Diamentowe dziewczyny

- 2010-08-02
- 2010-08-02
- 978-83-7278-430-8
- Małgorzata Hesko-Kołodzińska
Diamentowe dziewczyny - cztery, ale czterech różnych ojców. Tylko mama mieszka z nimi i spodziewa się kolejnego dziecka. Tym razem na pewno będzie to chłopiec. Pora przeprowadzić się do większego domu, przeciwko czemu zwłaszcza starsze dziewczęta się buntują. Kiedy jednak nadchodzi ten moment, okazuje się, że każda z nich ma swoje ważne życiowe sprawy, a mama właśnie niespodziewanie wcześniej zaczyna rodzić. Tylko najmłodsza jest przy mamie i poznaje jej wielki sekret.
Kup Diamentowe dziewczyny w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Diamentowe dziewczyny
384 użytkowników ma tytuł Diamentowe dziewczyny na półkach głównych- Przeczytane 303
- Z dzieciństwa 4
- 2011 3
- Z biblioteki 3
- Podstawówka 2
- Jacqueline Wilson 2

Opinie i dyskusje o książce Diamentowe dziewczyny
No cóż, autorka nie boi się pisać o trudnych sprawach. Książka jest przesycona problemami, znęcanie się nad koleżanką, samotne rodzicielstwo, nastoletnia ciąża, przemoc, wyzywanie matki od dz****. Akcja wciąga, ale nie wiem czy poleciałbym ją do przeczytania moim dzieciom.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJacqueline Wilson ma niesamowity talent do pisania niezwykle o rzeczach prostych i zwykłych. Pisze powieści dla dzieci, ale wiele scen z nich potrafi poruszyć wrażliwe struny duszy dorosłego człowieka. Jedną z takich książek są “Diamentowe dziewczyny”. To opowieść o czterech siostrach, ich ekscentrycznej, ciężarnej matce i o ich życiowych zawirowaniach. Historia napisana jest z perspektywy najmłodszej z nich – Dixie. Dziewczynka w bardzo spostrzegawczy sposób opisuje otoczenie wokół siebie i jest niesamowicie dojrzała jak na swój wiek. Jestem dorosłym czytelnikiem, a od perypetii tej zwariowanej rodziny dosłownie nie potrafiłam się oderwać.
Bardzo lubię książki Jacqueline Wilson i moim zdaniem właśnie taka literatura powinna być w spisie lektur w podstawówce. Polecam wszystkim! Dorosłym, młodzieży, dzieciom i oczywiście ich rodzicom! : )
Jacqueline Wilson ma niesamowity talent do pisania niezwykle o rzeczach prostych i zwykłych. Pisze powieści dla dzieci, ale wiele scen z nich potrafi poruszyć wrażliwe struny duszy dorosłego człowieka. Jedną z takich książek są “Diamentowe dziewczyny”. To opowieść o czterech siostrach, ich ekscentrycznej, ciężarnej matce i o ich życiowych zawirowaniach. Historia napisana...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCałkiem fajna opowieść o zwariowanej rodzinie. Matka samotnie wychowująca cztery córki w zaawansowanej ciąży. Ciekawy pomysł. Pozycja bardziej dla nastolatek ale z przyjemnością przeczytałam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam książki Jacqueline Wilson i ta także bardzo mnie zaciekawiła.
Uwielbiam książki Jacqueline Wilson i ta także bardzo mnie zaciekawiła.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJacqueline Wilson zalicza się do moich najulubieńszych autorek. Pochłaniam jej książki w niezliczonych ilościach :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toA teraz o książce ... Wspaniała, chce się po prostu czytać. Opowiada o problemach które może doświadczyć każdy w swoim codziennym życiu. O sekretach skrywanych przed innymi. Naprawdę przeczytać było warto :)
Wszystkie książki Jacqueline Wilson bardzo mi się podobają. Lubię tę autorkę,ponieważ pisze o rzeczach, które są często kontrowersyjne. Ta książka również mi się podobała. Fajne było przedstawienie książki z perspektywy małej dziewczynki. Polecam wszystkim. :D
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest dość przeciętna ale dużo się w niej dzieje.
Książka jest dość przeciętna ale dużo się w niej dzieje.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka jest tak samo cudowna jak wszystkie książki Jacqueline Wilson
Ta książka jest tak samo cudowna jak wszystkie książki Jacqueline Wilson
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Diamentowe dziewczyny" - nie wiedziałam czy je przeczytać, czy może nie, ale spojrzałam na oceny innych i uznałam, że nie zaszkodzi. Pierwsze strony były... Dziwne. Bardzo dziwne. Ale jakoś zaczęłam się przyzwyczajać do tej książki.
Matka Dixie, Rochelle, Jude i Martine chce się przeprowadzić. Uważa że jej mieszkanie ma złą aurę. Nie wszystkie córki chcą się wyprowadzić. Jednakże całą rodziną wyprowadzają się do nowego domu. A raczej r u i n y. Nie ma światła, wszędzie walają się śmieci. I nagle matka zaczyna rodzić. 2 miesiące za wcześnie.
Dziewczyny muszą radzić sobie same w ruderze. Trochę pomaga im wujek Bruce. Dziewczyny nie chcą mieszkać w tym 'domu'. Noc spędzają same. Bez matki.
Nazajutrz wraca ich matka. Jest jakaś dziwna. Cały czas płacze i nie pozwala się do siebie zbliżyć. Przyjeżdża Bruce i razem z najstarszą siostrą sprzątają dom. A co robi reszta? Średnie siostry wyszły, a najmłodsza Dixie wyszła na spotkanie z Mary. Dowiaduje się, że mama ją bije. To szok dla dziewczynki.
Później Dixie odkrywa sekret... Sundance nigdy nie będzie piłkarzem. Co najwyżej 'piłkarką'. Tę wiadomość dziewczynka zachowuje dla siebie... Bo nikt nie chce jej wysłuchać!
W końcu mówi o tym matce, ta na początku zaprzecza, ale w końcu się przyznaje i prosi Dixie o to, żeby nikomu tego nie mówiła. W końcu tak bardzo chciała mieć synka...
W tym samym czasie Rochelle wychodzi się spotkać z chłopakiem z gangu - jej siostry ją z tamtąd zabierają. Matka nadal udaje, że ma syna.
Kiedy Bruce przenosi meble na górę jego kręgosłup jest w bardzo złym stanie. Nie może się ruszać. Musi przenocować w domu diamentowych dziewczyn.
Dixie musi pamiętać, żeby nie wyjawić sekretu mamy i Mary. To dla niej bardzo trudne.
Znów spotyka się z Mary. Matka dziewczynki jest potworem. Bije ją. Dixie boi się o nową przyjaciółkę.
Wszystko jednak kończy się dobrze. Ogólnie książka normalna, niczym mnie nie zaskoczyła. Była po prostu przeciętna.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMatka Dixie, Rochelle, Jude i Martine chce się przeprowadzić. Uważa że jej mieszkanie ma złą aurę. Nie wszystkie córki chcą się wyprowadzić....
Wprost uwielbiam książki Jacqueline Wilson, wszystkie są niesamowite. "Diamentowe dziewczyny" bardzo mi się podobały.