Poległym chwała, wolność żywym. Oddziały walczącej Warszawy

- historia
- 2005-01-01
- 2005-01-01
- 83-60142-30-0
Celem niniejszej książki jest przypomnienie odznak oddziałów walczącej Warszawy. Daj to zarazem okazję do powrotu pamięcią do najważniejszych faktów z historii poszczególnym formacji Powstania Warszawskiego.
Kup Poległym chwała, wolność żywym. Oddziały walczącej Warszawy w ulubionej księgarni
Oceny książki Poległym chwała, wolność żywym. Oddziały walczącej Warszawy
9 użytkowników ma tytuł Poległym chwała, wolność żywym. Oddziały walczącej Warszawy na półkach głównych- Przeczytane 6
- Historyczne 2
- Na moim regale 1
- 2012(52 książki) 1
- Najciekawsze okładki 1
- Powstanie Warszawskie 1
- Historia 1
Tagi i tematy do książki Poległym chwała, wolność żywym. Oddziały walczącej Warszawy
Cytaty z książki Poległym chwała, wolność żywym. Oddziały walczącej Warszawy
Dodaj cytat z książki Poległym chwała, wolność żywym. Oddziały walczącej Warszawy
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Poległym chwała, wolność żywym. Oddziały walczącej Warszawy
Na początku przyznam, że ciężko spisać mi wrażenia po tej lekturze; są jak najbardziej pozytywne.
Tyle ludzi, niepewności, walki, trudnych chwil-dla osiągnięcia wspólnego celu.
Wielki podziw za odwagę dla tych ludzi.
Na pewno nie żałuję, że sięgnęłam po tą książkę-poznałam nieznane mi wcześniej w takim zakresie fakty.
Ci ludzie wiedzieli co to naprawdę znaczy Bóg, honor, Ojczyzna-to nie było dla nich sloganem. Wielu z nich zapłaciło najwyższą cenę w ich obronie.
Nigdzie wcześniej nie widziałam rysunków odznak z tych czasów.
Brakowało mi konkretniejszego wstępu.
Szkoda, że czas już rozstać się z tą książką
Wiem, że na pewno do tej pozycji wrócę.
Tymczasem wędruje ona do grona wśród moich ulubionych pozycji.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka w sposób dla mnie wartościowy przybliżyła kolejny kawałek historii o Powstaniu Warszawskim.
Tyle ludzi, niepewności, walki, trudnych chwil-dla osiągnięcia wspólnego celu.
Wielki podziw za odwagę dla tych ludzi.
Na pewno nie żałuję, że sięgnęłam po tą książkę-poznałam...
Książka krótka, ale treściwa. Uzupełnia wiedzę która często pomijana jest przy wielkich opisach wydarzeń. Ciekawa publikacja warta uwagi. Nie tylko dla pasjonatów.
Jedyny minus - treść jest przedstawiona praktycznie w formie wyliczanki i brak sensownego wstępu (bo to co jest z tyłu okładki nie jest wstępem w normalnym tego słowa znaczeniu) jednak myślę że, ten fakt nie umniejsza znaczenia tej publikacji.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedyny minus - treść jest przedstawiona praktycznie w formie wyliczanki i brak sensownego wstępu (bo to co jest z tyłu okładki nie jest wstępem w normalnym tego słowa znaczeniu) jednak myślę że, ten fakt nie...
bardzo dobry punkt wyjścia do studiowania dziejów oddziałów powstańczych Warszawy. oprócz symbolu jednostki także krótki zarys historyczny. polecam.