Niewczesny pogrzeb Darwina

Okładka książki Niewczesny pogrzeb Darwina autora Stephen Jay Gould, 8306020812
Okładka książki Niewczesny pogrzeb Darwina
Stephen Jay Gould Wydawnictwo: Państwowy Instytut Wydawniczy Seria: Biblioteka Myśli Współczesnej nauki przyrodnicze (fizyka, chemia, biologia, itd.)
nauki przyrodnicze (fizyka, chemia, biologia, itd.)
Biblioteka Myśli Współczesnej
Nina Kancewicz-Hoffman

Kup Niewczesny pogrzeb Darwina w ulubionej księgarnii

Oceny książki Niewczesny pogrzeb Darwina

OPINIE i DYSKUSJE o książce Niewczesny pogrzeb Darwina

W książce znajdziemy zbiór kilkunastu esejów Goulda. W pierwszej części książki mamy rozdziały w stylu Dawkinsa opowiadające o zadziwiających "pomysłach" ewolucji: o zwierzętach, których zachowanie bądź budowa wydaje się przeczyć logice, a jednak ma swój sens. Druga część książki jest bardziej filozoficzna i historyczna, dowiadujemy się w niej, w czym autor nie zgadza się z Richardem Dawkinsem, dlaczego ewolucja kształtowana na drodze doboru płciowego jest nie mniej ważna niż ta kształtowana przez środowisko (jedna z głównych rzeczy, jakie dzieliły Karola Darwina z jego kolegą po fachu Alfredem R. Wallacem).
Całość stanowi naprawdę ciekawą lekturę, napisaną przystępnym językiem i mimo faktu, że niektóre eseje liczą blisko 50 lat, to żaden nie stracił na swojej aktualności.

Gould to postać wybitna i kultowa, ale też kontrowersyjna. Jego eseje warto przeczytać, by poznać błyskotliwe refleksje naukowca na tematy biologii i ewolucji oraz nauki w ogóle. Ponieważ teksty powstały w latach 70. czy 80. XX w., wiele z nich się dość zdezaktualizowało, jednak nie umniejsza to ich wartości jako części historii nauki, a także spojrzenia na to, jak dawniej interpretowano zagadnienia czy to związane z wymieraniem gatunków, czy też możliwością poszukiwania cywilizacji pozaziemskich. Gould w swych spostrzeżeniach bywał bezkompromisowy i zdaje się, że wyjątkowo często sam tworzył chochoła, z którym usilnie walczył - przykładem jego dziwna i dość śmieszna polemika z tezami Dawkinsa ("samolubny gen"),w których wyraźnie dopuścił się nadinterpretacji i manipulacji. Nie sposób zgodzić się z Gouldem w wielu miejscach, trzeba jednak docenić jego wkład w dziedzinę i błyskotliwe oraz prowokujące do myślenia tezy i wnioski.

Kapitalna książka dla nie-biologa zainteresowanego odkrywaniem niuansów ewolucji i ich wpływu na nasze życie. Zdecydowanie polecam!

153 użytkowników ma tytuł Niewczesny pogrzeb Darwina na półkach głównych
45 użytkowników ma tytuł Niewczesny pogrzeb Darwina na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Niewczesny pogrzeb Darwina

Okładka książki Rozmowy o końcu czasów Jean-Claude Carrière, Jean Delumeau, Umberto Eco, Stephen Jay Gould, Frédéric Lenoir, Jean-Philippe de Tonnac
Okładka książki Ukryte teorie nauki Stephen Jay Gould, Daniel L. Kevles, R. C. Lewontin, Jonathan Miller, Oliver Sacks
Stephen Jay Gould
Stephen Jay Gould
Paleontolog amerykański, popularyzator ewolucjonizmu. Studiował geologię w Antioch College, następnie obronił pracę doktorską z paleontologii na Columbia University. Był profesorem zoologii i geologii na Harvardzie. Prowadził kursy zoologii, geologii, paleontologii i historii nauki.

Cytaty z książki Niewczesny pogrzeb Darwina