Wady mężczyzn

poradniki
1997-01-01
1997-01-01
83-7180-686-8
Adresatem tej książki są naturalnie kobiety. Została napisana w wyniku wieloletnich doświadczeń i wnikliwych obserwacji poczynionych przez autorkę. Nie kierowała nią animozja do panów, zawiść ani zazdrość. Głównym przesłaniem "Wad mężczyzn" jest budowanie pomostu pomiędzy kobietami i mężczyznami, zwłaszcza tymi, których łączy fascynacja, a jednocześnie dzielą nieustanne konflikty i którzy... żyć bez siebie nie mogą. "Jest to książka oczywiście pisana z myślą o kobietach. Do Was się zwracam i Wasz - czyli nasz, kobiecy - punkt widzenia przyjmuję. Nie chcę być obiektywna, bo obiektywność w rozważaniach na tak gorący temat oznacza sztuczność albo fałszywą obojętność. Nie chciałam, żeby z moich obserwacji powstała książka pisana żółcią, a to - z dwóch powodów. Po pierwsze - wady mężczyzn w znacznej części nie są przez nich zawinione: tak ich wychowano i w takiej wyrastali kulturze, że z wieloma spośród posiadanych przez nich cech nam, kobietom, trudno żyć. A po drugie - obserwowanie wad bez złości i z poczuciem realizmu stwarza nadzieję na lepsze wspólne życie."

Kup Wady mężczyzn w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Wady mężczyzn

Opinie i dyskusje o książce Wady mężczyzn

Tego nie da się czytać/słuchać. Pierwszy raz w życiu daję tak niską notę. Zdziwił mnie fakt że książka napisana została przez polkę, kiedy słuchałam audiobooka odnosiłam wrażenie że autorką jest kto inny, bo w zupełnie innych światach zyjemy. Anna Dodziuk wielokrotnie powtarza że jej wieloletnie obserwacje są z życia wzięte, a ja odnoszę wrażenie że je wymyśliła. Takich absurdów dawno nie czytałam.

Książka dla kobiet, które mają problem ze zrozumieniem mężczyzn. Nie radzą sobie z pewnymi samczymi zapędami. Ciekawie i z jajem zostały wytłumaczone wszystkie męskie przywary, ale oprócz ich wytykania, autorka też radzi co zrobić, żeby polepszyć ten stan rzeczy. Jakich metod użyć i jak zareagować na pewne męskie zachowania. Nie bez pewnego zażenowania, przyznaje, że pewne męskie wady da się wyplenić poprzez dodatkowe wychowanie domowe. Kobity też nie są bez wad, ale tematem książki są mężczyźni jednak. Książkę wsunęłam w jeden dzień. POLECAM

Uciekać i nie tracić czasu. Każdy inny aktualny poradnik będzie lepszy. Książka ma ponad 20 lat.

65 użytkowników ma tytuł Wady mężczyzn na półkach głównych
14 użytkowników ma tytuł Wady mężczyzn na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Wady mężczyzn

