Prawo zachodu

Okładka książki Prawo zachodu autorstwa Ernest Haycox
Okładka książki Prawo zachodu autorstwa Ernest Haycox
Ernest Haycox Wydawnictwo: Przygoda Seria: Westerny z "Przygody" powieść przygodowa
powieść przygodowa
Westerny z "Przygody"
Free Gras
1990-01-01
1990-01-01
Mieczysław Dutkiewicz
Tom Gillette, po długim pobycie w Nowym Jorku wraca do rodzinnego domu. Pragnie pomóc ojcu przeprowadzić stado bydła do Dakoty. Jeden z wynajętych do pędzenia stada kowbojów okazuje się zdrajcą na usługach rywala ojca. Tom znów musi sięgnąć po broń.

Kup Prawo zachodu w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Prawo zachodu

Opinie i dyskusje o książce Prawo zachodu

Bardzo dobry western. Niemalże gotowy scenariusz na film.

Bardzo dobry western. Niemalże gotowy scenariusz na film.

Ta książka to relikt literacki. Język tak narracji jak i bohaterów jest zdecydowanie nie na współczesne ucho. Bohaterowie nieciekawi bez pola na jakiś rozwój. Od razu widać kto tu jest pozytywny, a kto świnia. Z jednym wyjątkiem, który został poprowadzony (podobnie zresztą jak i cała fabuła) po łebkach i bez jakiejkolwiek dbałości o logikę. Książka wygląda trochę jak romans, trochę jak zestaw scen westernowych na siłę skleconych w fabułę. Niby 200 stron tylko, ale jakże nużących.

52 użytkowników ma tytuł Prawo zachodu na półkach głównych
30 użytkowników ma tytuł Prawo zachodu na półkach dodatkowych

Okładka książki Classic Westerns Max Brand, Zane Grey, Peter Haining, Ernest Haycox, O. Henry, Dorothy M. Johnson, Louis L'Amour, Elmore Leonard, Larry McMurtry, Arthur Miller, Clarence Mulford, Jack Shaefer, Owen Wister
Okładka książki Opowiadania z Dzikiego Zachodu Alfred Bertram Guthrie Jr, Bret Harte, Ernest Haycox, O. Henry, MacKinlay Kantor, Noel Loomis, Walter Van Tilburg Clark, Richard Wormser
Ernest Haycox
Ernest Haycox
Ernest James Haycox (ur. 11 października 1899 – zm. 13 października 1950) – amerykański pisarz, autor westernów. Haycox urodził się w Portland w stanie Oregon. W roku 1923 ukończył University of Oregon na kierunku dziennikarskim[1]. Opublikował ponad dwadzieścia powieści. Były autorem około trzystu opowiadań, które publikował w tanich czasopismach popularnych we wczesnych latach 20. W latach 30. i 40. pisywał do Collier's Weekly oraz The Saturday Evening Post. Na temat opowiadań Haycoxa publikowanych w tym okresie bardzo pochlebnie wypowiedział się Ernest Hemingway, który w jednym ze swoich listów napisał "Czytam The Saturday Evening Post zawsze, kiedy zawiera kolejny fragment opowiadania Ernesta Haycoxa. Na opowiadaniu "Stage to Lordsburg" z roku 1937 oparto scenariusz filmu z roku 1939 Dyliżans reżyserowanego przez Johna Forda. Jedną z gwiazd tej produkcji stał się John Wayne, dla którego był to początek wielkiej kariery aktorskiej. Powieść 'Trouble Shooter z roku 1936 opublikowana w odcinkach na łamach Collier's Weekly stała się podstawą dla scenariusza filmu Union Pacific z roku 1939, którego reżyserem był Cecil B. DeMille, a w rolach głównych wystąpili Barbara Stanwyck i Joel McCrea. Podczas plebiscytu w roku 2005 zorganizowanego przez stowarzyszenie Western Writers of America Haycoxa wybrano jako jednego z 24 najlepszych autorów westernów w wieku XX.

Czytelnicy Prawo zachodu przeczytali również

Siódmy człowiek Max Brand
Siódmy człowiek
Max Brand
Od czasu do czasu sięgam po niemal wymarły gatunek: western. Z uporem maniaka szukam czegoś co wywoływało by emocje takie jak u nastolatka wywoływały powieści o Indianach takich autorów jak Sat-okh, Yackta Oya, Szklarscy, czy Wernic-piszacy bardziej o ,,,bladych twarzach". Jednak chciałbym, żeby to było ciut głębsze i lepsze stylowo. Mniej schematyczne, gdzie podział na złych i dobrych nie jest jak z kreskówki. Szukam tak już jakiś czas. Nowe książki o ,,dzikim zachodzie" to niemal ewenement a stare pisane były zdecydowanie dla młodszych czytelników. Dlatego zaczynając przygodę z Panem Max Brandt-oczekiwania miałem raczej znikome. Jak było? DZIWNIE! Nawet BARDZO DZIWNIE! Zaczyna się niemal do bólu klasycznie. Poznajemy fajnego, młodego, pracowitego, kochającego rodzinne miasto i jedną piękna pannę gentelmena. I tyle było by z utartego szlaku. Nagle ten gentleman okazuje się narwanym idiotą. Niespodziwanie wszystko się zmienia i pozytywne wrażenia z pierwszych stron mijają a zaczynam czuć do niego antypatię. Na szczęście pojawia się nowy bohater. Ten nowy jest ,,nieziemski" jak z bajki. Ratuje obcego narażając siebie. Jest ,,przedobry" , inteligentny, niezłomny, mężny, waleczny, tajemniczy, kocha zwierzątka, troskliwy, ale i surowy ojciec. Takich cnót serio można by tu wymienić trylion...jednak do końca normalny to on nie jest. Znów zwrot akcji. Czy na pewno go lubimy? Czy mu kibicujemy? Może jednak bardziej Kate? Może małej Joan? Czy Bart i Szatan nas ,,uwodzą", czy jednak drażnią? Kurcze, to niby przerysowany western z nutrą czegoś nadprzyrodzonego a jednak mnie poruszył. Tu nic nie jest czarno-białe. Nic nie jest jednoznaczne. Czy szeryf pragnący za wszelką cenę złapać przestępcę jest postacią pozytywną? A czy jest nią ktoś mszczący się na ludziach za śmierć konia? Jest dziwnie. Jest ciekawie. Zakończenie (biorąc pod uwagę kolejne części-szokuje). Piszę tę opinię na szybko ,,tuż po". W emocjach. Robię to świadomie, bo wiem, że na chłodno był bym bardziej krytyczny? Bardziej stonowany i bardziej zachowawczy? Ale emocje były, więc daję im upust. Czy to tego westernu szukałem? Nie Ten jednak okazał się zaskakujący i zajmujący (mimo wad),dlatego z pełną premedytacją, wiedząc, że jutro miałbym już do tego inny stosunek...9/10
Marcin83 - awatar Marcin83

Cytaty z książki Prawo zachodu

Człowiek musi żyć tak, aby nie musiał bać się śmierci.

Człowiek musi żyć tak, aby nie musiał bać się śmierci.

Ernest Haycox Prawo zachodu Zobacz więcej

Kiedy mężczyzna idzie przez świat, nie może ustrzec się blizn.

Kiedy mężczyzna idzie przez świat, nie może ustrzec się blizn.

Ernest Haycox Prawo zachodu Zobacz więcej

Pozwalać innym żyć jak chcą i domagać się tego samego prawa dla siebie.

Pozwalać innym żyć jak chcą i domagać się tego samego prawa dla siebie.