Tytus, Romek i A'Tomek. Księga V. Podroż do ćwierć koła świata

56 str. 56 min.
- komiksy
- Tytus, Romek i A'Tomek (tom 5)
- Tytus, Romek i A'Tomek
- 2009-01-01
- 1970-01-01
- 56 min.
Bohaterowie wyruszają w podróż do ćwierć koła świata, poznając takie miejsca jak Szwecja, Anglia, Arktyka, Kuba, Afryka, Artek (ZSRR); pojazd – Wannolot.
Kup Tytus, Romek i A'Tomek. Księga V. Podroż do ćwierć koła świata w ulubionej księgarni
Oceny książki Tytus, Romek i A'Tomek. Księga V. Podroż do ćwierć koła świata
706 użytkowników ma tytuł Tytus, Romek i A'Tomek. Księga V. Podroż do ćwierć koła świata na półkach głównych- Przeczytane 658
- Komiksy 62
- Komiks 31
- Dzieciństwo 5
- 2025 5
- Komiksy 5
- Komiks 5
Tagi i tematy do książki Tytus, Romek i A'Tomek. Księga V. Podroż do ćwierć koła świata
Cytaty z książki Tytus, Romek i A'Tomek. Księga V. Podroż do ćwierć koła świata
- TAM IZA.
- JAKA IZA?
- RZEKA.
- TO NIE IZA LECZ TAMIZA.
- TOŻ MÓWIĘ TAM_IZA.
dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tytus, Romek i A'Tomek. Księga V. Podroż do ćwierć koła świata
To jest ta księga, która zapada w pamięć bo lecieć wannolotem to szczyt marzeń.
To jest ta księga, która zapada w pamięć bo lecieć wannolotem to szczyt marzeń.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toProsta kreska, ale to duży plus i te cudowne, zabawne historie :) Mam duży sentyment do tych komiksów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna księga z mocnym akcentem PRLowskim. Z góry narzucono tematykę a Papcio jedynie odhaczał. Nic dziwnego, z eta księga nie była jego ulubiono i rzadko ją wznawiano. Sytuacja polityczna szybko się zmieniała... prawda etapu. Dzisiaj dla nas to dodatek do nauki historii, tak system polityczny wpływał na rozrywkę i edukację.
Późno zapoznałem się z tą księgą, podarował mi ją mój przyjaciel z dzieciństwa. Rozpadająca się, bez kilku stron... ale jakże cenna dzisiaj. Mam też w niej autograf Papcia :)
Fabularnie jest spoko :) Podoba mi się odwet za "potop szwedzki". Widać również ewolucję stylu Papcia... a może miał więcej czasu, by wszystko dobrze narysować? Kadry mają zdecydowanie więcej szczegółów. Żarty słowne, rysunkowe ale tez trafne spostrzeżenia i stereotypy. Księga powstała w 1969 roku, dość szybko po poprzedniej i widać te same wpływy. Oto świat doby zimnej wojny. Jest też innowacja, po raz pierwszy w polskim komiksie pojawia się "Wśrodek"... tak, tak TM Semic zerżnął.
To kultury przeniknęły słowa Tytusa z pustyni: Życie ludzkie jest ważniejsze niż czyjeś małe interesy. Padają na zakończenie piosenki "Inaczej niż zwykle" zespołu Armia (album "Duch"): https://www.youtube.com/watch?v=vg5mB4hjbCw
Tytus to nie tylko podróż sentymentalna, to wehikuł czasu i lekcja historii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPóźno zapoznałem się z tą księgą, podarował mi...
Jako dziecko znałem tylko kilka tomów Tytusa, Romka i A'Tomka, bo niełatwo było je wtedy zdobyć. Mimo to seria mnie wciągnęła i do dziś wspominam ją z uśmiechem. Świetne, pełne pomysłów komiksy!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo topolecam, czytajcie Waszym dzieciom i niech one czytają :-)
polecam, czytajcie Waszym dzieciom i niech one czytają :-)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ perspektywy czasu widać jak bardzo "Tytus" nafaszerowany był ideologią peerelowską. No, ale to charakterystyczne dla Papcia Chmiela, że był oportunistą piszącym pod zamawiającego. Te stare "Tytusy" przynajmniej były śmieszne.
Przeczytane w ramach prywatnego wyzwania - pożegnanie z Tytusami w 2025.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytane w ramach prywatnego wyzwania - pożegnanie z Tytusami w 2025.
"- A tam (jaka rzeka płynie)? - Tam Iza. - Jaka Iza? - To nie Iza, lecz Tamiza. - ??? - Toż mówię, Tamiza." Mój tekst numer jeden z tej księgi, która swego czasu była moją ulubioną. Surrealistyczny pomysł, by podróżować wanną po świecie bez względu na warunki atmosferyczne czy pogodowe. Mistrzostwem świata jest też zrobienie "potopu" na jednej z ulic Sztokholmu, stolicy Szwecji, tłumacząc się tym, że chciał się odwzajemnić za najazd w XVII wieku w latach 1655-1660. Albo w Afryce, kiedy to zachciało się głównym bohaterom pić i rozbił się automat (powstała do wieczora oaza) i zrozumieli, że ludzkie życie jest dużo ważniejsze niż interesy - niestety, globaliści i wysoko postawieni ludzie na Ziemi uważają wprost inaczej. Od tej księgi również Tytus się zakochiwał i odkochiwał. Zrozumiałem, że tak naprawdę mało kto przeżywa miłość wprost na całe życie i Tytus de Zoo idealnie nam to pokazuje.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tej księdze A'tomek konstruuje wannolot, który służy chłopcom do podróżowania po różnych krajach i zwiedzania ich. Wydaje mi się, że autor wybrał akurat wannę jako pojazd latający, ponieważ, w wannie myjące się dzieci często jak nie zawsze bawią się w coś. I że twórca komiksu, gdy był mały także, bawił się w wannie i wymyślał zabawy podobne do tych, która jest opisana w komiksie. Czyli możliwe jest, że pomysł na ten komiks wziął się, jeszcze w dzieciństwie Papcia Chmiela.
W tej księdze A'tomek konstruuje wannolot, który służy chłopcom do podróżowania po różnych krajach i zwiedzania ich. Wydaje mi się, że autor wybrał akurat wannę jako pojazd latający, ponieważ, w wannie myjące się dzieci często jak nie zawsze bawią się w coś. I że twórca komiksu, gdy był mały także, bawił się w wannie i wymyślał zabawy podobne do tych, która jest opisana w...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKomiks dobrze wykonany, żarty udane (najlepszy jest Tytus, jak rozwala automat na pustyni),ale trochę odjąłem bo jest rasizm i stereotypy narodowe.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTym razem Papcio Chmiel zabiera swych bohaterów w podróż wannolotem do ćwierć koła świata. Tytus, Romek i A'Tomek odwiedzają Sztokholm, Paryż, Londyn, Biegun Północny, Nowy Jork, Miami, Karaiby i przelatując nad Afryką docierają do obozu pionierów nad Morzem Czarnym. Ciekawe przygody wesołej trójki, bardzo fajny pomysł na fabułę.