ArtykułyNowa powieść Wojciecha Chmielarza - przeczytaj fragment!
LubimyCzytać1
ArtykułyAlfabet pisarza: Adam Przechrzta
LubimyCzytać4
Artykuły„Kosmiczna kuźnia. Bastion Boga”: co kryje niebo?
LubimyCzytać4
ArtykułyWielka sztuka, zakazane miłości i biblioteka pośród ruin. Nowości pod patronatem Lubimyczytać.
LubimyCzytać2

Niezwykły przypadek doktora Jekylla i pana Hyde'a
Pułapka pana de Maletroit
Will z Młyna
Złodziej ciał
Kup Dr Jekyll i pan Hyde i inne opowiadania w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Dr Jekyll i pan Hyde i inne opowiadania
https://pikkuvampyyrinkirjamaailma.blogspot.com/2017/01/robert-louis-stevenson-doktor-jekyll-i.html "Doktor Jekyll i pan Hyde"... Tytuł znany niemal wszystkim, chociaż ludzie tak naprawdę nie wiedzą, o co w tym wszystkim chodzi. Słysząc go, mówią "tak, coś było... chyba film, tak był taki film". A więc? Jak to jest z tym doktorem Jekyllem? Nowela ta została po raz pierwszy opublikowana w 1886 roku, wychodząc spod pióra szkockiego pisarza- Roberta Louisa Stevensona. Autor od jakiegoś czasu myślał nad stworzeniem dzieła, traktującego o dwuistotności człowieczej natury. Rzekomo proces ten był tak intensywny, że pomysł przyśnił mu się. Owy sen został jednak brutalnie przerwany przez żonę autora, zaniepokojoną krzykami Stevensona. Ten z kolei zbeształ ją za przerwanie tak świetnego horroru. Ile w tym prawy? Ciężko stwierdzić. Pomysł został wynaleziony i książka powstała, a to liczy się najbardziej. Dziełko prowadzone jest z perspektywy pana Uttorsena. Ten ceniony prawnik od lat żyje w zamkniętym, acz życzliwym kręgu towarzyskim. Podczas spaceru z jednym ze swoich przyjaciół- panem Enfieldem- zostaje opowiedziana mu dziwna historia o tajemniczym Panu Haydzie- człowieku o wyjątkowo obrzydliwym obliczu. Utterson szybko łączy fakty i przypomina sobie osobliwy testament Jekylla, który jest jego wieloletnim przyjacielem oraz szeroko znanym i cenionym doktorem. Dokument ten mówi o przekazaniu majątku właśnie temu osobliwemu typowi w przypadku nagłej śmierci doktora. Co dziwne, nikomu nic nie mówi nazwisko Hyde'a, ani też nikt się z nim osobiście nie spotkał. Zaniepokojony przyjaciel nijak nie może pojąć, co łączy tych dwóch osobników, jednak więź ta od razu wydaje mu się nader podejrzana. Przyznam szczerze, że nie jestem fanką "klasyki". Zazwyczaj takie książki są toporne, uciążliwe oraz nader wolno je się czyta, nie wspominając już o ich nijakości tematu oraz bezbarwności postaci. Dlatego też miałam pewne opory przez czytaniem "Doktora Jekylla i pana Hyde'a". Obawiałam się, że polegnę na tak cienkiej nowelce, ale obawy okazały się zdecydowanie bezpodstawne. Książka napisana jest fantastycznym językiem. Przede wszystkim- naturalnym i autentycznym. Czyta się ją szybko i przyjemnie, a sposób przedstawiania wydarzeń oraz świata jest prosty i zrozumiały. Nie oznacza to, że książka jest po prostu bitym tekstem i niczym więcej. Otóż refleksja przychodzi wraz z zakończeniem, a stopniowe dowiadywanie się prawdy, jaka się wydarzyła, powoli skłania czytelnika do przemyśleń oraz daje mu na takowe czas. Mając na względzie powyższe opory, zabrałam się za czytanie tej pozycji ze względu na jej treści. Rzekomo żaden psycholog (czy też osoba na niego aspirująca) nie może nie dzierżyć jej w dłoni oraz nie przyswoić dokładnie. Zgodzę się z tym bezsprzecznie, ale pragnę zauważyć, że po ten tytuł powinien sięgnąć każdy. Po prostu. Pewna nauczycielka, z jaką dane było mi uczyć się języka polskiego, mawiała, że są książki, które powinien przeczytać każdy bez wyjątku, ponieważ zwyczajnie wstyd ich nie znać. Sądzę, że "Doktor Jekyll i pan Hyde" jest jedną z takich właśnie pozycji, a każdy szanujący się człowiek (czy też istota mająca się za niego) powinna przeczytać tę krótką nowelę.
