Wielkie czyny szympansa Bajbuna Mądrego

- literatura dziecięca
- Cała Polska Czyta Dzieciom
- 2007-01-01
- 1960-01-01
Wielkie czyny szympansa Bajbuna Mądrego, nadwornego doradcy króla jegomości lwa Samby Mocnego.
Szympans Bajbun Mądry, rozważny i odpowiedzialny dworzanin, świetnie radzi sobie z największymi problemami oraz z najdziwniejszymi nawet zachciankami swego króla, lwa. Nawet gdy sytuacja wydaje się beznadziejna, dzięki inteligencji, doświadczeniu i sprytowi nieraz ratuje królestwo zwierząt z opresji. Aż strach pomyśleć, co by się stało, gdyby król jegomość musiał kiedyś sam jeden, bez pomocy swego doradcy, władać swoimi poddanymi. Z opowieści Bolombo – a kto to taki, sprawdźcie we wstępie do książki o pełnych chwały czynach Bajbuna – dowiecie się także, z jakiego powodu słoń nie został królem zwierząt, czemu struś nie lata, skąd się wzięły czarne pręgi na skórze zebry oraz róg na nosie nosorożca i dlaczego żyrafa ma taką długą szyję.
Ilustracje Anita Głowińska.
Ilustracje Anita Głowińska.
Kup Wielkie czyny szympansa Bajbuna Mądrego w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Wielkie czyny szympansa Bajbuna Mądrego
117 użytkowników ma tytuł Wielkie czyny szympansa Bajbuna Mądrego na półkach głównych- Przeczytane 88
- Dla dzieci 4
- Dziecięce 3
- Cała Polska czyta dzieciom 3
- Przyroda 2
- 2019 2
- Literatura polska 2
- Dla dzieci i młodzieży 2

Opinie i dyskusje o książce Wielkie czyny szympansa Bajbuna Mądrego
Po tytule myślę sobie co ja będę czytać??? Jednak jestem zachwycona. Już powiem czytajcie swoim dzieciom lub jeśli lubią czytać to podsuńcie im tą książkę. To są książki z kolekcji "Cała Polska czyta dzieciom" są w naszej bibliotece szkolnej i rzadko są po nie sięgane. Teraz kiedy ja je przeczytam będę mocno zachęcać do przeczytania. Książka opowiada o zwierzętach tych dzikich. O tym jak powstał król zwierząt, dlaczego struś nie lata, dlaczego żyrafa ma długą szyję i hiena płacze po nocach. Takich rozdziałów jest więcej ... Doradca króla szympans Bajbun Mądry przeprowadzi Was przez te zagadki. Polecam !!!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAleż się ta książka zestarzała. Nie mam pojęcia, kto wpadł na pomysł, żeby włączyć ją do kolekcji "Cała Polska czyta dzieciom". Ten napuszony, pompatyczny styl. Udziwnione zdania, pełne przymiotników i inwersji. A te powtórzenia, niczym zacięta płyta. Jednym słowem – męczące. Te dziwaczne, nieprawdopodobne rozwiązania, na które wpada nadworny doradca króla jegomości lwa Samby Mocnego. Rozumiem, że miała być zachowana konwencja bajki, czy też przypowieści, ale średnio ten pomysł wypalił. Czyta się ciężko, do tego stopnia, że zdarzało mi się, jako lektorowi - przysnąć. Słuchacz był bardziej wytrwały, może dlatego iż w trakcie lektury dokonywałam edycji tekstu, a konkretnie skrótów. Podsumowując, historie średnio ciekawe, rzetelnej wiedzy wnoszą niewiele. Nie warto się męczyć.
Ależ się ta książka zestarzała. Nie mam pojęcia, kto wpadł na pomysł, żeby włączyć ją do kolekcji "Cała Polska czyta dzieciom". Ten napuszony, pompatyczny styl. Udziwnione zdania, pełne przymiotników i inwersji. A te powtórzenia, niczym zacięta płyta. Jednym słowem – męczące. Te dziwaczne, nieprawdopodobne rozwiązania, na które wpada nadworny doradca króla jegomości lwa...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka bardzo mi się podobała. Aż się uśmiechałam, gdy czytałam o królu Sambie oblizującym się na widok tłustego udźca antylopy. A że antylopa przychodzi do króla z petycją, więc pożreć jej nie wypada. Poza tym dowiedziałam się paru pożytecznych rzeczy, takich jak:
- jak lew został królem zwierząt
- dlaczego zebra ma czarne pręgi na skórze
- dlaczego żyrafa ma długą szyję
- dlaczego hiena płacze po nocach
- dlaczego ichneumon niszczy węże
- dlaczego jeżozwierz ma zamiast sierści kolce
- dlaczego nosorożec ma róg na nosie
- jak krokodyl zdobył wykałaczkę do zębów
- dlaczego szyszkowiec pokryty jest rogową łuską
- dlaczego struś nie lata
Oczywiście jest i doradca króla - szympans Bajbun Mądry. To on pomaga rozwiązywać spory zwierząt.
Polecam czytać z tabletem. Wtedy będzie można sprawdzać, jak dane zwierzę wygląda. Sama nie wiedziałam, że jest tyle rodzajów antylop. A o szyszkowcu nigdy nie słyszałam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to- jak lew został królem zwierząt
- dlaczego zebra ma czarne pręgi na skórze
- dlaczego żyrafa ma długą...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo todawno czytałam :)
dawno czytałam :)