![[KONKURS] Premiera filmu „Płomienie” już 28 grudnia!](https://s.lubimyczytac.pl/upload/texts/11200/11228/21_15446281349.jpg)
ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać386
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać7
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać13
LubimyCzytać12
Opowiadania, t. 1

- Collected Stories
- 1967-01-01
- 1967-01-01
- Jan Zakrzewski, Zofia Kierszys
Na pierwszy tom składają się trzy cykle opowiadań zatytułowane kolejno "Wieś", "Miasteczko" i "Puszcza", w skład których kolejno wchodzą opowiadania:
Wieś
Konkury
Masz ci los!
Kup Opowiadania, t. 1 w ulubionej księgarnii
Oceny książki Opowiadania, t. 1
136 użytkowników ma tytuł Opowiadania, t. 1 na półkach głównych- Chcę przeczytać 73
- Literatura amerykańska 5
- Mam 3
- Opowiadania 3
- Nobliści 2
- Literatura piękna 1
Tagi i tematy do książki Opowiadania, t. 1

Inne materiały dotyczące książki Opowiadania, t. 1
Cytaty z książki Opowiadania, t. 1
Jesteśmy jak stwory, które doktorzy hodują w laboratorium;żyją one obie bez kości i wnętrzności. Myśmy się też pozbyli swojego kręgosłupa, może uznaliśmy, że kręgosłup już jest niepotrzebny człowiekowi, że to niemodne mieć kręgosłup. Ale zostało miejsce, w którym ten kręgosłup był, i sam kręgosłup też gdzieś żyje i któregoś dnia wsadzimy go na stare miejsce. Nie wiem kiedy, nie wiem, jaki wstrząs będzie nam potrzebny, żeby to zrozumieć, ale któregoś dnia zrozumiemy, że to konieczne.
Rozwiń ZwińNatura nie zwraca uwagi na żadne systemy społeczne, zresztą i same kobiety też na to i na nic innego nie zwracają uwagi.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Opowiadania, t. 1
William Faulkner przedstawia nam - na pozór - spokojne życie amerykańskiego południa (w tym wyimaginowanym hrabstwie Yoknapatawpha). Jednak pod zasłoną codziennej rutyny kryję przepełniona skrajnymi emocjami historia - w niektórych wersjach mogłoby się wydawać bez początku i końca. Najważniejsze jest właśnie to co myślą i JAK POSTRZEGAJĄ ówczesny świat bohaterowie. Większość książki jest opisywana jakby z punktu widzenia określonej osoby (to jest strumień świadomości bodajże) która relacjonuje wydarzenia w czasie przeszłym bądź teraźniejszym. Może się wydawać - nuda, jednak moim zdaniem to nadaje całym historią takiej niesamowitej realności, że czułem się jakby druga osoba siedziała obok mnie i opowiadała mi całą historię prosto w oczy. Czasem wydawać się może, że autor się powtarza albo coś w tym stylu, jednak dla mnie był to dyskretny sposób budowania napięcia, bo za każdym razem leciutko odsłaniał część historii ale w taki sposób, że nie wszystko było wyłożone na tacy - nie ma mowy o czytaniu z "otwartych kart" - czytelnik ma za zadanie wywnioskować co się w ogóle dzieje z dialogów - dla mnie takie podejście to ogromny plus i lekki powiew świeżości w mojej czytelniczej przygodzie
Wracając do treści - mamy tutaj historię z bardzo szerokiego spektrum; poczynając od historyjek z białymi w roli głównej (no tak, ogólnie rzecz biorąc te opowiadania - przynajmniej dla mnie - aż zioną rasizmem, jeśli tak miało wyglądać południe stanów zjednoczonych to nie zazdroszczę),murzynami i kończąc na indianach. Autor postarał się żeby każdej grupie nadać RÓŻNORODNY styl i czasem po prostu czytając wypowiedzi można się domyślić kto jest kim.
Dla mnie lekkim wstrząsem jeśli mogę to tak powiedzieć było przedstawienie jak w zwykłym życiu (wiem powtarzam się ale cała książka jest przesączona historiami o małych ludziach) ludzie próbują kombinować, jaka nienawiść w nich żyje itp. - nie mam zamiaru streszczać utwory bo przecież w opinii nie o to chodzi ale to okrucieństwo które czai się w szarym życiu a niekoniecznie w wielkich wojnach jest po prostu przytłaczające
Podsumowując - polecam. Chociaż jak to w wypadku opowiadań niektóre są lepsze a niektóre gorze. Oraz niektóry są poprowadzone mimo wszystko w bardzo dziwny sposób, może byłem "zamulony" albo coś - zwyczajnie ciężko mi się w dwóch czy trzech historyjkach połapać o co biega.