Oceny książki Dr Jekyll i pan Hyde i inne opowiadania
14542 użytkowników ma tytuł Dr Jekyll i pan Hyde i inne opowiadania na półkach głównych- Przeczytane 9 664
- Chcę przeczytać 4 776

10 najstraszniejszych książek na Halloween

Ekspresowe książki

Sensacyjne wiktoriańskie powieści
Cytaty z książki Dr Jekyll i pan Hyde i inne opowiadania
Przekleństwo ludzkości polega więc na tym, że dwie sprzeczne natury są ze sobą na wieki złączone, że w otchłani dręczącego sumienia muszą toczyć tragiczne, nie kończące się boje.
Rozwiń ZwińCóż... Żyło mi się przyjemnie, lubiłem żyć, przyjacielu, kiedyś lubiłem. Czasami myślę, że gdyby dane nam było wiedzieć wszystko, rozstawalibyśmy się z życiem bez żalu.
Cóż... Żyło mi się przyjemnie, lubiłem żyć, przyjacielu, kiedyś lubiłem. Czasami myślę, że gdyby dane nam było wiedzieć wszystko, rozstawali...
Rozwiń ZwińJekyll odczuwał troskę więcej niż ojcowską. Hyde obojętność więcej niż synowską.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dr Jekyll i pan Hyde i inne opowiadania
Doktor Henry Jekyll ma ostatnio pecha. W okolicy zaś zaczynają dziać się nietypowe rzeczy. Przyjaciel doktora i prawnik postanawia zbadać sprawę i tak trafia na trop, który prowadzi go do mieszkającego w sąsiedztwie pana Hyde’a.
Są takie klasyki, które wydają się znane, nawet jeśli jeszcze się ich nie czytało, bo przez ozmosę kulturową człowiek jakoś kojarzy dany tytuł „jak swój”. Takim przypadkiem była dla mnie ksiązka Roberta Louisa Stevensona, „Doktor Jekyll i pan Hude”. To niedługa historia, raczej nowelka, niżeli powieść, będąca klasykiem literatury grozy i poruszająca raczej dziś znany temat rozwdojenia osobowości i eksperymentów na własnej psychice.
I ponieważ słyszałam o tej książce tak dużo, to jakoś naiwnie wierzyłam, że jest w niej po prostu… więcej. Więcej grozy. Więcej analizy psychologicznej. Więcej czegoś. A tu proszę: jak to zwykle w książkach z tego okresu bywa, historia jest raczej prosta i rozrywkowa. Owszem, analiza paychologiczna bohatera pojawia się pod koniec powieści, jednak nie jest jej ani tak dużo, ani nie jest to temat poruszony tak głęboko, by to samo w sobie mnie satysfakcjonowało.
Miałam przekonanie, że po prostu będzie na kartach tej książki więcej skupienia się na tytułowych bohaterach i konflikcie pomiędzy, gdzie tak naprawdę główną postacią, która prowadzi śledztwo i z której perspektywy obserwujemy całą historię jest Utterson, prawnik i przyjaciel Jekylla, który szczerze się o niego martwi między innymi dlatego, że… często nie jest w stanie się z nim zobaczyć.
Oczywiście to nie jest zarzut do powieści jako taki; ja po prostu przez lata wyrobiłam sobie w głowie inny obraz tej historii, który nijak ma się do rzeczywistości.
Pomijając tę kwestię, ta książka jest po prostu miłą, rozrywkową i niedługą propozycją na jeden wieczór, którą z racji tego, jak jest znana i jak często przywoływana warto poznać. Mamy tu oczywiście raczej oczywisty dla dzisiejszego czytelnika twist, mamy wielkie monologi, które pod koniec wyjaśniają nam co i dlaczego się wydarzyło. Postaciewydają się nieco naiwne: czytelnik już dawno domyślił się, co i gdzie nie gra, kiedy oni wciąż błądzą w kółko. Niemniej, to urok rozrywkowej XIX-wiecznej literatury.
