Niegodne rzemiosło. Kat w społeczeństwie Polski XIV - XVI wieku

Okładka książki Niegodne rzemiosło. Kat w społeczeństwie Polski XIV - XVI wieku autorstwa Hanna Zaremska
Hanna Zaremska Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN historia
historia
1986-01-01
1986-01-01
Książka opowiadająca o ciężkim zawodzie jakim był kat...

Kup Niegodne rzemiosło. Kat w społeczeństwie Polski XIV - XVI wieku w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Niegodne rzemiosło. Kat w społeczeństwie Polski XIV - XVI wieku

OPINIE i DYSKUSJE o książce Niegodne rzemiosło. Kat w społeczeństwie Polski XIV - XVI wieku

Trochę chaotyczna, czasem miałam wrażenie, że autorka się powtarza albo za daleko odchodzi od tematu rozdziału.

Kat „jest inny niż pozostali śmiertelnicy” – jest symbolem sprawiedliwości epoki

Kontynuując analizę brutalnych czasów Średniowiecza zajrzałam do kolejnej polskiej lektury autorstwa Hanny Zaremskiej. Mimo, że książkę czyta się w miarę lekko, mam pewne wątpliwości w jej ocenie. Z pewnością nie ujmuję autorce wiedzy i tym bardziej nie neguję obfitego wykorzystania materiałów źródłowych. Kolejne strony to też kolejne przypisy i odwołania do wielu publikacji. Podnosi to zapewne wiarygodność i realność przedstawionych faktów. Widać, że pani Zaremska postarała się przybliżyć rzemiosło kata w jak najdrobniejszym szczególe. Na duży plus zasługują też przedstawione ryciny, w dużej mierze z udziałem Św. Jadwigi pomagającej skazanym i stawiającej się za nimi w sądzie. To, co budzi moją wątpliwość to odczucie, że autorka nie wykorzystała pozyskanych materiałów w pełni. Mam wrażenie, że lektura jest w dużej części jednowątkowa, a co za tym idzie, czuję zwykły czytelniczy niedosyt.

Zdecydowanie zabrakło mi ukazania kata jako zwykłego człowieka, mającego często rodzinę, a może i przyjaciół. Pani Hanna Zaremska zajęła się w pracy głównie problemem infamii, jakim pokryty był kunszt omawianego stanowiska oraz opisem jego fachu od strony iście urzędowej. Przydałyby się przykłady katów, którzy poza samym hańbiącym fachem, mieli także pozytywne strony. W tak oczekiwany przeze mnie sposób, opisany został kat w „Czerwonych makach” autorstwa Alai. Tego zabrakło tutaj, co nadal nie świadczy, że moje wrażenia są jakkolwiek słabe.

Całą recenzję znajdziecie na blogu: http://mozaika-literacka.blogspot.com/

83 użytkowników ma tytuł Niegodne rzemiosło. Kat w społeczeństwie Polski XIV - XVI wieku na półkach głównych
16 użytkowników ma tytuł Niegodne rzemiosło. Kat w społeczeństwie Polski XIV - XVI wieku na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Niegodne rzemiosło. Kat w społeczeństwie Polski XIV - XVI wieku

Okładka książki Dzieje Żydów Polskich August Grabski, Jacek Wijaczka, Hanna Zaremska, Andrzej Żbikowski, Jolanta Żyndul
Okładka książki The Grand Tour of John of Capistrano in Central and Eastern Europe (1451-1456) Frederik Felskau, Ottó Gecser, Antonin Kalous, Gabor Klaniczay, Maria Koczerska, Marek Daniel Kowalski, Paweł Kras, Thomas Krzenck, Halina Manikowska, Giacomo Mariani, James D. Mixson, Letizia Pellegrini, Luca Pezzuto, Daniele Solvi, Pavel Soukup, Marcin Starzyński, Lorenzo Turchi, Ludovic Viallet, Przemysław Wiszewski, Anna Zajchowska, Hanna Zaremska
Okładka książki Przeszłość w kulturze średniowiecznej Polski II Wojciech Brojer, Zbigniew Dalewski, Adam Kozak, Halina Manikowska, Roman Michałowski, Piotr Okniński, Zenon Piech, Michał Tomaszek, Hanna Zaremska
Okładka książki Granica wschodnia cywilizacji zachodniej w średniowieczu Wojciech Brojer, Zbigniew Dalewski, Piotr Guzowski, Robert Kasperski, Roman Michałowski, Grzegorz Pac, Marcin Rafał Pauk, Krzysztof Skwierczyński, Hanna Zaremska, Paweł Żmudzki
Okładka książki Swoi i obcy w kulturze średniowiecza Michał Brzostowicz, Robert Bubczyk, Władysław Duczko, Zbyszko Górczak, Krzysztof Jaworski, Andrzej P. Kowalski, Maciej Przybył, Jacek Wrzesiński, Hanna Zaremska

Rycerze w Habitach Edward Potkowski
Rycerze w Habitach
Edward Potkowski
„Rycerze w habitach” to niepozornie wyglądająca książka, która dla mnie stanowi wizualizację powiedzenia: „nie osądzaj książki po okładce”. Bardzo dobre kompendium wiedzy, autorstwa Edwarda Potkowskiego, o najbardziej znanych zakonach rycerskich i tych, o których mało kto słyszał. Do tego wyważone oceny i komentarze, dotyczące wypraw krzyżowych oraz walki cesarstwa z papiestwem o wpływy polityczne w średniowiecznej Europie, stanowią cenne źródło wiedzy o epoce. Dodatkowym smaczkiem jest historia najstarszych polskich odznaczeń (orderów). W tej pozycji także bardzo dobrze opisano genezę konfliktu chrześcijan i muzułmanów, wywołanego przez nieodpowiedzialne decyzje kolejnych papieży. Autor ukazuje prawdziwe pobudki krzyżowców i ich mocodawców, które z wiarą nie miały zwykle nic wspólnego. Po lekturze tej książki nie można się dziwić dlaczego świat muzułmański nie lubi chrześcijan. Ma ku temu poważne powody. Polecam tą książkę z czystym sumieniem każdemu, kto chciałby lepiej poznać dzisiejszy świat z jego niuansami i kontekstami, mającymi głębokie korzenie w średniowieczu, w którym to świecie pragnienie władzy i bogactwa stanowi ponadczasową i najbardziej pożądaną motywację ludzi. Jako uzupełnienie książki polecam film Ridleya Scotta pt. „Królestwo niebieskie” z 2005 r., oczywiście w tradycyjnej kolejności: „najpierw książka, potem film.” 😊
MaciekWroc - awatar MaciekWroc

Cytaty z książki Niegodne rzemiosło. Kat w społeczeństwie Polski XIV - XVI wieku

Dodaj cytat z książki Niegodne rzemiosło. Kat w społeczeństwie Polski XIV - XVI wieku

Ciekawostki historyczne