" uznało książkę Morrisona i Boyda za jedną z 24 "Wielkich Ksiąg Chemii" wszech czasów.

Okładka książki Podstawy biologii komórki (część 2) Bruce Alberts, Dennis Bray, Karen Hopkin, Alexander Johnson, Julian Lewis, Martin Raff, Keith Roberts, Peter Walter
Okładka książki Chemia ogólna. Cząsteczki, materia, reakcje. Tom 1 Peter William Atkins, Loretta Jones
Okładka książki Podstawy biologii komórki (część 1) Bruce Alberts, Dennis Bray, Karen Hopkin, Alexander Johnson, Julian Lewis, Martin Raff, Keith Roberts, Peter Walter
Okładka książki Biologia Michael L. Cain, Neil A. Campbell, Robert B. Jackson, Peter V. Minorsky, Jane B. Reece, Lisa A. Urry, Steven A. Wasserman

Cytaty z książki Chemia organiczna T. I

Dodaj cytat z książki Chemia organiczna T. I