Anna Dodziuk
Anna Dodziuk
Anna Dodziuk (ur. 7 sierpnia 1947) psychoterapeutka i publicystka oraz tłumaczka. Ukończyła studia etnograficzne na Uniwersytecie Warszawskim. W latach 1969-1980 i 1983-1986 pracowała w Ośrodku Badań nad Współczesną Rodziną oraz w Poradni Przedmałżeńskiej i Rodzinnej Towarzystwa Rozwoju Rodziny. Przed Sierpniem’80 współpracowała z wydawanymi w drugim obiegu Biuletynem Informacyjnym i „Robotnikiem”. W latach 1980-1981 była wicedyrektorem Agencji Prasowej “Solidarności” AS, a w stanie wojennym (lata 1982-1988) – redaktorem podziemnego „Tygodnika Mazowsze”. Ponad dwadzieścia lat pracowała w Instytucie Psychologii Zdrowia, gdzie zajmowała się głównie pracą psychoterapeutyczną z grupami trzeźwiejących alkoholików i członków ich rodzin. W roku 2007 założyła i kieruje Pracownią Psychoterapii i Psychoedukacji „Prometea” przy Stowarzyszeniu Profilaktyki Problemowej ProfiPro. Jest współzałożycielką i stałym współpracownikiem Warszawskiego Centrum Psychologicznego. Prowadzi zajęcia ze słuchaczami podyplomowej Profesjonalnej Szkoły Psychoterapii prowadzonej przez Instytut Psychologii Zdrowia. Prowadzi grupową i indywidualną superwizję zespołów placówek terapeutycznych i odwykowych oraz psychoterapeutów. Pracuje z grupami zajmującymi się m.in. pracą nad poczuciem własnej wartości, terapią małżeńską i rodzinną, pozbywaniem się toksycznego wstydu, uwalnianiem się od traumatycznej przeszłości, wyzwalaniem się z różnych nałogów, stosunkiem do śmierci, żalem po stracie, towarzyszeniem osobom u schyłku życia. Dwukrotnie była ekspertem kampanii „Hospicjum to też życie”. Prowadzi liczne szkolenia m.in. z zakresu terapii małżeńskiej i rodzinnej, pracy z osobami uzależnionymi i współuzależnionymi, pomagania rodzinom osieroconym, metod i technik psychoterapii. Posiada certyfikaty psychoterapeuty Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego i Polskiego Towarzystwa Psychologicznego, jest także superwizorem psychoterapii i treningu psychologicznego Polskiego Towarzystwa Psychologicznego, certyfikowanym doradcą rodzinnym i certyfikowaną superwizorką psychoterapii uzależnień. W latach 1994-2006 była redaktorem naczelnym miesięcznika „Świat Problemów”, poświęconego profilaktyce i rozwiązywaniu problemów alkoholowych. Jest autorką licznych artykułów popularnych, głównie w prasie kobiecej, m.in. w „Wysokich Obcasach" i „Charakterach”, oraz artykułów na temat pomagania, jak również kilkunastu książek poświęconych rozwiązywaniu problemów trudnej codzienności, kłopotom małżeńskim i rodzinnym, różnym emocjom i problemom psychologicznym i seksualnym, zdrowieniu z uzależnienia i współuzależnienia. Tłumaczy książki o podobnej tematyce z języka angielskiego. [aktualizacja: listopad 2025]