Dużym plusem wydania Uroborosa jest na pewno nowe tłumaczenie w wydaniu Pauliny Braiter, a także sympatyczne wydanie z klimatycznymi ilustracjami i naprawdę dobrze dobraną kolorytyką, która buduje klimat samej opowieści nie mniej, niż ona sama.
Cieszę się, że mogłam poznać tę książkę w tym wydaniu i w nowym tłumaczeniu, bo to na pewno pozytywnie wpłynęło na jej odbiór. „Doktor Jekyll i pan Hude” może nie jest głębokim i rozbudowanym studium chorób psychicznych, a raczej dość typowym przedstawicielem XIX-wiecznych historii grozy, jednak jeśli ktoś po prostu szuka niedługiej historii albo chce się zapoznać z jakąś klasyką literatury, która nie będzie nadmiernie męczaca to na pewno nie będzie to zły wybór.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSą takie klasyki, które wydają się znane, nawet jeśli jeszcze się ich nie czytało, bo przez ozmosę kulturową człowiek jakoś kojarzy dany tytuł...
Powyższy tytuł możemy zaliczyć do klasyków literatury światowej. Nowela została wydana w XIX wieku i stała się jednym z fundamentów popkultury. Do dziś można spotkać nawiązania do tejże pozycji - nawet na naszym polskim podwórku w jednej z piosenek zespołu Ich Troje.
Przedstawia ona dualizm człowieka, który wewnętrznie walczy między dobrem, a złem. Jest nie tylko analizą ludzkiej moralności, ale też ukazaniem konsekwencji skrajnego tłumienia w sobie części swojego ego.
Choć można wiele o tym utworze napisać, to jednak warto zajrzeć do środka - czy jest ono tak mroczne jak chce nam to ukazać popkultura?
Tajemnicze zniknięcia Jekylla nie mogą obejść się bez echa w kręgach jego przyjaciół. Toteż gdy na stół jednego z nich trafia testament doktora, postanowienia głoszą jasno:
[...] na wypadek zgonu Henryka Jekylla, dr. med., dr. jur. utr., członka król. towarzystwa itd., miało całe jego mienie przejść w posiadanie „przyjaciela i dobrodzieja Edwarda Hyde”; po wtóre: na wypadek, gdyby dr Jekyll „znikł lub w niewyjaśniony sposób był nieobecny przez czas dłuższy niż trzy miesiące kalendarzowe”, miał wymieniony Edward Hyde zostać spadkobiercą Henryka Jekylla — i to bezzwłocznie.
Wykonawca testamentu tj. adwokat Utterson zamierza dowiedzieć się kim jest ów Hyde. Postać jego budzi niezrozumiały dla wszystkich wstręt - tym większe jest zdziwienie, że to ta kreatura ma dziedziczyć wszystko to, co posiadał doktor Jekyll.
Wiedziony ciekawością Utterson nie ma zamiaru spocząć, dopóki nie odkryje prawdy jaka kryje się za tajemniczą znajomością dwóch panów. Nie spodziewa się jednak, że to, co ujrzy światło dzienne, będzie straszniejsze niż jego domniemania...
Nie jest to pozycja długa - zaledwie sto dwadzieścia stron w rozmiarze kieszonkowym.
Dla osób, które przeczytały ze dwa kryminały wcześniej, Doktor Jekyll i pan Hyde nie będą brzmiały jak coś strasznego, a raczej jak dość luźna historia. Nie wątpię, że w XIX wieku podobne dzieła mogły przyprawiać o gęsią skórkę, jednak nie dziś...
Na pewno jest to nietypowy, mroczny w swojej prezencji, ciekawy pod względem badania ludzkiej natury, tytuł do którego można przysiąść na jedno popołudnie.
🎭Tytułowy doktor Jekyll i jego alter ego są epicentrum fabuły, którą śledzimy oczami pana Uttersona, co nie daje się nam wczuć w żadną z postaci.
🎭Akcja jest wartka, co (ze względu na objętość) zupełnie nie dziwi. Nie ma wątków pobocznych, idziemy jednym torem do rozwiązania sprawy.
