Karafka La Fontaine'a. Tom 2

- publicystyka literacka, eseje
- Melchior Wańkowicz. Dzieła (tom 12)
- 2010-08-24
- 1981-01-01
„Karafka La Fontaine’a“ to prawdziwe opus magnum Melchiora Wańkowicza. Jest to ostatnie dzieło pisarza wydane za jego życia, o którym sam autor napisał, iż traktuje o sztuce pisania – ku wstępującym w szranki reportażu młodym adeptom dziennikarstwa. To dwutomowe dzieło jest dowcipną i erudycjną rozprawą o korzeniach oraz gatunkach wszelkiego pisarstwa, które wzięło się z najbardziej pierwotnej ludzkiej potrzeby opowiadania innym o swoich przeżyciach i uczuciach.
Drugi tom „Karafki La Fontaine’a“ ukazał się w roku 1981 nakładem Wydawnictwa Literackiego. Drugie wydanie ukazało się w roku 1984 (także w ramach Dzieł Wybranych Melchiora Wańkowicza). Niniejszą trzecią edycję drugiego tomu oparto na wydaniu ostatnim.
Kup Karafka La Fontaine'a. Tom 2 w ulubionej księgarni
Oceny książki Karafka La Fontaine'a. Tom 2
145 użytkowników ma tytuł Karafka La Fontaine'a. Tom 2 na półkach głównych- Chcę przeczytać 88
- Literatura polska 2
- Literatura polska 2
- Eseje, felietony... 1
- 1993 1
- ZAPOMNIANI PISARZE 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Karafka La Fontaine'a. Tom 2
To książka, która ma za dużo do powiedzenia, żeby mówić równo i spokojnie. Wylewa się z brzegów, potyka o własne dygresje, z każdego zdania wyrasta następne. Z anegdoty robi się wspomnienie, z refleksji — żart, z żartu — półwyznanie. Zamiast porządku, jest tu żywioł i chęć gadania do upadłego. Wszystko wydaje się równie ważne, jakby autor nie chciał niczego uronić, bo każda historia coś w nim porusza.
Czyta się to jak rozmowę z kimś, kto mówi, zanim pomyśli, i nie czeka, aż skończysz pytać. Książka gada sama, ale z nerwem, który wciąga. Może i brakuje jej dyscypliny, może miejscami się rozłazi, ale właśnie w tym jest jej siła. Pachnie życiem, nie literaturą.
Taka jest dla mnie „Karafka La Fontaine’a” — i pierwszy, i drugi tom.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to2019.12.31
2021.12.09
2019.12.31
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to2021.12.09
Kontynuacja tomu pierwszego na jednym poziomie. Autor po prostu tym razem skupił się na literaturze, nie na pracy dziennikarza. Przedstawienie pewnych zjawisk i opinii bardzo klarowne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAudiobook, czyta Michał Breitenwald.
Dla każdego, dla kogo książki są czymś ważnym: tych co książki czytają, co je zbierają, co je przygotowują, co je piszą, co chcą je pisać, co je wydają, co je krytykują - te dwa tomy powinny być jak pielgrzymka do Mekki dla Muzułmanów: każdy powinien to chociaż raz w życiu przeczytać. Na szczęście można do tej Mekki jechać na raty bo to nie jest mały tomik.
Audiobook, czyta Michał Breitenwald.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSwego rodzaju opus magnum, szczególnie że autor ukończył je na kilka miesięcy przed śmiercią.
Być może mój negatywny stosunek do tej książki wynika z faktu, że musiałam ją przeczytać i w dodatku miałam na to mało czasu. Jednak chociaż się staram, nie jestem w stanie dostrzec, w jaki sposób lektura ta może pomóc w rozwijaniu pisarskiej pasji. Wskazówki czy konkretne przemyślenia o problematyce tworzenia stanowią promil w morzu anegdot, cytat, historii, które widocznie płyną mu w żyłach i nie jest w stanie z nich zrezygnować. Doceniam wysiłek gromadzenia i porządkowania tych informacji, ale po co? Ponadto każde zagadnienie jest przedstawiane z dwóch stron. Zaleta? Otóż nie. Ponieważ wychodzi nam chaotyczny bełkot nie prezentujący konkretnego stanowiska. Zupełnie jak w Trans-Atlantyku Gombrowicza "Karafka La Fontaine'a jest dobra albo nie dobra, czyta się ją łatwo albo nie łatwo, Wańkowicz pisarzom radzi albo nie radzi". Myślę, że jeśli ktoś na poważnie chce pisać, to tym bardziej powinien sobie darować tą i podobne lektury.