Niegodne rzemiosło. Kat w społeczeństwie Polski XIV - XVI wieku

- historia
- 1986-01-01
- 1986-01-01
Książka opowiadająca o ciężkim zawodzie jakim był kat...
Kup Niegodne rzemiosło. Kat w społeczeństwie Polski XIV - XVI wieku w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Niegodne rzemiosło. Kat w społeczeństwie Polski XIV - XVI wieku
83 użytkowników ma tytuł Niegodne rzemiosło. Kat w społeczeństwie Polski XIV - XVI wieku na półkach głównych- Przeczytane 44
- Historia 2
- Studia 2
- Historia społeczno-gospodarcza XIV-XVIII w. 1
- 2021 1
- Antropologia 1
- Reportaże, biografie 1
- 2015 1
Tagi i tematy do książki Niegodne rzemiosło. Kat w społeczeństwie Polski XIV - XVI wieku
Cytaty z książki Niegodne rzemiosło. Kat w społeczeństwie Polski XIV - XVI wieku
Dodaj cytat z książki Niegodne rzemiosło. Kat w społeczeństwie Polski XIV - XVI wieku
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Niegodne rzemiosło. Kat w społeczeństwie Polski XIV - XVI wieku
Trochę chaotyczna, czasem miałam wrażenie, że autorka się powtarza albo za daleko odchodzi od tematu rozdziału.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKat „jest inny niż pozostali śmiertelnicy” – jest symbolem sprawiedliwości epoki
Kontynuując analizę brutalnych czasów Średniowiecza zajrzałam do kolejnej polskiej lektury autorstwa Hanny Zaremskiej. Mimo, że książkę czyta się w miarę lekko, mam pewne wątpliwości w jej ocenie. Z pewnością nie ujmuję autorce wiedzy i tym bardziej nie neguję obfitego wykorzystania materiałów źródłowych. Kolejne strony to też kolejne przypisy i odwołania do wielu publikacji. Podnosi to zapewne wiarygodność i realność przedstawionych faktów. Widać, że pani Zaremska postarała się przybliżyć rzemiosło kata w jak najdrobniejszym szczególe. Na duży plus zasługują też przedstawione ryciny, w dużej mierze z udziałem Św. Jadwigi pomagającej skazanym i stawiającej się za nimi w sądzie. To, co budzi moją wątpliwość to odczucie, że autorka nie wykorzystała pozyskanych materiałów w pełni. Mam wrażenie, że lektura jest w dużej części jednowątkowa, a co za tym idzie, czuję zwykły czytelniczy niedosyt.
Zdecydowanie zabrakło mi ukazania kata jako zwykłego człowieka, mającego często rodzinę, a może i przyjaciół. Pani Hanna Zaremska zajęła się w pracy głównie problemem infamii, jakim pokryty był kunszt omawianego stanowiska oraz opisem jego fachu od strony iście urzędowej. Przydałyby się przykłady katów, którzy poza samym hańbiącym fachem, mieli także pozytywne strony. W tak oczekiwany przeze mnie sposób, opisany został kat w „Czerwonych makach” autorstwa Alai. Tego zabrakło tutaj, co nadal nie świadczy, że moje wrażenia są jakkolwiek słabe.
Całą recenzję znajdziecie na blogu: http://mozaika-literacka.blogspot.com/
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKontynuując analizę brutalnych czasów Średniowiecza zajrzałam do kolejnej polskiej lektury autorstwa Hanny Zaremskiej. Mimo, że książkę czyta się w miarę lekko, mam pewne wątpliwości w jej ocenie. Z pewnością nie ujmuję autorce wiedzy i tym bardziej nie neguję obfitego wykorzystania materiałów...