Czytelnicy Wady mężczyzn przeczytali również

Dobre nawyki. Zakochaj się w życiu na nowo Magdalena Kuszewska
Dobre nawyki. Zakochaj się w życiu na nowo
Magdalena Kuszewska
Czym według Was są nawyki? Dla jednych może to być dobra rutyna, ale dla drugich całkowicie odwrotnie, zła rutyna, której jak najszybciej mamy się pozbyć. Najlepiej zacząć od samych podstaw, wyodrębnienie, bądź napisanie sobie co to takiego jest zły nawyk to pierwszy krok w stronę zakochania się na nowo w życiu. Dla mnie np. złym nawykiem będzie codziennie zjadanie paczki chipsów. Natomiast jeżeli chodzi o zdefiniowanie dobrej rutyny, to dla niektórych będzie jak jazda rowerem z górki. W takim przypadku najlepiej jest pokazać na sobie. Według mnie dobra rutyna, to pokonywanie słabości, podążanie za pasją, marzeniem czy celem. Autorka książki „Dobre Nawyki” – Magdalena Kuszewska wcale nie namawia Nas do życia w rutynie, lecz do sięgania po swoje, życia poza szablonem, w ramach określonych norm. Wspomniane normy to według niej zdrowe nawyki, które nie krzywdzą innych, ale poprawiają jakość życia. Pani Magda szczególnie poleca metodę małych kroczków, które sprawdzają się jeszcze bardziej w potocznie nazywanym przez wszystkich "covidowym" okresie. To najlepszy sposób np. w odchudzaniu, lub wprowadzeniu swojego życia w lepszy, zdrowszy rytm, który będzie kluczem do szczęścia. Nieodzowną zaletą tej książki jest to, że napisana jest językiem bardzo prostym i przystępnym dla czytelnika. Podczas czytania, znajdujemy tak naprawdę garść dobrych rad, które należy po prostu zebrać w całość i wcielić w życie, są to rzeczy typu: nie rozpamiętujcie złych i przykrych momentów, nie pielęgnujcie obelg, wrogich słów, jeśli potrzebujecie – płaczcie, krzyczcie, itp., a później zajmijcie się przywoływaniem miłych i przyjemnych wspomnień. Jednakże dla większości kobiet to zakupy są bardzo szybkim "poprawiaczem" nastroju. Dominigue Lorean dowodzi, że człowiekowi nie potrzeba więcej rzeczy niż sto. Dlatego autorka pisze, aby: ”przestać traktować zakupy, jako nagrodę, także gadżetów, sprzętów, butów czy zegarków. Nie kupować pod wpływem emocji. Lepiej płacić gotówką, bo wtedy się czuje każdy wydany grosz”. ”Należy posłuchać każdego dnia krótkiej pieśni, przeczytać dobry wiersz, zobaczyć wspaniały obraz i jeśli to możliwe wypowiedzieć kilka rozsądnych słów”– pisał Johann Wolfgang von Goethe. Oto krótki i mądry przepis na dobre życie, w którym jest miejsce na jakość, rozwój czy naukę. Nie ma tu pośpiechu oraz wielkich ilości pracy, to także element nawyku i codziennego rytuału. Dlatego Drogi Czytelniku, zachęcam Cię do lektury tego poradnika bez pośpiechu, biegu i bylejakości, bowiem rutyna jest lekiem na chaos współczesnego świata. Tylko czasem przełamujcie tę rutynę, a potem znów wracajcie do niej bezpiecznie. Polecamy: Dobre Recenzje
DobreRecenzje - awatar DobreRecenzje
Jak wieść wspaniałe życie i cieszyć się każdym dniem Dale Carnegie
Jak wieść wspaniałe życie i cieszyć się każdym dniem
Dale Carnegie
Książka z zakresu samorozwoju osobistego, dotycząca stylu życia, relacji z innymi, pracy itd. Niestety, nie napisał jej Dale Carnegie, jedynie opiera się na jego poradach, zatem styl pisania nie jest taki sam jak w jego bestsellerach, gdzie mieliśmy mnóstwo opowieści i wplecione porady. Tutaj są tylko porady i wplecione cytaty, za to tych porad jest naprawdę mnóstwo, no i są dopasowane do współczesnych standardów. Ze względu na ich ilość nie polecam słuchania tej książki w formie audiobooka, chyba że będziecie pauzować co jakiś czas i robić notatki, gdyż nie sposób jest wszystko ogarnąć. Ja wypiszę tylko niektóre wskazówki z książki, bo jest ich znacznie więcej: - traktuj innych tak jak chciałabyś być traktowany, - rozwijaj swoją pewność siebie, - praktykuj jogę, medytację, tai chi, - przychodź wcześniej na spotkania, korzystaj z planera, bądź obecny, - wysypiaj się odpowiednio, - zdrowo się odżywiaj (przykładowo: owsianka, węglowodany złożone, pistacje, pomarańcze, szpinak, soja, filet z łososia, tuńczyk, awokado, migdały, chrupiące warzywa jak seler i marchew, tosty z dżemem),- okazuj szacunek innym, utrzymuj 60-70% kontaktu wzrokowego, rób uścisk dłoni, - uważaj na trudnych ludzi takich jak: pesymiści, konserwatyści, minimaliści, plotkarze, cierpiętnicy, niewiniątka, - okazuj szczerą troskę i autentyczne zainteresowanie, - szanuj cudzą prywatność, - zadawaj pytania, ryzykuj, bądź uczciwy i przejrzysty, nie bądź wścibski, nie bierz wszystkiego do siebie, - uważaj