Słodkie pożegnania

Okładka książki Słodkie pożegnania autora Daniel Woodrell, 9788374701525
Okładka książki Słodkie pożegnania
Daniel Woodrell Wydawnictwo: C&T Crime & Thriller literatura piękna
The death of sweet misteer
2009-03-19
2009-03-19
Violetta Dobosz

Kup Słodkie pożegnania w ulubionej księgarnii

Oceny książki Słodkie pożegnania

OPINIE i DYSKUSJE o książce Słodkie pożegnania

1945
1945

Czy ktoś z nas chciałby być nazywany ptysiem? Tak nazywa swojego otyłego 13-letniego syna - Shuggie Akinsa jego matka. Ale jest to dla niej takie czułe określenie syna. Autorka poruszyła w książce problem otyłości, alkoholizmu, narkotyków, kradzieży czy przestępstwa. Dla mnie bardzo makabryczny był opis znęcania się i zabijania żab.

Krótko, zwięźle, ale niezwykle sugestywnie. Obrazy, sytuacje, emocje przedstawione w bardzo przekonujący, malowniczy sposób. Nie zawsze trzeba pisać setki stron, żeby czytelnik krok po kroku wszystko śledził. Czasem, jak tutaj, wystarczy kwintesencja i pole dla wyobraźni, domysłów. Polecam.

Już dawno nie czytałam tak okropnej powieści. Może książki nie czytało się najgorzej, gdyby nie pewne rzeczy, dałabym trzy, może cztery gwiadki.
Po pierwsze nie podobał mi się (delikatnie mówiąc) stosunek Glendy do syna, Rudego, Jimmego i przede wszystkim siebie samej.
Po drugie relacja Shauggiego z matką to jakiś żart. Napis na okładce głosi "Ta sama klasa co McCarthy. Ja nie mogłam się tu żadnej klasy dopatrzeć.
Po trzecie opis zabijania żab, dzięki któremu odebrałam tej książce kolejną gwiazdke. Po co?
No i najmniejszy problem, nie podobał mi się styl Woodrell'a, mimo że książki nie czyta się źle.
Skończyłam ją tylko dlatego, że ją kupiłam, wyznając zasadę "Pozostawić książkę nieprzeczytaną na półce, to jak nie odpakować prezentu".
Powieść ta pozostanie tylko ozdobą na mojej półce, niczym więcej.
Trzy razy nie, dziękujemy.

24 użytkowników ma tytuł Słodkie pożegnania na półkach głównych
12 użytkowników ma tytuł Słodkie pożegnania na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Słodkie pożegnania

Okładka książki Pomidorowa czerwień Violetta Dobosz, Daniel Woodrell
Pomidorowa czerwień Violetta Dobosz, Daniel Woodrell
Daniel Woodrell
Daniel Woodrell
Amerykański pisarz powieści kryminalnych. Napisał 8 powieści, których akcja w większości rozgrywa się w Missouri Ozarks. W 1996 r., przy okazji wydania książki "Sprawa rodzinna", Woodrell stworzył wyrażenie "country noir". Recenzenci obecnie często używają tego określenia, aby sklasyfikować jego twórczość.

Cytaty z książki Słodkie pożegnania

Dodaj cytat z książki Słodkie pożegnania