🎭 Eliksir zmieniający osobowość głównego bohatera może skłaniać czytelnika do przemyśleń, czym ów substancja jest. Czy jest to wyłącznie fantazja autora, a może jest to analogia to środków psychoaktywnych, które pozbawiając ludzi hamulców, ukazują ich niecodzienne dla ogółu oblicze?
Spodziewałam się czegoś innego - trochę dłuższego, bardziej mrocznego, z efektem wow - w końcu to klasyka! Jest ona dość prosta i bez wątpienia na dzień dzisiejszy znalazłyby się tytuły lepiej zgłębiające ludzką psychikę, jednak niecodzienny styl i oryginalne podejście do tematu sprawiają, że całość czyta się przyjemnie i szybko.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzedstawia ona dualizm człowieka, który wewnętrznie walczy między dobrem, a złem. Jest nie tylko analizą...
Wciągająca książka, którą lekko się czyta. Historia jest nieskomplikowana z racji na ustawienie znaczenia na piedestale. Nie nazwałabym jej jednak przełomową, a raczej rozszerzeniem konceptu, nad którym ludzkość rozważa od zawsze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNaprawdę świetna, trzymająca w napięciu książka.
Perfekcyjny majstersztyk autora.
Szybko się czytało.
Naprawdę świetna, trzymająca w napięciu książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPerfekcyjny majstersztyk autora.
Szybko się czytało.
🧪 Pewnego dnia dwóch przyjaciół, jak mają to w zwyczaju, wychodzi na wspólny spacer. Po drodze mijają bardzo dziwny dom. Jeden z nich wspomina wydarzenie, które wydarzyło się dokładnie w tym miejscu. Bardzo zdziwiła go jedna osoba, która tam wtedy była. Enfield pamięta, że dziwny mężczyzna nazywał się Hyde i miał odrażającą twarz, która do dzisiaj go straszy. Drugi z przyjaciół, prawnik Utterson jest bardzo zaciekawiony wspomnianą postacią i postanawia dalej badać sprawę. Wszystkie poszlaki prowadzą go do jego znajomego, doktora Jekylla. Co on ma wspólnego z Hydem? Jak te dwie postacie są powiązane 🧐?
🧪 Książka „Dr. Jekyll i pan Hyde” R.L. Stevensona to klasyk należący do literatury grozy. Opowieść bardzo mnie wciągnęła, przeczytałam ją tylko w dwa dni. Oprócz tego wydanie, które wypożyczyłam miało bardzo ciekawe ilustracje, dzięki czemu mogłam jeszcze lepiej wczuć się w historię.
🧪 Polecam wszystkim, którzy chcieliby przeczytać jakąś historię z elementami zagadki i dreszczyku. Kto wie, może uda Wam się dojść do prawdy…
Jeśli podobała Ci się ta recenzja, zapraszam na moje konto na instagramie ksiazkimisi i stronę na facebooku Książki Miśki 🙃
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wciągnęła mnie długie nudne opisy nie przebrnąłem daleko.
Nie wciągnęła mnie długie nudne opisy nie przebrnąłem daleko.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie dotykaj narkotyków, bo cię zmiotą z planszy
Nie dotykaj narkotyków, bo cię zmiotą z planszy
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChoć wahałam się nad opinią „przeciętna”. Audiobook w narracji Pana Gosztyły jednak podbija wartość powieści, świetna interpretacja lektorska.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ horrorem tej historii nie po drodze. Prędzej nazwałabym ją psychologicznym thrillerem. Dualizm charakteru, osobowości. W każdym czyha ten zły pierwiastek. Ciekawe.
Książka jest bardzo dobra, pokazuje pewną dychotomię człowieczeństwa. Niezwykle spodobało mi się porównanie do alkoholika tj. alkoholik przed wypiciem alkoholu - doktor Jekyll, alkoholik po wypiciu alkoholu - Pan Hyde. Wiadomo, tych porównań, metafor, przemyśleń jest znacznie więcej. Nowela na pewno warta przeczytania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDwoistość ludzkiej natury i walka z wewnętrznym dobrym i złym „ja”- książka trochę o każdym z nas. Warto przeczytać.