Okładka książki Droga pełniejszego mężczyzny. Duchowy przewodnik po świecie kobiet, pracy i pożądania autora David Deida, 9788392722106
David Deida Wydawnictwo: Łukasz Łata poradniki
poradniki
Way of the superior man : a spiritual guide to mastering the challenges of women, work, and sexual desire
2008-01-01
2008-01-01
Anna Jaśko, Łukasz Łata

Kup Droga pełniejszego mężczyzny. Duchowy przewodnik po świecie kobiet, pracy i pożądania w ulubionej księgarnii

Oceny książki Droga pełniejszego mężczyzny. Duchowy przewodnik po świecie kobiet, pracy i pożądania

OPINIE i DYSKUSJE o książce Droga pełniejszego mężczyzny. Duchowy przewodnik po świecie kobiet, pracy i pożądania

Trochę wymagało ode mnie wysiłku, aby wyciągnąć coś wartościowego z tej książki. Wynika to głównie z tego, że:

1. Procenty / dane, które autor przedstawia wydają się być wyssane z palca (brak badań, brak przypisów). Przykład jeden z wielu: "Tylko około 10% par jest w istocie neutralnych czy zbalansowanych. Kolejne 10% par tworzą kobiecy mężczyźni i męskie kobiety". Później na podstawie tych "danych" buduje dalszą narrację...
2. Mnóstwo fragmentów brzmi w stylu: "wtedy skręca węża przewodzącego jego męską siłę" czy "ucząc się jak być wolnym i kochającym pośród bezładu emocji twojej kobiety".

Niska ocena jest głównie za styl (zbyt mistyczny) i dane bez pokrycia w badaniach / analizach.

Książka kierowana do mężczyzn, można ją przyrównać do poradnika bądź nawet instrukcji jak być mężczyzną i nie oszaleć i jak w tym wszystkim żyć w symbiozie z kobietą. Jednak niesie sporo wartości i odpowiedzi również dla kobiet. Przyznaję, że w wielu momentach, treść, teorie i założenia autora wzbudzały we mnie pewną złość, jednak gdy emocje opadły i przeanalizowałam pewne sytuacje ze swojego życia, przyznaję rację i zasadność. Uważam że to obowiązkowa lektura dla każdego faceta który chce być mężczyzną i dla kobiet które chcą lepiej zrozumieć mężczyzn.

Nie potrafię inaczej opisać tej książki, jak tylko to, że jest w pewien sposób dziwna.

Porusza wiele ciekawych zagadnień, na przykład o zupełnie odmiennym postrzeganiu świata przez kobiety, ich emocjach i zachowaniu, wiele porad dla mężczyzn w jaki sposób podchodzić do życia by w pełni się realizować i jak najwięcej z niego wyciągać.

Jest trochę ogólnikowych wskazówek, w stylu: działaj po swojemu bez względu na krytykę rodziny, partnerki czy znajomych; o różnych rodzajach "energii" i potrzeb kobiet, nie szukaj szczęścia w kobiecie, pieniądzach itd, itp.

Całość skondensowana w pewnego rodzaju mieszankę duchowości-filozofii-sukcesu-seksu-pracy i nie wiadomo czego jeszcze. Sam język nieszczególnie przypadł mi do gustu.

Można przeczytać, ale raczej nie traktować jak "życiowej Biblii". Jest wiele innych książek poruszających wymienione zagadnienia w lepszy sposób.

Jest trochę ogólnikowych wskazówek,...

692 użytkowników ma tytuł Droga pełniejszego mężczyzny. Duchowy przewodnik po świecie kobiet, pracy i pożądania na półkach głównych
49 użytkowników ma tytuł Droga pełniejszego mężczyzny. Duchowy przewodnik po świecie kobiet, pracy i pożądania na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Droga pełniejszego mężczyzny. Duchowy przewodnik po świecie kobiet, pracy i pożądania

David Deida
David Deida
"To czego chcesz, tym jesteś. Otwórz się taki jaki jesteś, bez wahania." - David Deida Autor setek esejów, programów audio i wideo, książek oraz artykułów. Wymyślił i rozwinął efektywny program ćwiczeń prowadzących do przemiany, której celem jest pełne przebudzenie duchowe umysłu, ciała i serca. Jest współzałożycielem Integral Institute. Uczył i prowadził badania w Medical School przy Uniwersytecie Kalifornijskim w San Diego; Uniwersytecie Kalifornijskim w Santa Cruz; Uniwersytecie Stanowym w San Jose; Instytucie Lexington w Bostonie oraz Ecole Polytechnique w Paryżu.

Cytaty z książki Droga pełniejszego mężczyzny. Duchowy przewodnik po świecie kobiet, pracy i pożądania

David Deida Droga pełniejszego mężczyzny. Duchowy przewodnik po świecie kobiet, pracy i pożądania Zobacz więcej