na konflikty i złość, obwinianie, atakowanie innej osoby, tłumienie emocji, - nie oceniaj drugiej osoby, nie manipuluj, bądź szczery, - poczekaj i ochłoń, nie unikaj drugiej osoby, dowiedz się, czego chcecie, opracujcie plan, - bądź wdzięczny, - rozwijaj inteligencję emocjonalną (1. intuicja i empatia 2. kompetencje społeczne i poprawność polityczna 3. samoświadomość 4. samoregulacja 5. oczekiwania wobec siebie i motywacja) - słuchanie muzyki niekorzystnie wpływa na przyswajanie informacji, - nie bądź wielozadaniowy, rozdzielaj zadania na mniejsze części, - słuchaj audiobooków podczas ćwiczeń, sprzątania itp. - doceniaj w innych mocne strony, a nie słabości. W książce jest więcej porad, no ale każdy zwróci uwagę na inne elementy. Jeśli miało się już do czynienia z książkami o rozwoju osobistym, to pewnie nie znajdzie się tutaj niczego szczególnego. Z kolei jeżeli liczyło się na książkę w takim samym stylu jak bestsellery Dalego, to również nie ma po co po nią sięgać, gdyż nie została ona napisana przez samego autora. Natomiast jeżeli ktoś chciałby rozpocząć pracę nad samym sobą lub przypomnieć sobie najważniejsze informacje, to jak najbardziej polecam tę publikację.
Trawiak - awatar Trawiak
Zaburzenia u dzieci i młodzieży. Co obciąża nasze dzieci i jak możemy im pomóc Michael Schulte-Markwort
Zaburzenia u dzieci i młodzieży. Co obciąża nasze dzieci i jak możemy im pomóc
Michael Schulte-Markwort
„Każde dziecko zanurza się w swojej rodzinie jak w zupie i powoli nasiąka tym, co je otacza: wrzaskiem, lękiem, ciągłym biegiem donikąd lub spokojem, bajkami, słońcem albo jeszcze czym innym. Różne są zupy. Potem, kiedy skończy się dzieciństwo, córka albo syn pójdzie w świat i zacznie nasiąkać innymi ludźmi oraz innymi miejscami, ale najważniejsze jest pierwsze, domowe nasiąknięcie”. Wiesława Bancarzewska Kiedyś były inne czasy, bardzo często mówimy, to naszym dzieciom, zwłaszcza gdy brakuje nam argumentów, aby rozwiązać jakiś problem, czy wyjść z konfliktu. Faktycznie kiedyś były inne czasy, gorsze dla dzieci często określała je ciężka praca i ogrom obowiązków. Czy dzieci były wtedy szczęśliwsze? W natłoku dzisiejszego muszę i powinienem, być może tak. Dziś mimo tak zwanego lżejszego życia, bezstresowego wychowania, braku poważnych obowiązków i rodziców próbujących dogodzić niemal we wszystkim wiele dzieci cierpi na różnego rodzaju zaburzenia, czy problemy psychiczne lub psychiatryczne. W XXI wieku, to nie tylko fala depresji, ale także wszelkiego rodzaju zaburzenia odżywiania, lęki, fobie, problemy z agresją, czy nadpobudliwością. Z czego, to wynika? Naukowcy i lekarze mają swoje poglądy, ale jedno jest pewne, to, że dziś mamy lepiej pod względami np. ekonomicznymi, czy edukacyjnymi wcale nie oznacza, że wychowujemy i mamy w domu szczęśliwsze dzieci. Książka Pana Michaela Schulte – Markworta Zaburzenia u dzieci i młodzieży porusza najtrudniejsze z trudnych tematów. Autor w swej pozycji zastanawia się nie tylko nad tym skąd biorą się problemy, ale także stara się je klasyfikować, wyjaśniać, oraz proponować wszelkie formy ich rozwiązania. Pisarz porusza takie tematy, jak m.in. narkotyki, mobbing w szkole i w relacjach społecznych, natręctwa, okres dojrzewania, problemy z rodzeństwem, anoreksja, bulimia, depresja, czy problemy ze snem. Wszystko, to kręci się wokół problemów z funkcjonowaniem dziecka przez różnego rodzaju wpływy, jednakowo szkołę, dom, czy media społecznościowe. Książka Zaburzenia u dzieci i młodzieży, to kolejna pozycja z serii Kontrasty i kontrowersje. Świetnie uzupełnia poprzednie publikacje i moim zdaniem, jest fantastycznym kompendium wiedzy dla rodziców i nauczycieli. Podparta różnymi przykładami z kariery psychiatrycznej Autora pozwala spojrzeć na opisane problemy z perspektywy dziecka, czy nastolatka. Publikacja ta wychodzi naprzeciw wszystkim tym, którzy chcą pomóc najmłodszym w ich obciążeniach i problemach. Napisana naprawdę szczegółowo, nie tylko pod względem opisywanych problemów, ale i forma ich rozwiązania, jest wartościowym kompendium wiedzy. Przeczytałam tę pozycję z wielkim zainteresowaniem. W ogóle cała seria jest dla mnie niezwykle ciekawa, cieszę się, że ją odkryłam. Myślę, że seria Kontrasty i kontrowersje, jest wspaniała zwłaszcza dla nauczycieli, którzy na co dzień spotykają się z wymienionymi w tych publikacjach problemami. zaczytanizkawa.blogspot.com
AniaCzyta - awatar AniaCzyta
oceniła na82 lata temu

Cytaty z książki Wady mężczyzn

Dodaj cytat z książki Wady mężczyzn